Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Förlängningskabel för inomhus- och utomhusbruk

 • Was är en förlängningskabel?

 • Vilka förlängningskablar finns?

 • Vad måste man tänka på när du köper förlängningskablar?

 • Olika former för förlängningskabel

 • FAQs: De vanligaste frågorna om förlängningskablar

 • Sammanfattning: Så köper du rätt förlängningskabel!

Was är en förlängningskabel?

Med en förlängningskabel ger privatpersoner som hantverkare och företag en flexibel strömförsörjning på önskad plats och kan även fördela den på flera enheter. Speciella kablar för utomhusbruk ger säker strömförsörjning utomhus. Med variabla kopplingar och kontakter kan förlängningskabel användas för apparater i olika skyddsklasser. Förlängningskabel är i variabla tvärsnitt även för starkström med passande kontakter och kopplingar (CEE, CEE-Cara, jordad kontakt).

Vilka förlängningskablar finns?

För inomhusbrukStrömförlängningskabel för inomhusbruk erbjuder med variabla kabellängder överallt en stabil strömförsörjning där det behövs. Olika kontakter och uttag (jordad kontakt) och kombinationer ger hög komfort. Även förlängningar av flera kablar är möjliga.
För utomhusbrukFörlängningskabel för utomhusbruk är enligt skyddsklass IP44, dvs. de tål stänkvatten och stötar. Med speciella gummitätningar och låsbara skyddsluckor för anslutningarna (jordad kontakt, CEE) ger du nödvändig komfort och stor säkerhet.
För starkströmFör den speciella belastningen genom starkström finns speciella förlängningskablar med CEE-kopplingar och -kontakter för trefasström som syns på den röda markeringen och de fem polerna. Den här förlängningskabeln har även skydd enligt IP44.
Med personskyddFör byggarbetsplatser och kommersiell användning är speciella kablar utrustade med PRCD-element (som integrerad Fi), som känner av felström och även används för kontroll.
Till småapparaterFör småapparater finns förlängningskabel som förlänger vägen från enheten till nätadaptern. De har den nödvändiga småredskapskontakten (C8) och det passande småredskapsuttaget (C7).
Mer om IP-standard

Kriterier för förlängningskabel - vad måste man tänka på?

Den passande förlängningskabeln

 • Lämpliga kontakter och kopplingar: Jordad kontakt, euro-kontakt, dessutom vinklad kontakt och flatstift
 • Tillräcklig kabellängd till den önskade platsen
 • För starkström: Kabel med CEE-anslutning
 • Spiralkabel för platsbesparande flexibilitet
 • Kardborrband för en ordentlig upprullning av kabeln


Tekniska extrafunktioner

 • Omkopplare för avbrott av strömflödet
 • För utomhusbruk: Skydd enligt skyddsklass IP44 (minst)
 • För byggarbetsplatser och professionell användning: Personskydd (PRCD)
 • Tillräckligt kopplingar för flera enheter
 • Fasvändare för trefasström

Olika former för förlängningskabel

Inte bara inbyggda anslutningar, utan även konstruktionen av kabeln bestämmer själv användningsmöjligheterna för förlängningskablar.
Kabelns tvärsnitt påverkar direkt den maximala belastningen. För inomhusbruk används huvudsakligen kablar med ett tvärsnitt på 0,75 mm² eller 1,5 mm². Förlängningskabel för starkström² finns däremot från 1,5 mm tvärsnitt och kan med 16 mm² till och med erbjuda 63 A nominell ström.
Vilka komponenter kabeln är exakt sammansatt av avslöjar typmärkningen. En förlängningskabel av typ H05 är till exempel harmoniserad och lämplig för spänningar upp till 500 V, N07 motsvarar den nationella normen och är lämplig för spänningar upp till 300 V. kabel av typ XYMM är specialtyper. De andra bokstäverna och siffrorna ger information om material som används i manteln och om andra egenskaper.


Vårt praktiska tips

För säker dragning av förlängningskablar finns några hjälpmedel. Förutom krokar är tejp, kabelschakt och mattor och kabelbryggor lämpliga för att undvika fall, tryckskador och och stötskador på förlängningskablarna.

   

FAQs: De vanligaste frågorna om förlängningskablar

Kan man kombinera förlängningskabel?
I princip bör inte heller förlängningskablar som endast en enhet ansluts till kombineras med varandra, eftersom varje kabel har egna restånd och nominella strömmar. Få på denna plats en längre kabel.

Hur lägger man förlängningskabel säkert?
Förlängningskabel monteras bäst på väggar eller bakom möbler. Där utgör de inga hinder och kan inte röra sig ojämt. Om en förlängningskabel måste föras genom rummet, erbjuder kabelbryggor eller tejp en stabil fastsättning.

Hur tar man bort en förlängningskabel?
Om förlängningskabeln har blivit oanvändbar genom sladdbrott eller liknande skador, vandrar den inte i hushållsavfallet. I kabeln används ädelmetaller som koppar, som bör användas i återvinningsprocessen. Därför kan alla typer av kablar avges på värdegårdar eller samlingsstationer.

Förlängningskabel

Sammanfattning: Så köper du rätt förlängningskabel

Välj förlängningskabeln i princip för den önskade användningsändamål. Det innebär också att kabeln är tillräckligt lång. Med kardborrband eller buntband kan för långa kablar rullas upp och fixeras.
För underhållningselektronik och anslutning av enskilda enheter är enkla förlängningskablar avsedda. När vägen ut i det fria bör man alltid ha skyddsklass IP44.
För starkström behövs speciella förlängningskablar som även används på byggarbetsplatser. Förlängningskabel med personskydd (PRCD eller PRCD-s) rekommenderas.
När flera enheter ansluts till en förlängningskabel (med flera kopplingar) bör man se till maximal effekt som är markerad på kablarna. Även en brytare för fullständig strömavskiljning kan vara användbar (t.ex. för datorn eller TV:n) för att spara energi.