Bil: subwoofers

Vad betyder begreppet subwoofer egentligen?

Subwoofers är mycket kraftfulla högtalare som är specialiserade på att återge toner med mycket låg frekvens. Denna låga frekvens kallas även för bas. Det handlar i detta fall om toner som är lägre än 80 Hz. En subwoofer är mycket lämplig för användning i bilar. 

En subwoofer spelar upp ljud som dina vanliga bilhögtalare inte klarar av. Subwoofers är alltså mycket lämpliga för mycket låga toner och dina vanliga bilhögtalare är inte det. Frekvensen som går till din subwoofer är alltså absolut inte lämplig för dessa högtalare. Du bör därför alltid undvika att detta händer. En subwoofer i din bil garanterar ett utmärkt basljud och är därför ett fantastiskt tillägg till ljudinstallationeni din bil.

Vi rekommenderar att alltid använda en förstärkare

Många bilradioapparater har en effekt på ungefär 4x45 W. Eftersom detta är för lite för att subwoofern ska komma till rätta, rekommenderar vi en förstärkare till varje subwoofer. Det är nämligen mycket lättare för en förstärkare att leverera ovanstående effekt. Med en förstärkare kan volymen i din bil höjas mycket enklare. Förutom att den förbättrar ljudet, ger en förstärkare även bättre kontroll över högtalarna. Dessutom kommer hela din installation också hålla sig svalare. Detta beror på att förstärkaren kan ge dina högtalare och din subwoofer ström på ett mycket enklare sätt än den vanliga bilradion.

 

Använd rätt kablar

Eftersom subwoofern använder mycket ström, är det viktigt att använda rätt kablar. Det finns nämligen en risk när man använder för tunna kablar. Om kablarna inte är tillräckligt tjocka, blir musikkvaliteten sämre och kablarna kan inte hantera den stora mängden ström. Då kan det till och med hända att kablarna brinner upp. För att förhindra farliga situationer är det smart att skaffa en kabelsats. I vårt sortiment hittar du många anslutningssatser. Det finns nämligen många olika sorter och storlekar.

 

Undvik problem med din belysning genom att använda en power cap

Eftersom en subwoofer ofta kräver mycket energi, kan det ibland hända att dina strålkastare inte får tillräckligt med ström. I vissa fall börjar dina strålkastare då blinka i takt med musiken. För att förhindra detta rekommenderar vi att skaffa en power cap. En power cap (även kallat kondensator) kan du se som ett hjälpmedel för att optimera din strömkrets. Kondensatorn laddar sig själv kontinuerligt med ström och levererar ström till förstärkaren när det behövs. På så sätt tas inte strömmen från ditt batteri, och dina strålkastare lyster normalt. Eftersom din förstärkare har en sådan konstant strömförsörjning, är en power cap inte bara behändig när man behöver lösa problemet med strålkastare, utan genom att montera en power cap tar du även fram det bästa ur din förstärkare och därmed även ur din subwoofer.

 

Det är inte bara utseendet av din subwoofer som är viktigt

Förutom utseendet och ljud finns det en annan sak man behöver tänka på. Det är nämligen dimensionerna på den valda subwoofer. Inte alla bilar har lika mycket utrymme för att installera en subwoofer. Kolla därför inte bara på utseendet, utan kontrollera även om subwoofern får plats i din bil.

Bygg din egen subwoofer med hjälp av ett löst hölje

Att bygga en egen subwoofer är inte särskilt enkelt. Att göra ett lufttätt hölje är en svår uppgift för många människor. För att göra det lite enklare att bygga en egen subwoofer, erbjuder vi ett antal lösa höljen i vårt sortiment.

25 cm hölje (10 inch)
30 cm hölje (12 inch)
38 cm hölje (15 inch)

Gör din ljudinstallation i bilen komplett med nya bilhögtalare

Om du har tillgång till en subwoofer rekommenderar vi starkt att skaffa "matchande" högtalare. Ljudkvaliteten på subwoofern i förhållande till dina gamla (standard) högtalare kommer nämligen inte vara särskilt bra. Hos Conrad har vi ett stort utbud av inbyggnadshögtalare. Även här är det viktigt att kolla på måtten. Man kan även överväga att skaffa ett komplett högtalarset.

Många kunder är mycket nöjda med sina subwoofers

På vår hemsida har många kunder uttalat sig positivt om dessa. Ett exempel är denna kund:

Detta set med en kraftfull sub och matchande förstärkare kan jag varmt rekommendera. Säkert när du har en låg budget, som jag hade. Priskvalitetsförhållandet är perfekt. Kraften i subwoofern är ett riktigt bra komplement på de vanliga högtalarna i bilen, och förstärkaren är kompakt och därmed lätt att dölja. Det enda du behöver köpa till är en anslutningssats och då kan du köra iväg med en överraskande kraftfull ljudinstallation i bilen!