Spara el och resurser

Gas- och elpriserna har stigit kraftigt sedan början av året. För att minska kostnaderna så mycket som möjligt kan du vidta olika energibesparande åtgärder. Conrad erbjuder inte bara ett stort utbud av energibesparande produkter, just nu kan du även beställa dem till kampanjpris. Kontrollera dina energikostnader så mycket som möjligt så att du kan dra ner på din förbrukning!

Intelligent uppvärmning och besparing

Sänk rumstemperaturen

Med en liten temperatursänkning i hemmet kan du spara ytterligare energi och kostnader på upp till 6 % per grad Celsius.

  • Vardagsrum: i genomsnitt 20 °C
  • Sovrum: 16 - 17°C
  • Badrum: 22 °C
  • Kök: 18°C (ytterligare värme uppstår vid matlagning)

Effektiv uppvärmning - uppvärmning vid behov

Kontrollera temperaturen individuellt och bekvämt när du inte är hemma med värmereglerna.

Om du lämnar din lägenhet eller ditt hus för en längre tid bör du sänka värmen. Rumstemperaturen bör dock inte sjunka under 15 °C även vid längre frånvaro, annars kostar uppvärmningen för mycket energi.

Övervaka din energianvändning

Uppmärksamma de olika energieffektivitetsklasser

Även om de kostar lite mer i början är apparater i kategori A de mest ekonomiska i längden. Det kan vara kylskåp, köksmaskiner, lampor eller fläktar: Jämfört med apparater i andra energieffektivitetsklasser kan du spara cirka 50 procent energi.

Använd energibesparande program

Många apparater har numera energisparprogram. Genom att välja rätt nivå eller program kan man redan nu spara mycket energi och el. Det behöver inte alltid vara den högsta och mest kraftfulla nivån: Ofta räcker till exempel energisparprogrammet för normal smuts.

Isolering för upptäckt av läckage

Elektriskt uppvärmning

Belysning

Välj energieffektiva lampor

De som vill spara på ljuset förlitar sig på energieffektiva glödlampor. LED har revolutionerat lampmarknaden på kort tid. LED kombinerar det vackra, briljanta ljuset från en halogenlampa med effektiviteten hos en energisparlampa. Till skillnad från de senare ger LED-lampor dock omedelbart ut hela ljusmängden.

Inköpskostnaden är högre, men mätt i livslängd och energieffektivitet sparar du pengar på lång sikt.

Rörelsedetektor även i hemmet

Med ny teknik och smart belysning kan du spara upp till 80 % på el när det gäller belysning. Belysningen står för en stor del av hushållens elförbrukning.

Att släcka ljuset när man inte behöver det är förstås en del av det, men det är också lätt att glömma. Använd rörelsedetektorer i hallen, förrådet eller till och med i källarrummen.

Grenuttag med strömbrytare

Solpaneler

Minska elkostnaderna

För kontorsbyggnader, flerbostadshus, verkstäder, produktionsanläggningar och privata hem är ett solcellssystem som är anslutet till elnätet ofta en klok investering. Egenproducerad el minskar elförbrukningen från det offentliga nätet. Solsystemet avlastar således din plånbok. Du blir mycket mindre beroende av stigande elkostnader. Ekonomiskt sett är det alltså vettigt att köpa en solcellsanläggning eftersom den kan generera besparingar.

Producera el

Med ett solcellssystem som ett så kallat fristående system är elektrisk energi lätt och bekvämt tillgänglig när det saknas en elanslutning eller när en generator används. Oavsett om det är ett trädgårdsskjul på landsbygden, ett fristående garage eller en paviljong kan du använda solcellsenergi för att driva elektriska system och apparater. Solenergi från förnybart solljus kan till exempel driva belysningssystem, kylskåp, radioapparater, ljudsystem, dammpumpar, larmsystem eller diskmaskin. Ofta blir det billigare med ett solcellssystem än med en anslutning till elnätet.