PC uppgradering – Förbättrar datorns prestanda

Vad menas med en uppgradering?

Med en uppgradering ersätter du en äldre komponent eller en del av din dator med en förbättrad version. Detta kommer att förbättra funktionen för denna del av datorn och gör att den kommer att fungera bättre. Det kan vara en förbättring av hastighet, lagringskapacitet, grafik, ljudtekniska möjligheter eller kompatibilitet med nya plattformar eller system. Med en uppgradering av din dator kan du arbeta snabbare och du slipper program som tar tid att starta upp.

Vilken typ av användare är du?

Beroende på användningsområde och din budget kan du göra ett noggrant val bland dina komponenter. Se till att allt är väl planerat. Genom att lägga till nya komponenter kan det vara nödvändigt att uppgradera befintliga komponenter också. Se till att alla komponenter är kompatibla med varandra. Välj sedan en komplett uppgraderingssats. 

De viktigaste komponenterna för en PC-uppgradering är:

Grafikkort

Ett grafikkort (GPU) levererar grafiken till din bildskärm. Grafikkortet ser till att bildsignalen går från datorn till en bildskärm eller grafikenhet. Om du söker högkvalitativa lösningar i flera färger, 3D-grafik, videoredigering eller fotoredigering rekommenderas definitivt ett bra grafikkort. NAVID och AMD har de senaste applikationerna och lösningarna för spel, fotoredigering eller grafisk design som kräver upplösning i HD. Om du skall använda din dator för att läsa tidningar på nätet eller hänga runt på sociala medier så duger det fint med ett enklare grafikkort.

 

 

Processor

Mikroprocessorn processor är hårdvaran som ger den grundläggande bearbetningen från din programkod, även kallad CPU (central processing unit). I PCn styr processorn med hjälp av ett RAM-minne vad som ska göras, läser av, räknar ut, kodar i en cache och sparar. Processorn behandlar information från kringutrustning såsom tangentbord, monitor, minne, etc. Hastigheten bestäms av olika faktorer såsom antalet kärnor (cores), storleken av cache, och klockhastigheten (bearbetningshastighet som mäts i GHz)- Processorn blir ansluten till moderkortet med en socket, som behöver vara kompatibel.

 

 

Gränssnitt

Gränssnitt  gör ingenting annat än att ansluta datorn till en extern eller intern enhet, till exempel en SCSI. Det finns många gränssnittskort inom denna grupp som:

  • USB-gränssnitt
  • Nätverksgränssnitt
  • Uppgraderings-kit
  • Minneskort
  • SSD

 

Minne

Lagring av information i en dator sker genom olika former av internt och externt minne. Vi känner till RAM (arbetsminne) och ROM (läsminne). Ofta ligger det interna RAM-minnet tillsammans med cacheminnet på moderkortet. Det externa minnet kan placeras i datorn såväl som utanför datorn i form av:

Hårddisk (HDD) Lagring genom att skriva på magnetiska diskar.
SSD minne (SSD) Digital lagring, men har också funktionen som uppstartsdisk.

SSD (Solid State Drive) är ett digitalt lagringsmedium som använder minnen som flash eller SDRAM, precis som ett vanligt digitalkort. En stor skillnad jämfört med de traditionella hårddiskarna är att en SSD inte innehåller några rörliga delar. Det innebär att SSD-enheterna är mycket snabbare. De rörliga delarna på de gamla hårddiskarna kan slitas ut, vilket gör din dator långsam. Med en SSD disk i din dator blir allting snabbare!

 

Moderkort

Moderkort kan beskrivas som datorns hjärta, kortet består av en grundläggande PCB som ger ström till alla komponenter och låter dem kommunicera med varandra. Processorn, minnet, ljudkortet, grafikkortet och andra komponenter är alla anslutna till moderkortet. I grund och botten består moderkortet av en processor med minne. Det är också vanligt att det finns en serie komponenter som ljudkort eller nätverkskort  är integrat i moderkortet, så att du redan har en komplett dator med funktioner. På moderkortet kan plug-in-kort eller expansionskort anslutas med olika funktioner. Via en SATA-anslutning kan externa hårddiskar även anslutas till SSD-kort och DVD/Bluray-brännare. Moderkortet säkerställer att varje kommando som du ger kommer att utföras.

 

Ethernetkort

Detta nätverskort ger en anslutning till datornätverket, som kan tillämpas i moderkortet, men kan också anslutas som ett inbyggt kort. Det ger kommunikation mellan olika datorer, trådlöst eller via kabel. LAN för lokala anslutningar och WAN för anslutningar över längre avstånd.

 

Nätaggregat

Nätaggregat är den del av datorn som genererar ström och spänning. Nätaggregatet ser till att det är rätt spänning till de olika anslutna komponenterna, inklusive moderkortet, processorn och hårddiskarna. Det finns olika typer av nätaggregat tillgängliga, aktiva, passiva och vattenkylda nätaggregat. Olika effekt till olika behov.  Använder du datorn till att surfa på internet och spela patiens kan du nöja dig med en lägre effekt. Nätaggregatens effekt varierar från 300 till 1000 watt. För tyngre spel som kräver fler grafikkort, krävs ett nätaggregat som kan leverera en högre effekt.

 

Ljudkort

Ett ljudkort levererar analogt eller digitalt ljud i hög kvalité till din dator. Ett ljudkort som är integrerat i moderkortet har vanligtvis inte den önskade kvaliteten. Genom att införskaffa ett separat ljudkort har du möjlighet att välja ett som ger högre ljudkvalitet i både inspelning och uppspelning. Denna kvalitet beskrivs ofta som höjden på bitdjupet (16 eller 24 bitar) eller samplingshastigheten (upp till 192kHz). Ofta erbjuder ljudkortet också ett antal extra ingångar för anslutning av ljudutrustning. Med det kan du njuta av musik, filmer och spel på ditt anslutna surroundsystem i önskad kvalitet beroende på din budget.

 

Kringutrustning

Kringutrustning är alla delar som inte finns i datorn, men som är nödvändiga för att datorn ska fungera, så som bildskärm, tangentbord, möss, skanner och skrivare. Så småningom kommer andra komponenter också att innefattas här men för närvarande används den här termen huvudsakligen för all extern utrustning.

 

Oändliga möjligheter med uppgradering

Med de många möjligheterna kan du förbättra dina möjligheter och datorns prestanda utan begränsningar. På så sätt fortsätter du att arbeta med den mest optimala utrustningen och du kan fortsätta göra det i åratal med samma dator. Detta sparar stora kostnader.