Köpt oftast

  Meest gekocht

  Högst betygsatta produkter

  Best beoordeelde producten

  Rådgivare

  Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

    

  Den passande datormaskinvaran för alla användningsområdenPC-komponenter

  Av PC-komponenter kan du sammanställa ditt eget PC-system individuellt. Maskinvaran kan uppgraderas till en befintlig dator om enskilda komponenter som chassi, processor, minne, hårddiskar, anslutningar och andra ska uppgraderas. Här hittar du också ersättning för defekta datordelar.
  Sök efter maskinvarukomponenter i de olika kategorierna eller låt dig inspireras av det stora urvalet i vår butik.
  Tips: IT-entusiaster bygger ihop en komplett dator med enskilda datorkomponenter.
  Följande guide förklarar was man bör beakta när du väljer datorkomponenter.

  • Was är PC-hårdvara?

  • Vilka datorkomponenter finns det?

  • Det måste du vara uppmärksam på när du köper datormaskinvara

  • FAQ - de vanligaste frågorna om datormaskinvara

  Was är PC-hårdvara?

  Datormaskinvara är datorns tekniska utrustning. Det handlar om de fysiska komponenterna i en dator. Förkortningen PC står för personal dator.
  Konstruktionen, prestandan och de tekniska specifikationerna för den använda hårdvaran påverkar direkt datorns prestanda. Du bestämmer bland annat via arbetshastighet, grafikvisning och minnesutrymme på en dator.
  Datorkomponenter ska ha särskilda funktioner och ska i tillämpliga delar vara datorns ”organ”. Moderkortet, hårddisken(n), processorn, arbetsminnet, grafikkortet, ljudkortet, nätadaptern och andra datordelar sätter ihop sig i datorchassit. Även själva höljet räknas till hårdvaran.
  Praktiska kunskaper: Operativsystemet är oberoende av PC-hårdvaran och installeras på hårddisken. Det styr processerna för de enskilda maskinvarukomponenterna och ställer användargränssnittet.
  Söktips: För att kunna använda en dator behövs ytterligare tillbehör. Därtill räknas inläsningsenheter som tangentbord och mus och utdataenheter som PC-skärmar eller externa högtalare. Beroende på användningsområde kan dessutom kortläsare, USB-nav och andra tillbehör behövas.
  En del tillbehör hittar du här. Bildskärmar finns här. PC-adapter, PC-kabel och hubbar finns här. Fler tillbehörsartiklar för användning av datorer kan hittas på Internet i butiken.

  Vilken datormaskinvara finns det?

  Moderkort

  På moderkortet, moderkortet, ansluts de centrala komponenterna i datorn. Processor (CPU), arbetsminne och de nödvändiga gränssnitten (PCI-kort) för hårddiskar och enheter fungerar tillsammans.

  Hårddiskar

  Hårddiskar är datorns minne. HDD (Hard Drive Disk), SSD (Solid State Drive) eller SSHD (Solid State Hybrid Drive) erbjuder variabel minneskapacitet och hastigheter. I en dator kan flera hårddiskar monteras för olika ändamål.

  Grafikkort

  Grafikkortet är avsett för bearbetning av grafisk visning på datorskärmen. Den har en egen processor (GPU), ett eget arbetsminne och olika anslutningsmöjligheter för skärmkabel. Dess prestanda avgör om spel, video och multimedia-bearbetningsprogram med stark grafik kan visas tillräckligt snabbt.

  PC-ljud

  PC-ljud gör det möjligt att njuta av ljudet i datorn. Vårt sortiment innehåller interna och externa ljudkort, digitaliseringsenheter för ljud- och videofiler, datorutrustning Gamecapture och skivspelare för datorer.

  PC-TV-mottagare

  Med hjälp av PC-TV-mottagare kan du ta emot TV-signaler med datorn. Du kan välja mellan TV-kort, TV-minnen och USB-mottagare. Tips: Om du delar det innehåll som tas emot på datorn i ditt hemnätverk kan du även titta på tv på andra enheter.

  PC-kabel, adapter och hubbar

  Datorkabel är färdig att anslutas, vilket möjliggör anslutning av datormaskinvara samt nätverks- eller enhetskabel. Adapter har olika anslutningstyper på ingångs- och utgångssidan, och kan därför skapa en switch av olika kontakttyper. Hubbar är fördelare för att skapa flera anslutningsmöjligheter. Bland de mest kända hubbarna finns USB-fördelare, audio-/ videoförlängningar och KVM-switchar.

  Processor;

  CPU (Central Processing Unit) är datorcentralen på datorn. Den styr alla processer, prioriterar dem och tilldelar övriga komponenter kontrakt. CPU och moderkort måste alltid vara anpassade till varandra.

  SSD-minne

  Solid State Drive (SSD) är en modern teknik för hårddiskar och lagringsmedier. Denna konstruktion innehåller inga rörliga delar och är därför mycket tystgående. Dessutom är SSD-minnet mekaniskt robust och har korta åtkomsttider was vilket ger flexibelt och snabbt arbete vid datorn.

  Gränssnittskort

  Med hjälp av ett gränssnittskort styrs kommunikationen mellan enskilda PC-komponenter. Gränssnitt ger anslutningsmöjligheter för maskinvaruutbyggnader och externa enheter. Till exempel kan du genom gränssnittskorten lägga till ytterligare USB-kortplatser, komplettera FireWire för video- och ljudteknik, ansluta hårddiskanslutningar för SATA, SAS, PCI och PCI Express, ansluta ljudkort och installera nätverksanslutningar.

  Kapsling

  Datorhöljet innehåller maskinvarukomponenter. I dessa finns plats för alla delar av datorn. På utsidan präglar höljet det totala optiska trycket på datorn. Därför hittar du i denna kategori även ljuseffekter och andra tillbehör för datorchassin. Dessutom finns hårddiskhöljen/ -skyddsfodral samt ramar, platskonsoler och verktyg för installation av hårdvara.

  PC-tillbehör

  Bland PC-tillbehör finns ett brett sortiment av prylar för moderna PC-applikationer. Förutom spel- och multimedia-tillbehör som högtalare, headset, mikrofoner, webbkameror, skyddsglasögon och Virtual Reality-tillbehör finns det även PC-fläktstyrningar, kassasystem, chipkortsteknik, skrivarpatroner, strömfördelare och teknik för avbrottsfri strömförsörjning (UPS) på din dator.

  Arbetsminne (RAM)

  Ju större arbetsminne, desto snabbare går datorn. Detta mantra till RAM-minne är välkänt för datoranvändare. Om det finns större kapacitet kan större datamängder bearbetas och fler processer kan köras samtidigt. Arbetsminnet fästes på moderkortet i kortplatser.

  Skivenheter

  Enheter behövs alltid när data ska läsas från externa medier. Som CD-enhet, DVD-enhet, Blu-ray-enhet eller enhet med integrerad bränn-enhet ger enheter många möjligheter att använda datorn.

  Ljudkort

  Ljudkortet erbjuder en extra bearbetningsenhet för ljudprocesser. Med utgångar för hörlurar och högtalare, samt mikrofoningång eller ingångar för externa ljudsignaler (t.ex. från ett mixerbord) har den många användningsområden.

  Användningstips: Inte alltid fler grafikkort eller ljudkort behövs. Många moderkort har redan inbyggt grafikkort och bearbetning av ljudprocesser. Du levererar sedan själv anslutningar för hörlurar eller högtalare (teleplugg) och skärmen (HDMI, DVI, VGA, DisplayPort).

  Nätenhet

  Nätenheten på en dator har central strömförsörjning av alla maskinvarukomponenter. Dess prestanda ska alltid vara anpassad till de enskilda komponenternas elförbrukning, så att de fungerar på ett tillförlitligt sätt.

  Uppgraderingspaket för PC

  Uppgraderingssatser till PC är set med olika maskinvarukomponenter för PC-utökning. Beroende på kit kan spel-, media- eller Office-komponenter uppgraderas som ett komplett paket. Kombiprodukterna besparar dig urvalet av enskilda delar och den mödosamma avstämningen av tekniska specifikationer jämfört med styckpris på hårdvara. Installationen av uppgraderingssatser till PC kan även utföras av lekmän, förutsatt att passande anslutningar finns i datorns chassi.

  Det måste du se till när du köper datorkomponenter

  När du köper datorkomponenter är det viktigt

  • Tekniska krav och prestanda för den nya hårdvarukomponenten
  • Passande gränssnitt och portar för anslutning till befintliga Maskinvara
  • Passande mått för inbyggnad av teknik i datorchassin.

  I princip måste man vid köp av all PC-hårdvara se till att enskilda komponenter är kompatibla med varandra - den nya hårdvaran måste integreras både fysiskt och i programvarubaserat system för att den ska fungera.

   

  Tillräcklig prestanda / tekniska förutsättningar

  Nedan följer en översikt över urvalskriterier för de vanligaste PC-komponenterna som kan uppgraderas som maskinvaru-uppgradering.
  Prestandan hos de enskilda PC-komponenterna beror på.

  • Moderkort: Vid moderkortet bör man främst tänka på att det finns alla kortplatser och ett tillräckligt antal (PCI, PCIe) anslutningsmöjligheter. Även Onboard-grafikkort och ljudlningskraft på ljudbearbetning är relevanta.
  • Hårddiskar: Du skiljer dig åt i konstruktion (HDD, SSD, SSHD). Värdena lagringskapacitet i GB/TB och hastighet (för hårddiskar) i varv/min.
  • Processor: Processorns prestanda bestäms av antalet kärnor (core) och deras prestanda i GHz. För närvarande används huvudsakligen Quad Core-processorer.
  • Ram: Vid arbetsminnet ska särskild uppmärksamhet ägnas åt lämpligt format, typ och lagringskapacitet (GB).
  • Grafikkort: Grafikkort stöder avsevärt arbetet med CAD-program eller proffs-grafikprogram samt en optimal spelupplevelse. Man bör framför allt se till den inbyggda kretsuppsättningen (NVIDIA, AMD) och storleken på VRAM-minnena (t.ex. för texturer i videospel).
  • Ljudkort: Ljudkort stöder speciella användningsområden, till exempel inspelningar. Uppmärksamhet bör ägnas preamp (förförstärkare), samplingsfrekvens (i kHz), sample-djup (i kHz), latens och fantommatning för anslutning av kondensatormikrofoner.
  • Nätenhet: Vid nätadapter gäller det både prestanda (i watt) och formen kylning.

  Obs! Inte bara funktioner och prestanda är relevanta vid val av nya datorkomponenter. Din dator måste uppfylla de tekniska kraven för att den nya maskinvaran ska fungera. Ta därför alltid ett titt i tillverkarens handbok. Det vore förargligt om du köper in hårdvara som inte fungerar när du köper in den, eftersom ditt datorsystem inte uppfyller de tekniska kraven och därför inte kan stödja det.

   

  Passande gränssnitt och anslutningar/portar

  Många maskinvarukomponenter är utrustade med olika gränssnitt som används både för anslutning av ytterligare maskinvara samt för anslutning av externa enheter (t.ex. högtalare, bildskärmar eller minneskort/USB-minnen).
  Det är viktigt att både din befintliga dator har rätt anslutningar för den nya maskinvaran och att planerade uppgraderingar av PC-användningen i framtiden beaktas tillräckligt vid val av ny maskinvara.

  Följande lista ger en översikt över de vanligaste anslutningarna för Diverser PC-komponenter:

  • För hårddiskar: SAS- eller SATA-gränssnitt för kommunikation med moderkortet.
  • På moderkortet: Audioutgång (teleplugg), videoutgång (HDMI, VGA, DisplayPort), anslutning av externa enheter (USB 2.0 eller 3.0).
  • Till ljudkort: Vanliga anslutningar för mikrofoner (teleplugg) och andra enheter som mixerbord och utgångar för digital utgång eller högtalare (teleplugg).
  • På grafikkortet: Utgångar för HDMI, VGA, DisplayPort, DVI.

  Vårt praktiska tips: Komplettering

  För många anslutningstyper kan adapter uppgraderas, till exempel från DisplayPort till HDMI eller mini-teleplugg på teleplugg. Även för USB-anslutningar finns det många adaptrar.

  Passande storlek för inbyggnad i kåpa

  För att undvika besvikelser när du installerar befintlig utrustning bör man redan innan du köper maskinvara undersöka den plats som finns i chassit. Det är viktigt att alla komponenter har tillräckligt med plats och att alla luftströmmar hanteras väl. Framför allt de nödvändiga anslutningskablarna och den tillhörande fläkten kan visa sig vara knepiga att montera vid monteringen. En blick på husets standard (t.ex. ATX) ger information om placeringen av hårdvaran och ger ett första riktvärde.

  FAQ - de vanligaste frågorna om datormaskinvara

  Var kan ICH hitta information om redan befintlig datormaskinvara?

  Information om befintlig maskinvara kan hämtas via systemstyrningen eller i BIOS.

  Kan man byta ut enskilda komponenter i PC-maskinvaran?

  Ja. Enskilda komponenter i PC-maskinvaran kan uppdateras med ny maskinvara eller bytas ut vid fel. Viktigt vid installationen är både korrekt anslutning och lämplig installation av enheterna i BIOS.

  Kan ICH bygga in gammal datormaskinvara i ett nytt chassi?

  Ja. I princip kan alla komponenter i hårdvaran ”omdras”. Det nya höljet bör naturligtvis ha tillräckligt med plats - även för svalkande luftströmmar.