bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

    

Värt att veta om kabeltång

 • Was är en avisoleringstång?

 • Vilka avisolertänger finns det?

 • Vad måste man tänka på när man köper avisoleringstänger?

 • Säkert arbete med avisoleringstänger

 • Extra funktioner

 • FAQs: De vanligaste frågorna om avisoleringstänger

 • Facit: Så hittar du rätt avisoleringstång

 

Was är en avisoleringstång?

Avisoleringstänger är speciella verktyg som används för avisolering av kablar. Dess funktion möjliggör en kontrollerad separering av isoleringen av plast eller gummi från den elektriska ledaren. Därmed finns det ingen risk för att den skadas, t.ex. vid felaktig avisolering med kniven eller sidavbitare. Olika utföranden av avisoleringstänger finns idag både för hemmafixare och proffs. Nedan presenteras de viktigaste modellerna i korthet.

 

Vilka avisolertänger finns det?

Vanlig avisoleringstång:

Konventionella avisoleringstänger är i regel ganska enkla att installera och använda: Tången har en rund eller V-formad öppning som inte kan stängas helt. För anpassning till kabelgenomsnittet justeras skärverktyg manuellt, såvida inte fasta storlekar anges. Sedan kan arbetsmoment utföras som skärning och borttagning av isoleringen utföras utan problem.

Automatisk avisoleringstång

Något större och i sin konstruktion betydligt mer komplexa än vanliga avisoleringstänger kan de flesta automatiska avisoleringstänger kännas igen rent optiskt än ett proffsverktyg. Därför är verktygen i denna produktkategori något mer priskrävande, men ger professionella användare snabbare och säkrare arbete.

 

Vad måste man tänka på när man köper avisoleringstänger?

Utförande av avisoleringstång

 • Traditionell modell
 • Automatisk modell
 • Modell med extra funktioner

Bearbetning av avisoleringstång

 • Användning av material av hög kvalitet
 • Ergonomisk design
 • Lätt att använda

Specifikationer avseende kabeln

 • Storlek på kabeln (minimalt och maximalt ledningstvärsnitt)
 • Typ av kabel (t.ex. Enkelledare, flatkabel, koaxialkabel)
 • Isoleringens beskaffenhet (t.ex. PVC, gummi)

Vårt praktiska tips

På det professionella området används nu automatiska avisoleringstänger i allt större utsträckning. När isoleringstjocklek är inställd anpassar sig verktyget automatiskt till strömledningens ytterdiameter. På så sätt kan ledaren inte skadas. Sammanfattning: Automatiska avisoleringstänger möjliggör ett särskilt snabbt och säkert arbete.

 

Säkert arbete med avisoleringstänger

Allt arbete som utförs på elektriska anläggningar kräver hög noggrannhet och noggrannhet. Från felaktig avisolering med kniv eller sidavbitare är därför absolut avrådan. Istället bör man vid behov använda lämpliga verktyg: Avisoleringstänger ger säkerhet och precision. När man använder verktyget är fokus naturligtvis på felfri bearbetning. På så sätt är säkert arbete enkelt även under längre tid. Dessutom bör mindre erfarna användare, innan arbetet inleds, ingående granska den information som tillverkaren lämnar om säker hantering av kabeltång, för att undvika fel på förhand.

 

Extra funktioner

Många tillverkare erbjuder mångsidiga avisoleringstänger med ytterligare funktioner. Särskilt automatiska avisoleringstänger erbjuder ofta möjligheten att efter en tid byta ut belastningade skärverktyg mot nya reservkniv. Även modeller är omtyckta med längdanslag eller inbyggd sidavbitare. Dessa funktioner anges uttryckligen i produktbeskrivningen, så att ett målinriktat urval av meningsfulla tilläggsfunktioner är möjligt utan problem.

 

FAQs: De vanligaste frågorna om avisoleringstänger

 

Finns det en avisoleringstång för alla fall?

Beroende på modell skiljer sig avisoleringstänger åt vad gäller användningsmöjligheter. De mest mångsidiga modellerna täcker en lång rad potentiella tillämpningar, medan det för konventionella modeller ofta kan krävas att flera verktyg används. Denna skillnad märks naturligtvis också i priset.

Was kostar en avisoleringstång?

Här gäller det än en gång att skilja mellan de olika produktgrupperna: Automatiska avisoleringstänger som används för professionell användning i den övre prissegmentet är traditionella avisoleringstänger relativt billiga för tillfällig användning. Vissa specialverktyg (till exempel för avisoleringstänger för flatkabel) kan också kosta betydligt mer.

Vilka alternativ finns till avskalningstång?

Dessutom kan avmantlare användas som ett alternativ till avisoleringstång. Dessa kan dock inte utgöra en likvärdig ersättning för en väl fungerande avisoleringstång. Av ovan nämnda skäl är inte heller kabelskalverktyg och sidavbitare ett lämpligt alternativ till kabeltång.

 

Facit: Så hittar du rätt avisoleringstång

Slutligen bestämmer olika faktorer vilken avisoleringstång som är optimalt. För att undvika felköp är det nödvändigt att ta hänsyn till tekniska specifikationer för kabeln. Dessutom är det meningsfullt att informera sig om ytterligare funktioner från de olika modellerna, för att slutligen kunna arbeta betydligt effektivare med det idealiska verktyget.

Erfarenheten visar att professionella användare väljer mer kostnadsintensiva automatiska modeller. Om verktyget bara används sporadiskt räcker det i regel med en vanlig avisoleringstång. Det breda produktsortimentet i butiken innehåller en mängd olika avisoleringstänger och erbjuder ett passande verktyg för varje plånbok och varje användning.