Lista
  Bildvy
  Föredrar du listvyn? Byt helt enkelt här.
  Föredrar du bildvy? Byt helt enkelt här.

  Rådgivare

  Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

      

  Värt att veta om D-SUB-kontakter

  • Vad är D-SUB-kontakter?

  • Vilken typ av D-SUB-kontakter finns?

  • Standarder och riktlinjer för D-SUB-kontakter

  • Urval av D-Subs och tillbehör

  • FAQ - vanliga frågor till D-SUB-anslutningar

   

  Vad är D-SUB-kontakter?

  Stift och ledningar

  I det D-formade höljet på de manliga kontakterna finns stift som elektriska kontakter. Den kvinnliga motsvarigheten har passande uttag för polerna. Med kontakthöljet täcks kablarna i de enskilda ledningarna.

  För övrigt: När det amerikanska företaget Cannon införde denna typ av stickkontakter 1952 var konstruktionen vid den tidpunkten framsynt liten, därför det ursprungliga tillägget som D-suminiature .

  Tack vare den trapetsformade kontaktstickkontaktens enordning, två eller tre rader sitter de elektriska ledningarna ordnade och skyddade mot rotation.

  Uttagslist

  Denna standard gör det också möjligt att snabbt hitta en passande motkontakt. Följande standardspecifikationer för placeringen av D-sub-kontakter kan generaliseras:

  • Stiften har en diameter på 1 mm.
  • Avståndet mellan två stift skall vara 2,77 mm vid en tolerans av ± 0,1 mm.
  • På den ömsesidigt liggande stiften finns ett avstånd på 2,84 mm från varandra.
  • Stiftserierna är halva mellanavståndet. (Logiskt sett samma arrangemang gäller för placering av sub-kontakter)

  Vårt praxistipp: Varning vid mellanrum

  Framför allt vid högströmskontakter och inbyggd koaxialanslutning kommer tillverkare- och konstruktionsspecifika oftare avvikelser från standardavstånden på kontaktstiften!

   

  Vilken typ av D-SUB-kontakter finns?

  StorleksbeteckningStandard D-SUB
  HD D-SUB
  RaderAntal polerRaderAntal poler
  A215326
  B225344
  C237362
  D350478
  E29315
  F--5104

  D-sub-kontakt finns i många varianter. Vanliga stickkontakter med 9 till 50 Polen för en standard D-sub. Nyare modeller för överföring av signaler med HD-kvalitet har delvis betydligt fler poler. Tabellen ger en översikt över de vanliga storlekarna för D-SUB-kontakter och din bokstavskod:

  Monteringsbultar


  * dessutom finns det många andra kommentarer.

  Tips: Ofta fixeras anslutningen med en extra skruvförbindelse. Inte bara D-sub-kontakt och -uttag, utan även skruvgänga måste passa till varandra.

  För övrigt: I industriell skala används D-sub-kontaktdon gärna som universalanslutningar för kretskort av kretskortsmontering. Kretskortet är inte självt normerad, men är kompatibelt med andra system genom den monterade D-sub-kontakten.

   

  Standarder och riktlinjer för D-SUB-kontakter

  D-SUB-kontaktsystemet används internationellt. D-sub-standarden är gränsöverskridande reglerad i direktiv IEC 807-2. Dessutom anges specifikationer för enskilda varianter av D-sub i egna ISO-standarder. I Tyskland gäller för D-sub-anslutningar din-Norm 41652-1.

   

  Urval av D-Subs och tillbehör

  I vår e-butik hittar du färdiga kontakter och tillbehör i följande kategorier:

  D-Sub-anslutning

  D-SUB-adapter och anslutningskabel

  Adapter med anslutningskablar möjliggör individuell stiftbeläggning för professionella användare och hobbyanvändare. Varning vid montering!

  När det gäller fördelningen av de enskilda kontakterna uppstår ofta missförstånd när det gäller numrering, eftersom vissa användare beskriver arrangemanget ur ett Lödperspektiv, medan andra använder sikten på en färdig kontakt för att beskriva läget för de enskilda kontakterna.

  Kapsling

  D-sub hölje
  D-sub omsluter färdiga D-sub-kontakter eller egenbyggda adaptrar. De underlättar säkringen av förbindelsepunkten mellan kontakt och uttag genom standardiserade skruvförbindelser.

  Färgsättningen på vissa D-sub-höljen är till hjälp för att hålla koll på många kablar samtidigt.

  D-SUB kontakter
  under ”D-sub kontakter” hittar du olika stift- och hylskontakter för inbyggnad i kontaktdon.

  D-SUB-kontakter
  i kategori D-sub-kontakter omfattar anslutningslister, kopplingslister och hybrider med trapetsformad anordning.

  Glidförslutning

  Tillbehör för D-SUB kontakter
  som är ett mångsidigt tillbehör för D-SUB-kontakter. Det omfattar bland annat följande:

  • Fästmaterial
  • Täcklock
  • Handtänger
  • Positioneringshylsor
  • Kabelbussningar
  • Crimphylsor
   

  FAQ - vanliga frågor till D-SUB-anslutningar

  Vad gör jag om det inte finns tillräckligt med plats för en frontmonterad D-sub-kontakt, till exempel i ett datorhölje eller framför en vägg?
  Vid standardversionen av D-sub är anslutningsvinkeln 180°. Ibland räcker det att vrida en kontakt 90° och ändå montera den rakt horisontellt eller vertikalt. För mer komplicerade fall finns det D-subs med olika anslutningsvinklar. I filtrets anslutningsvinkel finns olika alternativ om du inte har hela kontaktens längd i horisontalplanet och du därför vill ’snea’. Även för att leda den centrala kabeln baktill på kontakten finns det olika riktningar.

  Hur kan jag fästa kabeln i D sub-adaptern?
  Välj önskad montering i filtret. Det finns olika varianter. Monteringen i egen tillverkning fungerar till exempel genom lödning, crimpning, utskrifter, skärklämmor, skruvar eller dragfjädrar.

  Hur många rader och polack bör jag planera in när jag själv tar på mig ett D-sub?
  Det finns inga riktlinjer för detta. Viktigt är framför allt att kontakt och uttag har många rader och poler samtidigt, så att de senare passar varandra. Hur du använder de enskilda stiftkontakterna är därmed irrelevant.