bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

   

Batteridriven skruvdragare: ideal för användning utan strömförsörjning

Trådlös frihet vid arbete

Jämfört med en stor borrmaskin är en batteridriven skruvdragare snabbare till hands. Tack vare ett kraftfullt och utbytbart batteri kan enheten användas överallt - även där det inte finns någon strömförsörjning. Ta reda på i vår guide vilka funktioner som en batteridriven skruvdragare har och vad som räknas vid köp.

  • was kan en batteridriven skruvdragare?

  • Vilka typer av batteridrivna borrmaskiner finns det?

  • För- och nackdelar med batteridriven skruvdragare

  • Vilka batterityper finns?

  • Vad måste ICH tänka på när du köper en batteridriven skruvdragare?

  • Vårt praxistipp: Batterispänningen tas med vid köpet!

  • FAQ - vanliga frågor om batteridrivna skruvdragare

 
 

was kan en batteridriven skruvdragare?

 

En batteridriven skruvdragare är en riktig multitalang: Precis som med en vanlig borrmaskin kan du borra hål i en batteridriven enhet. Observera att en vanlig batteridriven skruvdragare inte har något slagverk. 

Det innebär att du inte kan borra i massiv betong eller tegel. För att möta dessa utmaningar behöver du en batteridriven slagborrmaskin. En batteridriven skruvdragare ersätter inte bara en borrmaskin, du kan även skruva i eller ur skruvar med en sådan enhet. Dessutom har den batteridrivna skruvdragaren höger- /vänstergång samt ett variabelt och finreglerbart varvtal.

Den största fördelen med en batteridriven borr är dess batteri. Den batteridrivna skruvdragaren är snabbt till hands och förlängningskabel som måste dras tvärs över en byggarbetsplats, hör till det förflutna. På kundservice visar sig den batteridrivna skruvdragaren vara mycket praktisk: 

Arbetet är omedelbart praktiskt möjligt utan att en kabel måste läggas genom kundens hus för att förse enheten med ström.

Batteriet till en batteridriven borr kan snabbt bytas ut, så att inga fördröjningar i arbetet uppstår. Det rekommenderas alltid att ha minst två batterier till hands för en batteridriven skruvdragare. När den ena används i apparaten, kan den andra laddas i laddaren.

 
 

Vilka typer av batteridrivna borrmaskiner finns det?

 

Batteridriven slagskruvdragare

Den normala batteridrivna skruvdragaren är till för snabb skruvning av skruvar, medan hål kan borras med en batteridriven borrskruvdragare. En riktig specialist är den batteridrivna slagskruvdragaren: Med den här enheten kan du lossa fastsittande skruvar i en handvändning.

Men även åtdragning av skruvar, till exempel vid däckbyte, är möjlig utan problem och utan ansträngning. För att borra hål i hårda material är en batteridriven slagborrmaskin det rätta verktyget. Med sitt inbyggda slagverk passar denna apparat även för krävande uppgifter. 

Om däremot slitsar för kablar eller rör ska skapas i en vägg, räcker inte en enkel batteridriven slagborrmaskin längre. Då rekommenderas handtaget till särskilt kraftfull batteridriven borrhammare.

 
 

För- och nackdelar med batteridrivna skruvdragare

Batteridriven borrskruvdragarset

 

Generellt ger batteridrivna borrskruvdragare samma effekt som borrmaskiner. Den stora fördelen med batteridrivna skruvdragare är att de är oberoende av elnätet, was beroende av en hög flexibilitet vid användning. Beroende på modell har apparaterna dessutom en låg egenvikt, was som ger ett outtröttligt arbete under en längre tid.

De professionella batteridrivna borrhammaren ingår inte i denna. Drifttiden med en batteriladdning är dock begränsad. Ju mer krävande arbetet är, desto oftare måste batteriet laddas i laddaren. För permanent användning på byggarbetsplatser rekommenderas därför fortfarande en kabelansluten enhet.

 
 

Vilka batterityper finns?

 

I batteridrivna skruvdragare och slagborrmaskiner används olika typer av batterier. Nedan följer en närmare hänvisning till de vanligaste batterityperna: Nickel-kadmiumbatterier får endast användas för verktyg på grund av kadmium, eftersom materialet är mycket skadligt för miljön.

Sådana batterier omfattas av minneseffekt och har lägre kapacitet än andra batterityper. Den här batteritypen kännetecknas dock av hög robusthet och låg temperaturkänslighet. Dessutom klarar ett nickel-kadmiumbatteri upp till 1500 laddningscykler. 

Ett nickel-metallhydrid-batteri har däremot betydligt högre kapacitet än ett nickel-kadmiumbatteri. Detta uppnås dock genom ett mindre antal laddningscykler på 500 till 1000. 

I stället för minneseffekten kan den här typen av batteri få en så kallad batterisäkerhetseffekt.

 
 

Vad måste ICH tänka på när jag köper en akkurix?

 

Vid köp av en batteridriven borr bör batterikapaciteten beaktas. Ett 5 Ah batteri är en vanlig storlek för en proffsapparat. Ju större batteriet är dimensionerat, desto längre är den möjliga drifttiden.

För professionell användning måste enheten dessutom ge ett högt vridmoment på minst 48 Nm. När det gäller batteriet bör du idag bara använda dem till litiumjonbatterier, eftersom det inte uppstår någon minneseffekt. 

Många tillverkare producerar batterier som kan användas för olika enheter. Det kan därför vara meningsfullt att välja produkter från ett företag. Tänk på att en vanlig batteridriven skruvdragare i bästa fall är lämpad för borrning i mjukt material. För arbete på hårda material som betong är en batteridriven slagborrmaskin ett måste.

Var noga med laddaren när du köper den: Vissa tillverkare erbjuder speciella snabbladdare, med vilka batteriet är betydligt snabbare att använda igen. Under arbetet kan det vara till hjälp när enheten har ett inbyggt LED-ljus. 

Batteridriven skruvdragare underlättar arbetet

Så har du koll på allt vid borrning även under dåliga ljusförhållanden. Ett viktigt kriterium är också typen av borrfoder: Här finns förutom den normala chucken även SDS-snabbchuck. Endast med en vanlig chuck kan du även ta upp mycket tunna borr och bits. 

För en SDS-snabbchuck krävs däremot speciella borr. Vid ett nytt köp lönar det sig att gripa erbjudanden som förutom batteridrivna skruvdragare innehåller diverse tillbehör som en borr- eller bitssats.

 
 

Vårt praxistipp: Batterispänningen tas med vid köpet!

I handeln hittar du batteridrivna skruvdragare som kan ha en spänning på 18 till över 3,6 volt. Modeller med 3,6 till 9,6 volt lämpar sig endast för lätta och mindre krävande aktiviteter. Enheter som har ett batteri med en spänning på upp till 14,4 V är ett bra val för hemmafixaren. Proffsen vänder sig däremot till en batteridriven borrskruvdragare med minst 18 volt.
 
 

Vanliga frågor om batteridrivna skruvdragare

was innebär SDS-Plus? 

SDS-Plus är ett speciellt borrskaftsystem, som ursprungligen utvecklades av Bosch. Den används för borrmaskiner och borrhammare.


was tänker ICH när ICH vill borra i tunn plåt?

Man måste vara försiktig med tunna plåtar, eftersom materialet mycket snabbt kan rivas av. Lägg bäst en plåt mellan två tunna träbrädor. På så sätt får du ett rent resultat och det går inte heller att sätta sönder materialet.