bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om CEE-kontakt, CEE-adapter

För industriell användning behövs speciella kontakttyperna: CEE-kontakt. Det är trefaskontaktdon som finns i olika varianter. I vår guide sammanfattade du den viktigaste informationen om CEE-kontakter, CEE-adaptrar och CEE-kopplingar.

  • Översikt över olika kontakttyperna

  • CEE-kontakt och CEE-adapter

  • De viktigaste köpkriterierna för CEE-kontakt och CEE-adapter

  • Vårt praktiska tips: Säkerheten går framåt!

  • FAQ - vanliga frågor om CEE-kontakter och CEE-adaptrar

Översikt över olika kontakttyperna

I hemmet drivs apparater primärt med 230 V. Oavsett om det gäller elverktyg, vattenkokare eller dammsugare - de elektriska apparater som används i vardagen är utrustade med olika kontakter. Jordad stickkontakt, till exempel som kontakttyp F eller CEE 7/4, har jordade ytor. Vid anslutning ansluts först jordade ytor med fjädrar till det jordade uttaget innan kontaktstift förses med spänning. Förutom jordade kontakter är europakontakter (flatstift) och konturkontakter användbara. Det finns dock speciella tillämpningar som kräver CEE-kontakter. 

CEE-kontakt och CEE-adapter 

CEE-kontakt och -adapter enligt den internationella standarden IEC 60309 är tillverkade för industriella tillämpningar. För dessa kontakter, uttag och kopplingar gäller att en spänning på 690 V och en maximal strömbelastning på 125 ampere inte får överskridas. Den tillåtna drifttemperaturen är fastställd till ett område mellan -25 och +40 grader Celsius.

För övrigt: CEE-akronymen beror på Commission on the Rules for the Approval of the Electrical Equipment, som fastställer olika typer av stickkontakter. Även om de nämnda jordade kontakterna är kända under standarden CEE 7/4, kallas nu CEE-kontakten för trefasström.

CEE-kontaktströmsanordningar används inte bara inom industri och hantverk. Den blå CEE-kontakten 16A är lätt att hitta på varje campingplats och outdoor-fans, som reser med husbil eller husvagn, är väl kända. Även på båtar och i hamnar är de passande blå uttagen monterade. I regel är de klassificerade med kapslingsklass IP44. På IP44 märker du att CEE-uttag och -kontakter är skyddade mot inträngande fasta föremål från 1 mm samt mot stänkvatten på alla sidor. 

Få mer information om IP-skyddsklasser

Varning: Beroende på användningsområde krävs högre skyddsklasser. Förutom IP44 finns IP54 (skydd mot stänkvatten och dammavlagringar), IP66 (skydd mot starkt regn och inträngande damm) eller IP67 (vattentät ner till 1 meter i 30 minuter och skydd mot inträngande damm). Från 125 ampere är IP67 obligatoriskt.


För dessa kontakter kommer du ofta att märka ”L+N+PE, 6h”: ”L” står för ”ledning”, ”N” för ”nolledare”, ”PE” för ”skyddsledare” och ”h” anger skyddsledarens position. De är 3-poliga och för kontinuerlig ström med 16 ampere. CEE-adapterkablar eller CEE-förlängningar är ofta tunga gummiledningar som heter H07RN-F. En 15 m H07RN-F kabel till en kabeltrumma är ideal för användning på husbilen eller husvagnen: Den klarar av hög mekanisk belastning och kan sitta kvar utomhus. 


I vår e-butik hittar du förutom husvagnskontaker andra varianter. Den 5-poliga röda kontakten ”3L+N+PE, 6h” används också ofta för användning av 400-volt-spänningar i trefas växelström. Dessa finns huvudsakligen i en variant för 16 ampere eller 32 ampere, men det finns även modeller avsedda för 63 eller 125 ampere. 

De viktigaste köpkriterierna för CEE-kontakt och CEE-adapter

Vid köp av CEE-kontakter och CEE-vägguttag, CEE-vinkelkopplingar, CEE-adapterledningar och andra CEE-kontaktanordningar bör du i förväg tänka på det avsedda användningsområdet och kontrollera vilken CEE-kontakt eller -adapter som passar dig. Viktiga tekniska detaljer kan du se på respektive produktsida och samtidigt få mer information om möjliga anslutningar. Vid köp av CEE-kontakter och CEE-adaptrar har maximal säkerhet och hög kvalitet absolut prioritet, oavsett om du letar efter enkla husvagnskontakter, modeller och CEE-kopplingar för industriella tillämpningar. 

Färgen spelar i allmänhet en viktig roll för CEE eftersom den ger information om märkspänning. Frekvensen är inte längre i fokus för CEE-material, eftersom frekvensområdet normalt är standardiserat till 50 till 60 hertz:

LilaSpänning från 20 till 25 V.
vit40 till 50 V.
Gul100 till 130 V.
Blå200 till 250 V.
Röd380 till 480 V.
Svart500 till 600 V.
Grön 20 till 500 V; frekvensområde från 60 till 500 Hz
GråAlla andra spänningar och frekvensområden

Där CEE-kontakter ofta behövs lönar det sig att köpa en fördelare (eventuellt med vippströmbrytare eller skjutreglage). Vid sådana fördelare måste du räkna med ett högre pris, därför har du flera CEE-kontakter tillgängliga, beroende på modell även för olika CEE-kontakter. 

För montering av uttag för 3-poliga eller 5-poliga CEE-system behöver du inte bara skruvmejslar och ändhylsor, utan även ytterligare monteringsmaterial och tillbehör.

 

Vårt praktiska tips: Säkerheten går framåt! 

Vid köp av kablar (förlängningskablar, starkströmskablar), kopplingar, CEE-fasspiratorer och mer måste du vara noga med bästa möjliga bearbetning och minst kapslingsklass IP44. Obs: Utför elektrotekniska arbeten endast av experter! 

FAQ - vanliga frågor om CEE-kontakter och CEE-adaptrar

Krävs det en speciell kabel för strömtillförsel till husbilar?

Ja. Eftersom kabeln används utomhus skulle en vanlig kabel medföra för hög risk vid fukt, väta och smuts.

Vad är för CEE-kontakter för camping? 

Kabelvindor med H07RN-F kablar med passande CEE-adapter eller CEE-kopplingar med minst kapslingsklass IP44 är särskilt lämpliga. På så sätt är du på den säkra sidan när du reser med husbilen.