I Conrads stora sortiment hittar du alla kablar och kontakter från alla välkända varumärken för alla applikationer, till exempel kontakter för olika typer av utrustning. Oavsett vilka kontakter du behöver eller hur långa dina kablar behöver vara så hittar du det i vårt sortiment.

✓ Alltid originalprodukter ✓ Fri returrätt ✓ 30 dagars ångerrätt

Köpt oftast

Kopt oftast

Högst betygsatta produkter

Hogst betygsatta produkter

Höjdpunkter

Populära varumärken

Rådgivare

Kontaktdon & kablar: perfekta lösningar för elektriska anslutningar

Kablar och kontaktdon är oumbärliga när det gäller signalöverföring eller kraftöverföring. Även om de två tillämpningsområdena är ganska olika, ställer de delvis identiska krav på de kablar och kontaktdon som behövs för detta ändamål.

För i slutändan spelar det ingen roll om signalen från en sensor måste överföras till en utvärderingsenhet eller om en kraftfull motor måste drivas. I vilket fall som helst måste ledningsförlusterna hållas så låga som möjligt. Därför bör inte bara lämpliga anslutningskablar användas, utan även lämpliga kontakter.

Men inte bara det. De till synes obegränsade användningsmöjligheterna för elkablar inom medicinteknik, automation, robotteknik, maskin- eller elektroteknik skapar också de mest skiftande krav. Och kablar och kontaktdon måste kunna klara detta. Vi informerar dig gärna om vad du ska tänka på när du gör ditt val och vilka tjänster vi erbjuder inom detta område.Kabelkonfigurator och speciallösningar

Ofta erbjuds inte fabriksmonterade anslutningskablar med önskad längd eller med önskad kontakt. I sådana fall är det en fördel om åtminstone den önskade kabeln erbjuds omonterad per meter. Att montera en BNC-kontakt, en USB-kontakt eller en XLR-kontakt på ett fackmannamässigt sätt är dock en verklig utmaning även för experter.

Särskilt om aktiviteterna är sällsynta eller om ett stort antal kablar behöver förses med kontakter. Då kan vår kabelkonfigurator vara till hjälp. När det gäller fåtrådiga kablar eller skärmade koaxialkablar kan du bestämma kabellängden mycket exakt och även de kontakter eller RF-kontakter som behövs i båda ändar. Och ju större mängd, desto lägre pris. Prova och bli överraskad av möjligheterna.Högkvalitativa kablar och ledningar

Det är inte bara innehållet som är viktigt, även manteln på kablar och ledare spelar en stor roll. Naturligtvis är det viktigt hur många ledare en kabel har och respektive tvärsnittsarea. Men ledarnas isolering och manteln avgör vilken applikation kabeln är lämplig för. Slutligen är även driftsförhållanden eller yttre påverkan mycket olika. I en driftmiljö, till exempel, måste de kablar som används ofta vara resistenta mot olja, kemikalier eller höga temperaturer. Vid installation utomhus är det å andra sidan främst kyla och UV-strålar som kan skada manteln. Och för jordkablar är det företrädesvis fukt och mekaniska påfrestningar som har en bestående effekt på kablarna.

Förresten: experter talar om en kabel endast när en installationskabel är utformad för att läggas i marken. Istället använder de flesta begreppen kabel och rör som synonymer.

Men installationsmetoden kräver också mycket speciella prestandaegenskaper. Till skillnad från en installationskabel som förläggs styvt i en tom ledning måste dragkedjekablar vara mycket rörliga. Även efter flera tusen rörelsecykler får det inte finnas några tecken på utmattning. Detta fungerar bara om kvaliteten på våra kablar är bra.Vilka kablar och ledningar finns det?

Området kablar och ledningar är mycket varierande, eftersom applikationskraven också är till synes obegränsade. Därför diskuterar vi bara några få kategorier som du också kan hitta i vårt produktsortiment.

Enskilda kärnor, trådar och strängar

Även om en strömkabel bör ha minst två ledningar för de flesta människor, är kategorin med en tråd mycket meningsfull. Särskilt inom maskinteknik eller fabriksbyggande behövs enledarkablar för kabeldragning av ställverk.

Enledarkablar används även inom fordonskonstruktion, eftersom karossen eller chassit vanligtvis också fungerar som elektrisk ledare. Enkärniga kablar tillverkas ofta som fåtrådiga kablar med många fina trådar för att uppnå den flexibilitet som krävs utöver de elektriska egenskaperna. Trådtrådar finns både som enkel- och flerledartrådar, t.ex. som tvillingtrådar.

Trådarna är styva ledare som erbjuds isolerade eller oisolerade. Oisolerade koppartrådar är ibland fortfarande försilvrade för att underlätta kontakt eller hantering vid uppsättning av testkretsar. Isolerade trådar är belagda med en speciell lack och används för lindning av spolar, transformatorer och små transformatorer.


Flerledarkablar

Gruppen multicore-ledare och kablar innehåller det största utbudet av produkter. Detta beror på att vi vill erbjuda våra kunder den perfekt passande kabeln för varje applikationsscenario. Förutom klassiska installationskablar är buss- och datakablar, släpkablar och styrkablar särskilt efterfrågade i den operativa miljön. Men nätverkskablar och särskilt fiberoptiska kablar är också oumbärliga för att upprätta och expandera ett höghastighetsföretagsnätverk.

På det ständigt växande området för kommunikationsteknik är koaxialkablar, telefonkablar och ljud- och videokablar oumbärliga. Lika oumbärliga är gummikablar eller apparatanslutningskablar, som måste klara extrema belastningar vid daglig användning och under tuffa driftsförhållanden.


Monterade kablar

Om kablar måste dras genom smala tomrör är förmonterade kontaktdon mer än ett hinder. I detta fall är det mer logiskt att montera de nödvändiga anslutningarna senare eller att installera lämpliga kopplingsboxar.

Men om kabelförläggningen också är möjlig med en monterad kontakt, är plug 'n' play-lösningar den bästa lösningen när det gäller kabelval. Det finns trots allt inget behov av tidskrävande montering av kontakter, vilket kan vara ganska knepigt i vissa system.

Å andra sidan erbjuder professionellt monterade och delvis svetsade kontaktdon från fabriken en slimmad design och hög kontaktsäkerhet.

Dessutom finns de färdigmonterade kablarna i en mängd olika längder och med ett stort antal olika kontaktsystem.Praktiska tillbehör för kablar och ledningar

Kabeltillbehör

Oavsett om du föredrar färdiga anslutningskablar eller lösa kablar i metervara så underlättar praktiska kabeltillbehör ditt arbete avsevärt. Det spelar ingen roll om det är för att bekvämt dra kablar genom kabelrännor eller olika beprövade fixeringshjälpmedel som buntband, isoleringstejp och kardborreband. Men det finns även praktiska hjälpmedel för kabelgenomföringar och märkning.


Kabelprovning, testutrustning

Efter installationen eller vid fel är det oundvikligt att kontrollera att de elektriska anslutningarna fungerar korrekt. Speciellt i maskiner och anläggningar inträffar det ofta fel på grund av felaktiga anslutningar eller trasiga kablar. I sådana fall hjälper olika kabelmätinstrument till att snabbt hitta felet. Kabelsökare hjälper till att hitta och tilldela kablar och trådpar.


Vårt praktiska tips: kabelskydd

Den bästa kabeln kommer förr eller senare att förlora sin funktion om den permanent utsätts för otillåtet höga mekaniska belastningar eller skadlig yttre påverkan. För att förhindra detta räcker det ofta med enkla skyddsslangar som mantel.

Slutna system har dock nackdelen att kablarna fortfarande måste föras in i röret innan de kan anslutas. Därför är det också mycket arbets- och tidskrävande att eftermontera skyddsrör.

Vissa tillverkare har uppmärksammat detta problem och erbjuder kablar med öppen mantel. Dessa kan eftermonteras snabbt och enkelt och de skyddade kablarna är alltid åtkomliga igen vid behov.Anslutningar: bra anslutningar är viktiga

Inom el- och elektronikområdet är kontaktdon oumbärliga komponenter som måste utföra flera viktiga uppgifter på ett tillförlitligt sätt. Det handlar inte bara om att skapa eller bryta en elektrisk anslutning. Vissa krav på kontaktdon är mycket varierande, vilket också förklarar de olika konstruktionerna.

Dielektrisk styrka och strömledningsförmåga

Särskilt när det gäller strömförsörjning är det viktigt att kontaktdonens kontakter är väl isolerade.

Spänningsöverslag och kontakt mellan spänningsförande kontakter bör undvikas till varje pris.

Dessutom måste kontaktdonen ha en tillräckligt stor kontaktyta för att kunna överföra även höga strömmar med så låga förluster som möjligt.

När man använder nätkontakter med skyddskontakter kan man mycket tydligt se hur tillverkarna har omsatt dessa olika specifikationer i praktiken.


Kontaktskydd

Kontaktdon som glappar och därför inte ger en säker anslutning kan orsaka alla möjliga problem. Därför är kontakternas klämkraft anpassad till uppgiften.

Till exempel kan lågspänningskontakten på ett nätaggregat anslutas och lossas med mycket mindre kraft än t.ex. nätkontakten på en kabeltrumma. Ju mer kraft som krävs, desto "greppvänligare" måste kontakthuset vara.

Kontaktdon inom fordons- eller maskinteknik har också ofta ett mekaniskt lås. Detta förhindrar oavsiktlig frånkoppling av stickkontakten på grund av vibrationer i fordonet eller systemet.


Avlastning av spänning

En mycket viktig fråga som ofta underskattas av många människor. Särskilt när det gäller nätkontakter kan en korrekt installerad dragavlastning rädda liv.

Detta beror på att dragavlastningen säkerställer att en kabel endast kan dras ut ur kontakten med överdriven kraft.

Vid en strömförande förlängningskabel är det mer sannolikt att kopplingen lossnar från stickkontaktens jordkontakt än om kabelns strömförande ändar ligger öppet på marken.


Aantal kontakt

I Euro-grid-kontakter eller lågspänningskontakter räcker det med två enskilda kontakter. Inom datateknik eller maskinteknik är det dock inte ovanligt med 40 eller fler kontakter.

Men även med detta höga antal kontakter måste kontaktdonen uppfylla alla krav på dielektrisk hållfasthet, strömkapacitet och kontaktsäkerhet.


Skydd mot omvänd polaritet

För 230 V nätkontakter som ansluts till ett uttag är polariteten inte viktig. Men om en eller flera likspänningar eller signaler och pulser ska överföras istället för en växelspänning, är det viktigt att observera korrekt polaritet för stickproppsanslutningen.

I de flesta fall uppnås detta genom en speciell utformning av stickkontakten som gör det omöjligt att ansluta den "felaktigt".


Skyddsklass

Medan en PCB-kontaktdon inte utsätts för några speciella miljökrav, måste kontaktdon på en kran eller grävmaskin ha det nödvändiga skyddet mot vattenstänk.

Fordon och entreprenadmaskiner utsätts ju inte bara för väder och vind, utan måste även fungera perfekt i regn.

Vilka skyddsklasser som finns och vad som döljer sig bakom beteckningen IP65 kan du läsa om i vår artikel om IP-skyddsklasser.


Kvalitet

Ett annat viktigt kriterium är kontaktdonets kvalitet. Särskilt om kontakternas tillförlitlighet måste garanteras under en lång tidsperiod. Det är därför guldpläterade stickkontakter används i vissa fall.

Men även under tuffa miljöförhållanden, t.ex. på byggarbetsplatser och inom industrin, eller om stickanslutningen ofta kopplas bort och återansluts, måste kvaliteten helt enkelt vara bra.


Slutsatser

Om du tar hänsyn till ovanstående punkter kommer du att hitta rätt kontaktdon. Ofta används kontaktdon även för andra ändamål. För även om tillverkaren har avsett ett kontaktdon för vissa uppgifter, betyder det inte att delen inte också kan användas för andra ändamål. Det enda viktiga är att kontaktdonet används inom sina tekniska gränser.

När man bygger modellflygplan insåg man för ett tag sedan att D-SUB-kontakter är idealiska. På så sätt kan de elektroniska komponenterna i vingarna anslutas till elektroniken i flygkroppen snabbt, enkelt och med omvänd polaritetsskydd via bara en kontakt.