bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

   

Värt att veta om crimptänger och presstänger

  • Was är en crimptång eller presstång?

  • Vilka typer av crimp- och presstänger finns det?

  • Was måste ICH ta hänsyn till när jag köper crimptänger och presstänger?

  • FAQs: De vanligaste frågorna om crimptänger och presstänger

  • Sammanfattning: Så köper du rätt crimptänger och presstänger

Was är en crimptång eller presstång?

 

En presstång används för att tillverka pressanslutningar som ett alternativ till metoder som svetsning eller lödning. Crimptänger används för så kallade fötter, där två olika komponenter förbinds med varandra genom deformering. Kopplingarna som skapas med crimptång är svåra att lossa och används särskilt ofta inom elektroteknik. Där fungerar de också som ett alternativ till lödning eller svetsning. Många av tängerna från båda kategorierna tillverkas redan av tillverkarna som specialister på vissa användningsområden.

Vilka typer av crimp- och presstänger finns det?

Krimptång
finns i många olika utföranden som kan ägna sig åt olika uppgifter på olika sätt. Det finns crimptänger för ändhylsor, för flatstifthylsor, flatstift, för olika isolerade anslutningar, oisolerade kabelskor och anslutningar, fiberoptik, koaxialanslutningar och mycket mer. I allmänhet förbinder alla tänger av denna typ permanent en stege och en kopplingsdel homogent med varandra och inte heller är det svårt att lösa. Tack vare det enorma antalet kablar och ledningar kan nästan ingen enhet användas universellt.

Elektriska crimpkontakter
med elektriskt drivna Crimp-enheter kan pressas stationärt i en mängd olika kontakter. Till skillnad från flexibelt användbara och lätt transporterbara tänger finns elektriska crimptänger oftare på verkstäder. Pressningen utlöses oftast via en fotpedal, så att man med båda händerna kan införa ledare och kontakt i maskinen. Öppningen kan i flera steg anpassas till respektive anläggning och med några enkla handgrepp bytas ut mot en annan försänkning.

Crimp- och avisoleringsautomat
dessa maskiner kan användas både för avisolering och crimpning. Med en vikt som delvis överstiger 30 kg är den endast lämplig för stationär drift. I verkstäder kan tidsbesparande ändhylsor samt lösa, vridna stift- och hylskontakter bearbetas med crimp- och avisoleringsautomater. Maskinen kan enkelt ställas in på det aktuella tvärsnittsområdet och utför avisolering och crimpning i ett arbetssteg.

Crimptångset
i de praktiska väsktrågen finns ett stort antal kabelskor hos vissa tillverkare. Andra tillverkare erbjuder väskor med en tång och olika varianter av stängda och öppna, isolerade och oisolerade kabelskor. Vissa crimptångset levereras med en crimptång med flera, utbytbara crimpinsatser, som klart utökar användningsområdet för tången.

Presstång
för pressning används också i många specialiseringar vid bearbetning av rörkabelskor, rörförbindare, kabelskor och stiftkabelskor. Utrustad med anordningar som trådavskärare eller en avisoleringsanordning, ökar användningsområdet för vissa tänger. Presstänger för skärklämteknik används inom EDV-elektroniken för anslutning av stiftlister och andra kontakter i plattkanalområdet. Speciellt för dataöverföring är en jämn, kontinuerlig och säker anslutning nödvändig för att undvika avbrott och störningar.

Presstångset
setet består antingen av en hel uppsättning olika pressprofiler, som kan användas med bara en presstång. Genom att byta pressprofiler kan många kabeldragningar i olika storlekar på koppar- och glasfiberbas pressas. Andra set består av en presstång och en mängd olika medföljande ändhylsor och rörkabelskor. Med skruvhjälp eller spänningsprövare blir väskan ofta till en fullständig allroundenhet.

Kompressionset
med ett kompressionsset kan monteras på en koaxialkabel för SATELLIT- eller kabel-TV-anläggningar med F-kontakt eller presskontakt. Koaxialkabeln skärs till lämplig längd och i slutet befrias den från isolering. Den invändiga trådflätning och innerledare sitter fri och presskontakten sätts på kabeln. Denna lösa anslutning komprimeras nu med en presstång genom manuellt tryck till en permanent och säker anslutning.

 

Was måste ICH ta hänsyn till när jag köper crimptänger och presstänger?

Förutom crimp- och presstångernas respektive användningsområde bör du också se till att lämpliga tillbehör används. Om detta inte finns hos dig, kan du använda praktiska set som erbjuds av olika tillverkare. Förutom tänger får du så ofta diverse kabelskor, ändhylsor eller kabelskarvdon till din crimptång, som är perfekt anpassade till varandra. Från olika tillverkare finner du visserligen tekniskt absolut likvärdiga modeller, men de kan ligga helt olika i handen. För att på lång sikt gärna och korrekt kunna använda ett precisionsverktyg som crimptänger och presstänger, bör handtagen känna sig bra i handen.

Vårt praktiska tips

Det finns crimptänger som betalar sig flera gånger, eftersom de är utrustade för de vanligaste crimp-applikationerna. De olika crimpinsatserna kan bytas utan extra verktyg och förvaras säkert och praktiskt i ett rundmagasin.

   

FAQs: De vanligaste frågorna om crimptänger och presstänger

Was är skillnaden mellan crimptänger och presstänger?
Crimptänger används inom elektroteknik för att skapa en svårlöslig och säker förbindelse mellan en förbindningsdel (oftast en kontakt) och en ledare. En presstång används i hemtekniken för att förbinda rörledningar med varandra på ett säkert sätt. Inom eltekniken talas det ofta om pressning, klämning och crimpning, även om man inte alltid använder speciella tänger. 

Vad måste ICH tänka på när det gäller crimpning?
Crimpning är inte en trivial verksamhet, was bara åskådliggör det stora urvalet av olika verktyg. För att säkra och permanent kraftfulla anslutningar ska kunna upprättas, måste apparater, kablar, ledare och kontakter överensstämma med normerna. Funktionsförloppet är alltid kapat, avisolera och crimpa.

Behöver ICH ett set eller räcker tången?
Beroende på önskad användning kan du som nybörjare dra nytta av de satser som passar ihop. Ofta får du till och med en liten triangulär skruvmejsel eller spänningsprovare, kniv eller avisoleringshjälp. 

Kan ICH göra allt med bara en crimp- eller presstång?
Tyvärr kan ingen crimptång eller presstång uppfylla de mycket omfattande kraven från olika kontakter, hylsor, kablar och klämområden. För vanlig användning i hemmet finns det många set som både nybörjaren och den mer avancerade användaren behöver. Proffsen använder ofta stationära automater, som arbetar effektivt och klarar flera arbetssteg samtidigt.

Sammanfattning: Så köper du rätt crimptänger och presstänger

Din elektriska tekniska önskemål anger vilken tång du behöver för en permanent säker anslutning mellan ledare och anslutningselement. I en nära samverkan kräver kabeltyp, kontakt, klämområde och önskat användningsområde val av lämplig tång. De verkligt många kombinationsmöjligheterna kan en lekman snabbt överkräva, was dock löses upp genom ett besök från de många Conrad-filialerna. Sköldarna till den fackkunniga personalen på plats, var dina farhågor finns och låt dig få omfattande rådgivning.