Verktyg för elektriker

Verktyg för elektriker

14 dec 2022

Varje yrkesgrupp har sina egna särskilda standardverktyg som arbets- och produktionsverktyg. Detta gäller även för elektriker som inte kan göra mycket med sina bara händer inom t.ex. byggteknik.

Elektrikernas verktyg fungerar som grundutrustning för respektive arbetsområde och därmed för att det företag som anställer elektrikern ska fungera.

Elektrikeryrket finns i många moderna varianter inom hantverk och industri. Huvudområdena är elinstallationer, maskinunderhåll, fabriksunderhåll eller även hushållsel. Alla dessa hantverkare behöver å ena sidan liknande grundutrustning och å andra sidan vissa specialverktyg.

Vi visar dig gärna exakt vad som behövs.

Elverktyg: Detta ingår i grundutrustningen

Skruvmejslar, sidavbitare, kombinerade tänger eller kanske kabelskalare finns i många verktygslådor. Dessa verktyg erbjuds ofta billigt i byggvaruhus som verktygssatser. På grund av deras kvalitet är de dock främst avsedda för gör-det-självare som bara arbetar med dem ibland. Proffs däremot, som tillbringar många timmar om dagen med sina handverktyg, behöver absolut bästa möjliga kvalitet. Detta är nödvändigt redan under utbildningen, när man måste lära sig att hantera tänger, isolerade skruvmejslar och andra handverktyg på rätt sätt. Dessutom innebär en kvalitetsskruvmejsel med halkfri spets mycket mindre risk för skador än till exempel en billig produkt.

Därför bör grundutrustningen för praktikanter endast bestå av verktyg av hög kvalitet. Vi har sammanställt de viktigaste verktygen som en elektriker bör ha i sin verktygslåda.

Skruvdragare

Isolerade skruvdrager är det vanligaste verktyget i elektrikernas dagliga arbete. Phillipsskruvmejslar med Philips-spetsar, slitsade skruvmejslar och modeller med Torxskruvmejslar i olika storlekar används oftast. En uppruggad spets eller laserspets ger mer grepp i skruvhuvudet. Modeller med magnethuvud underlättar hållandet av magnetiskt reagerande skruvar. Skruvmejslar med utbytbara blad, sexkantsskruvmejslar och bitsskruvmejslar är mycket flexibla i användningen tack vare utbytbara spetsar. Torsionsmodeller säkerställer kontrollerad åtdragning.

Helisolerade VDE-apparater för skyddat arbete upp till 1 000 V är visuellt igenkännliga genom sin plasthölje. Modeller med mjukt, elastiskt handtag kännetecknas av hög momentöverföring och glidmotstånd. Skruvmejslar med hårt handtag är utformade för höga arbetshastigheter. Handtagets speciella sexkantiga form förhindrar att det rullar iväg när det läggs ner. Håll utkik efter en tydligt synlig handtagsmärkning eller färgmarkeringar på skaftet för att enkelt hitta och sortera skruvmejslar. VDE-skruvmejslar erbjuds ofta som en uppsättning som innehåller olika drivenheter och/eller storlekar. I praktiken har det visat sig vara användbart att hålla flera exemplar av de vanligaste storlekarna och huvudformerna för användningsområdena i respektive företag tillgängliga för varje anställd. En av varje typ hamnar i verktygslådan, en bärs på kroppen i särskilda arbetskläder eller i ett verktygsbälte och reservdelarna förvaras i verkstaden eller lagret.

Tång och sidoskärare

Eltänger eller elinstallationstänger ger händerna större precision och skyddar kroppen från påfrestningar som orsakas av isolering. Tängerna är isolerade enligt VDE:s specifikationer och fungerar som grip-, håll- och skärverktyg. Tängerna finns i olika storlekar med olika huvudformer och handtagsvarianter och vridbara handtag för att uppfylla kraven på ditt arbetsområde.

Trådskærere er standardværktøjer til hurtigt at fjerne isolering fra kabler. Automatiske strippere tilpasser sig automatisk til forskellige ledertværsnit. Dette forhindrer skader på lederne. Manuelle skær justeres af brugeren til den ønskede diameter af ledertypen ved hjælp af en justerbar mekanisme. Tangen er med sine grove og spidse kæber velegnet til at holde og forme små, vinklede emner og til montering i maskiner. Telefontænger har en lang buet spids og er ideel til at gribe eller montere arbejde i koblingsskabe. Fladtænger har brede kæber med større grebskraft.

Isolerade sidoklippare hjälper elektrikerna att klippa och avlägsna kablar, ledningar, stift, flätade ledningar och elektriska ledningar. De plastbelagda handtagen är halkfria och utformade för att underlätta arbete med en hand. Ett klämskydd förhindrar klämskador. Hårdgjorda skärkanter med precisionsslipning och käftar som är skyddade mot rost är fördelaktiga. För hög skärförmåga bör tången ha rätt storlek för arbetsstycket. För höghållfasta trådar eller fjäderstål erbjuder den kraftfulla diagonalskäraren högre skärkraft tack vare optimerad hävstångseffekt. För klippning av enkel- och flertrådiga kopparkablar och aluminiumkablar rekommenderas kabelskärare i olika versioner.

ESD-tänger förhindrar skador på komponenter på grund av elektrostatisk urladdning. Crimptänger är nödvändiga specialverktyg när stickkontakter, hylsor eller nätverkskablar måste anslutas till respektive kabel på ett kontaktsäkert sätt. Mycket viktigt: När du köper en krimptång måste du se till att den har rätt storlek för ditt användningsområde.

Spänningstestare

Finns det elektrisk spänning eller inte? Ett tillförlitligt svar på denna ibland avgörande fråga ges av en spänningstestare, som varje elektriker bör ha till hands. Den enklaste och vanligaste varianten är en VDE-certifierad fastestare med ett galvaniserat skruvmejselblad.

Bättre utrustade tvåpoliga spänningstestare möjliggör mer omfattande kontroller av elektriska anslutningar än det snabba fastestet. Beroende på modell omfattar testfunktionerna bl.a. testning av rotationsfält, frekvensmätning, spänningsvisning, motståndsmätning, diodtestning, testning av framspänning och beröringsfri upptäckt av kabelbrott.

Multimetrar

Med en multimeter mäter du olika elektriska storheter. Den innehåller mätfunktioner för likström och växelström, motståndsmätningar, kontinuitetstester och mycket mer. Jämfört med spänningsmätare arbetar multimetrar med högre upplösning och mätnoggrannhet. Komplexa multimetrar mäter frekvenser, puls- och arbetscykler, effekter, hastigheter, ljudnivåer, temperaturer, belysningsstyrka och andra värden. Handhållna multimetrar och strömtänger är praktiska för mobil användning, medan bänkmultimetrar används i serviceverkstäder.

Kabelsaxar och avmantlingsverktyg

Kabelsaxar och universella avmantlingsverktyg är användbara för snabb, exakt och skadefri avmantling av runda kablar. Den speciella formen underlättar när man avlägsnar elkablar i trånga eller svåråtkomliga arbetsområden.

Fördelarna är bland annat ett justerbart skärdjup, utbytbara blad och möjligheten att göra längdsnitt utöver runda snitt.

Hammare

Den speciella konstruktionen gör det möjligt att ställa in t.ex. spikklämmor även i trånga utrymmen.
De platta klorna gör det lättare att ta bort spikar och spikklämmor, och det isolerade handtagets ände gör det enkelt att försänka eller sätta dymlingar och kablar.

Universella nycklar till kopplingsskåp

En universal nyckel til är oumbärlig för snabb åtkomst till kopplingsskåp, ställverk, låssystem för elförsörjning, elinstallationer för byggnadsteknik eller underhållsluckor. Universella nycklar fungerar för nästan alla låssystem

Vattenpass

När det gäller att borra hål horisontellt eller rikta och ställa in utrustning perfekt är vattenpass ett viktigt och användbart verktyg.
Vattenpass finns i olika storlekar, både med ett klassiskt vattenpass och en elektronisk display.

Tumstock

Liksom tång och skruvmejsel är den praktiska tumstocken en integrerad del av elektrikerns basutrustning.
Uppfinningsrika hantverkare kan enkelt kontrollera räta vinklar med en linjal och 3, 4, 5-regeln (murartriangel enligt Pythagoras sats). För att göra detta gör du en markering på ett avstånd av 3 m och 4 m från den vinkel som ska kontrolleras, enligt skissen. Om de två märkena är exakt 5 m från varandra är vinkeln 90°. För små utrymmen kan även 1,5 m, 2 m och 2,5 m användas.

Praktiska tips: arbetskläder

Tänk också på personliga arbetskläder och skyddsutrustning för elektriker. Personer som arbetar inom elektriska yrken utsätts för särskilda risker på grund av spänningsförande delar och högspänning. Isolerade handskar för elektriker, skyddshjälmar för elektriker, eventuellt med isolerat ansiktsskydd, och isolerande gummimattor garanterar säkerheten på arbetsplatsen. När det gäller yrkessäkerhet för elektriker bör du också ta del av specifikationerna från de föreningar och yrkesorganisationer som är ansvariga för dig.

Andra viktiga verktyg för elektriker

Naturligtvis behöver elektriker alla möjliga andra verktyg beroende på arbetet, men de ingår inte nödvändigtvis i grundutrustningen. Dessa verktyg och resten av utrustningen transporteras i fordonen, så att de alltid finns till hands. Vi har listat några viktiga exempel för dig:

Borrmaskiner och skruvdragare

För vardagligt elinstallationsarbete hör en borrmaskin och en skruvmejsel till elektrikerns grundutrustning. Du kan använda dem för att lägga kablar, installera maskiner, installera infällda lådor eller borra monteringshål. En slagborrmaskin lämpar sig som ett allround elverktyg. För större installationsarbeten i betong och murverk rekommenderas en slagborrmaskin.

Effekten hos moderna batteridrivna verktyg är numera ofta lika bra som hos nätdrivna verktyg. För långvarigt arbete är maskiner med 230V nätanslutning definitivt det bättre valet. För kortvarigt bruk är batteridrivna verktyg mer lämpliga. Särskilt om det inte finns någon nätanslutning eller om den måste förverkligas med en förlängningskabel.

Hålsågar och borrar

Behöver du montera uttag, placera strömbrytare eller installera vägg- och takanslutningar?
Hålsågar och borrmaskiner är oumbärliga för att snabbt skära öppningar i trä, gipsskivor, plast och byggplattor. Härdade skärande tänder och en centreringsbit garanterar exakta, tidsbesparande skärningar i önskad diameter

Väggfräs

För att lägga kablar under gips under elinstallationer används en väggfräs som handverktyg. Den eldrivna maskinen skär exakta diken för kablar och rör i tegel, natursten, betong och annat murverk. För detta ändamål är den utrustad med två justerbara frässkivor som gör det möjligt att ställa in skärdjupet och dikesbredden. Med ett integrerat utsugningssystem eller ett anslutningsalternativ för ett externt utsugningssystem kan du arbeta i stort sett dammfritt. Den mittremsa mellan slitsarna som återstår efter fräsningen avlägsnas helt enkelt med hammare och mejsel.

Kabelgenomföring

Att dra kablar i tomma rör är ofta en ansträngande uppgift i en elektrikers vardag. En kabeldragare, ett dragbälte, en dragspiral eller ett hjälpsystem för kabeldragning hjälper dig att lägga kablar i installationsrör. Dimensionsstabila plastkonstruktioner, glasfiber eller beläggningar säkerställer optimala glidegenskaper, mindre friktion och mindre ansträngning vid längre kabeldragningar eller med små böjningsradier.

Många av Conrads produkter är VDE-testade. Om VDE-märket nämns i produktbeskrivningen betyder det att verktyget är högisolerat, vilket gör det möjligt att arbeta säkert i närheten av spänningsförande delar på upp till 1000 volt växelström (AC).

Hur man hittar rätt verktyg för elektriker

Bra verktyg fungerar tillförlitligt under lång tid. Det förenklar elektrikerns arbete, påskyndar reparationer och förkortar underhållsåtgärder.

När du köper ska du vara uppmärksam på kvalitet och en materialsammansättning som uppfyller de precisionsspecifikationer som krävs i din bransch och som klarar de spänningar som är typiska för tillämpningen.

Verktyg och elektrisk utrustning som har testats kan kännas igen på certifikaten i produktbeskrivningen. Utifrån testförseglingarna kan du vara säker på att de kvalitets- och säkerhetsstandarder som gällde vid tillverkningstillfället har uppfyllts eller till och med överträffats.

Säkerhet: byt ut elverktyg i tid

Precis som alla verktyg utsätts utrustning som används av elektriker för slitage vid användning. Graden av slitage beror individuellt på typ och frekvens av användning och de krafter som verkar på verktyget. Mekaniska, kemiska och termiska orsaker till slitage påverkar verktyget och försämrar dess egenskaper och precision med tiden. Progressivt verktygsslitage leder till verktygsbrott. Om verktyget byts ut i tid säkerställs att det tjänar sitt syfte. Ha också reservdelar till hands för elverktyg och batteridrivna apparater som används i din verksamhet. En MRO-strategi som är skräddarsydd för din verksamhet är nyckeln till optimal försörjningstrygghet för verktyg och smådelar

Kalibrering av mätinstrument för din säkerhet

I Conrad utförs kalibreringen av en mätutrustning oberoende av tillverkaren enligt ISO- eller DAkkS-specifikationer. Den korta ledtiden på endast 7 (ISO) eller 12 (DAkkS) arbetsdagar garanterar en relativt kort driftstopp för enheten. Ett certifikat dokumenterar resultatet av kalibreringen och tjänar som bevis för att kalibrerade verktyg används i ditt företag och för din säkerhet.

Hur kan du minska din inköpskostnad för MRO-produkter?

Elverktyg, små elektriska delar och förbrukningsvaror som kablar, klämmor, kabelband eller fästelement hör inte till de viktigaste delarna av en produktionsanläggning eller maskin i ett företag. Beställning och lagring av dessa C-delar orsakar dock en stor organisatorisk ansträngning. Om dessa varor saknas kan nödvändiga underhållsarbeten och installationer inte längre utföras och hela produktionsprocessen kan stanna av. Som proffs på underhåll (Maintenance), reparation (Repair) och översyn (Overhaul) har vi de artiklar du behöver och de rätta verktygen tillgängliga. Men inte bara det. Med våra effektiva eProcurement-lösningar stöder vi dig och säkerställer en tidsbesparande beställningsprocess.

Genom att hantera dina MRO-köp hos Conrad förenklas materialhantering och logistik för varor som du behöver för att driva ditt företag. I Conrads stora sortiment med många beprövade märkestillverkare kan du utnyttja möjligheter till kostnadsbesparingar. Särskilt när besparingar behövs kan det löna sig att byta från din nuvarande leverantör till Conrad. Våra inköpslösningar minskar din arbetsbörda, effektiviserar beställningsprocesserna och säkerställer transparenta processkostnader.

Senaste artiklarna

Kassettband är populära igen

18 okt 2022

Kassettband är populära igen

Conrad och Eco-Runner Team Delft samarbetar med att arbeta för en hållbar transportform.

21 jun 2022

Conrad och Eco-Runner Team Delft samarbetar med att arbeta för en hållbar transportform.

Conrad återigen sponsor för Delft Hyperloop

4 maj 2022

Conrad återigen sponsor för Delft Hyperloop

Möjligt säkerhetsproblem med Fluke-multimeter

22 feb 2022

Möjligt säkerhetsproblem med Fluke-multimeter

Conrad officiell återförsäljare av Arduino®

19 okt 2021

Conrad officiell återförsäljare av Arduino®

Hur kan du på ett enkelt sätt spara energi?

11 okt 2021

Hur kan du på ett enkelt sätt spara energi?

En virusfri miljö genom UVC-desinfektion

10 aug 2021

En virusfri miljö genom UVC-desinfektion

Med eMobility är du miljömedveten och sparar pengar

4 aug 2021

Med eMobility är du miljömedveten och sparar pengar

Forskningsanläggningen ESS väljer inköpslösning från Conrad

21 jun 2021

Forskningsanläggningen ESS väljer inköpslösning från Conrad

EU:s nya energimärkning från 1 mars 2021

21 jun 2021

EU:s nya energimärkning från 1 mars 2021