bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.   

 

    

Värt att veta med roterande potentiometer

  • Vad är en roterande potentiometer?

  • Rotationsaxel och fastsättning av roterande potentiometer

  • Resistansvärde och belastningsförmåga

  • Anvisningar för tillverkning

  • Vilka typer av robopotentiometrar finns det?

  • Köpkriterier för roterande potentiometer

  • FAQ – vanliga frågor om roterande potentiometrar

Vad är en roterande potentiometer?

Roterande potentiometer är justerbara elektriska motstånd som används för att reglera elektriska och elektroniska anläggningar, till exempel för volymkontroll i en radio. Potentiometern består av ett fäste på vilket motståndsmaterialet är anbringat.

Vid roterande potentiometer är resistansmaterialet oftast platt och cirkelformat. I båda ändar finns elektriska anslutningar för fastskruvning, instickning eller lödning. På motståndsmaterialet flyttas en glidande kontakt, den så kallade slipen, med en vridaxel. Beroende på den roterbara kontaktens vinkelposition till en av anslutningarna uppnås ett definierat elektriskt motstånd mellan anslutning och slemposition. Den maximala vridningsvinkeln räcker till cirka 300 grader. Men det finns också specialversioner, så kallade flervanliga vridpotentiometrar, där motståndsmaterialet är spiralformat, så att släpskon kan utföra flera varv med 360 grader. Speciella modeller är utrustade med drivmotorer som kan göra fjärrkontrollen verklighet. Beroende på vilket resistansmaterial som används, finns olika effektområden. Dessutom har det använda materialet betydelse för vridpotentiometerns hållbarhet. Släpskon är konstruerad från potentiometern för användning med en axel. Axeln kan ha olika utföranden, så att den kan monteras på manöverknapparna. För de sällan nödvändiga inställningarna har axeln en spår/kryss för skruvmejsel. För samtidig reglering kan flera roterande potentiometrar placeras efter varandra och vara anslutna till en axel. Ett exempel är ljudvolymreglaget på en stereoförstärkare.

Vad är en roterande potentiometer
 

Rotationsaxel och fastsättning av roterande potentiometer

Vridaxeln är omgiven av många vridpotentiometer med en gängad koppling som gör det möjligt att fästa potentiometern på en hållare som till exempel på apparathöljet eller en monteringsvinkeln. De flesta potentiometermodeller är omgivna av ett hölje som antingen är fast anslutet till gängan eller går att löda fast på kretskort. På själva gängan eller på huset finns ofta ytterligare element som säkrar hela vridpotentiometer mot rotation när du når slutpositionen.

 

Resistansvärde och belastningsförmåga

Vridpotentiometer finns tillgänglig i en stor bandbredd av resistansvärden från 4,7 ohm till 4,7 megaohm. Tillåten belastning från 0,05 till 170 Watt. Det finns dessutom en vridpotentiometer med brytarfunktion i en av slingans slutlägen och med låsbara vridpositioner.

 

Anvisningar för tillverkning

Vid tillverkningen måste tillverkarna iaktta gränsvärden för ämnen som är farliga för hälsan och miljön. Det finns Europaparlamentets och rådets direktiv 2011/65/EU av den 8 juni 2011 om begränsning av användningen av vissa farliga ämnen i elektriska och elektroniska produkter. Den icke-officiella beteckningen är RoHS 2.

 

Vilka typer av robopotentiometrar finns det?

Linjär roterande potentiometer

Vid roterande potentiometer med linjär resistans ändras motståndet proportionellt mot rotationsvinkeln. 

Logaritmisk roterande potentiometer

I detta utförande ändras till en början endast ett litet motståndsvärde vid vridning, då blir motståndsvärdet per grad rotationsvinkel större och tvärtom. Det klassiska användningsområdet är volymreglage. Decibelskalan genomförs som ett mått på volymen, som också har ett logaritmiskt förlopp.

Special-vridpotentiometer

Det är en roterande potentiometer med speciella egenskaper som dammskydd och mycket hög precision.

Gängmått

Gängat instrument finns i tum-mått, med början 3/8 tum och med metriska gängmått M7 till M10. Det sistnämnda är det vanligaste.

Axeldiameter

Axeldiametern är från 3 millimeter till 6,35 millimeter. Den vanligaste axeldiametern i Conrads erbjudande är 6 millimeter.

Axel-utförande

Det konstruktiva utförandet av axeln påverkar hur potentiometern används. Det finns hos Conrad:

  • Platta ändar för fastskruvning av manöverelement
  • Räfflade axlar för direkt manövrering eller inkoppling av manöverelement
  • Slitsade axlar för skruvmejsel
  • Släta axlar för att skruva fast manöverelement
  • runda axlar för att skruva fast manöverelement
  • Plastaxlar, som kan dras isolerande utåt och
  • Metallaxlar för hög stabilitet
Roterande potentiometer
 

Köpkriterier för roterande potentiometer

Förutom att de angivna motståndsnivåerna ska vara mycket precisa, bör en roterande potentiometer ge en bra kompromiss mellan lätt manövrering och vridmoment som ska användas vid rörelse. För vissa modeller anges detta i produktbeskrivningen eller i informationsbladet. I databladen anges hållbarhetstid upp till en rotationscykel i det mellersta femsiffriga intervallet. Vid utvecklingen av nya enheter hjälper datablad leverantörerna att hitta rätt passande roterande potentiometer för det önskade användningsområdet.

Med industriförpackningar i stora volymer är det möjligt att uppnå förmånliga inköpspriser.

 

FAQ – vanliga frågor om roterande potentiometrar

Vad bör man tänka på när man byter ut en roterande potentiometer?

Utbyte av potentiometrar bör endast ske med hjälp av utbildad personal, eftersom det kan uppstå stora skador på utrustningen om den inte är tekniskt utbyggnader eller avlödning. Vid byte ska man se till att ersättningspotentiometern har exakt samma prestanda. De erbjudna vridpotentiometrarna uppfyller höga kvalitetskrav och utmärker sig genom tillförlitlighet och lång livslängd. Observera i vilket fall som helst att det fortfarande finns garantier. Vid ingrepp i apparaten slocknar generellt sett produktgarantin. De allmänna säkerhetsreglerna för elektroteknik ska följas.

Vad inser jag om att en roterande potentiometer är defekt?

Defekta roterande potentiometrar uppmärksammas oftast på något av följande problem:

  • Knaster och prasslusar för att ändra volymen
  • Axel som inte kan tröga
  • Lös fastsättning
  • ”rotation” utan reglerinflytande genom att bryta släpet från axeln

Orsaken till detta är slitage på de mekaniska komponenterna.