bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om vattenkokning

I vissa köksenheter investerar man för lite, trots att man använder dem dagligen. En av dessa är vattenkokaren: För te, mocka, barnmat och snacks är den alltid i användning, ska den vara snabb, behändig, säker och lätt att rengöra. Modern vattenkokare ger dessutom praktiska verktyg som värmehållningsfunktion eller temperaturförval och ser dessutom snyggt ut. Den som vet vad det handlar om när du väljer en högkvalitativ vattenkokare hittar också det bästa pris- /prestandaförhållande - alltså finns det ingen anledning längre att inte byta ut den skakiga 10-euro-plast-vattenkokaren! 

  • Dessa egenskaper bör din nästa vattenkokare ha

  • Materialet: Elegant glas, glänsande rostfritt stål, plast av hög kvalitet

  • Effekt: Upp till 3.000 W för Express-varmvatten

  • Påfyllningsmängden: Upp till två liter varmvatten med en knapptryckning

  • Mer än bara varmt vatten: Praktiska specialfunktioner

  • Checklista: I 4 steg för rätt vattenkokare

Dessa egenskaper bör din nästa vattenkokare ha

Nästan alla moderna vattenkokare är genom en separat sockel trådlös och därför mycket flexibel att använda. Många modeller kan vridas i 360 grader på sin sockel, så att även oaktsam vattenbehållare inte är något problem.

Skillnaderna mellan olika prisnivåer för vattenkokning och tillverkare är främst material, prestanda och volym.  

Materialet: Elegant glas, glänsande rostfritt stål, plast av hög kvalitet

De flesta vattenkokaren består av plast, det lättaste och mest lättrengörbara materialet. Men den som tänker på billiga plastapparater med kemisk lukt misstar sig: Vattenkokaren i det mellersta och högre prissegmentet består av högkvalitativa plaster som är helt luktfria och långlivade. Även i utseendet har sådana vattenkokare i plast blivit bättre och passar bra i alla kök. 

Vattenkokaren med rostfritt stål är också vanligt förekommande. Antingen, vattenbehållarens yttre och inre är tillverkade av rostfritt stål, eller så är den metalliska designen endast monterad på utsidan. I båda fallen är vattenfläckar och kalkavlagringar mer synliga på rostfritt stål än på plast, men rengöringen är lika enkel. Ännu viktigare än oron över fläckar är säkerhetsaspekten: Hölje i rostfritt stål bör inte värmas upp utifrån när vattenkokaren är i drift. Beroende på tillverkare innebär denna funktion till exempel "Cool Touch" eller helt enkelt "värmeisolerande" – särskilt i hushåll med barn måste man vara försiktig. 

För närvarande finns vattenkokaren av glas. Was som låter efter risk för brott och mycket rengöringsarbete låter för första gången är i verkligheten helt oproblematisk: Det speciella säkerhetsglaset är mycket brytsäker, värmebeständig och genom den extremt släta ytan, på vilken kalk är svår att ta av, lätt att rengöra. Inte minst är vattenkokare i glas en riktig höjdpunkt och ser högmodern ut. 

Modern vattenkokare i elegant design.

Effekt: Upp till 3.000 W för Express-varmvatten

Den genomsnittliga vattenkokaren ligger mellan 2.000 och 3.000 watt. Ju mer effekt, desto högre strömförbrukning - men mer prestanda betyder ofta att vattnet kokar snabbare. Det mycket bra mittfältet ligger hos en vattenkokare med ca 2.200 W effekt. 

Påfyllningsmängden: Upp till två liter varmvatten med en knapptryckning   

Mellan en och två liter är den genomsnittliga kapaciteten hos en vattenkokare. Sällan finns det också versioner med bara en halv eller mer än två liter. Utmaningen: Nivåerna varierar från tillverkare till tillverkare, vilket gör det svårt att jämföra dem. 

Vårt praktiska tips: 

Överbryt hur många koppar varmvatten du behöver per dag och räkna upp detta värde. I tveksamma fall är det mindre irriterande att bara fylla på en större vattenkokare till hälften än att ständigt behöva fylla på en för liten.

  

Mer än bara varmt vatten: Praktiska specialfunktioner

Precis som i alla vardagsföremål och köks föremål försöker tillverkarna också att få ut innovativa nyheter på marknaden för vattenkokare. Till exempel kan du välja temperaturförval till nytta för te-entusiaster och familjer: I bestämda nivåer (oftast mellan 40 och 100 grader) kan den perfekta vattentemperaturen väljas för olika teplatser eller barnmat. Många av vattenkokaren har också en värmehållningsfunktion som kan hålla vattentemperaturen i upp till 20 minuter. 

Ett steg längre är smarta vattenkokaren: Den kan styras via app utan att du behöver vara i samma rum. Slå på vattenkokaren liggande och låt den brygga nytt te direkt efter att du har gått upp.  

Checklista: I 4 steg för rätt vattenkokare 

1. Snabb och kraftfull 

Välj en kraftfull vattenkokare som inte är betydligt större än vad du behöver, och kontrollera i produktbeskrivningar och kundbedömningar om den inte är störande högljudd.
 

2. Lätt att använda, lätt att rengöra

Vattenkokaren bör kunna fyllas med bara en hand - det garanterar ett fällbart lock med stor öppning. För att du lätt ska kunna rengöra vattenkokaren inifrån och avkalka den är platta värmeelement lämpligare på golvet än de gamla värmespiralerna. 
 

3. Säker

En bra vattenkokare har minst tre skyddsmekanismer: En automatisk avstängning, ett skydd mot torrkokning och ett överhettningsskydd. Medan den automatiska avstängningsfunktionen avaktiverar apparaten när uppvärmningsprocessen är avslutad, säkerställer skyddet mot torrkokning att en tom vattenkokare inte värms upp. Överhettningsskyddet fungerar som namnet antyder, som skydd av komponenterna mot för hög värmeutveckling.
 

4. Bearbetning & design

 

Glas, rostfritt stål eller plast - högkvalitativt utförande passar i alla tre materialklasser. Lägg värde på den fasta anslutningen av alla komponenter - ingenting ska skakas eller klappa - och vattenbehållaren sitter bra på sockeln och en tillräckligt lång strömkabel. En materialoberoende fråga är designens genomförbarhet: Vissa designvattenkokare, till exempel den i form av en klassisk tekanna, kan vara en visuell höjdpunkt, men är ofta olätthanterlig och därför inte lämplig för vardagsbruk. Kontrollera alltså redan innan du köper, om design och användning är balanserat och bestämmer dig i tveksamma fall för en modell med stor öppning och som är lätt att rengöra. 

Vattenkokaren är den perfekta lösningen när du snabbt behöver varmt vatten för kaffe eller te.

Vårt praktiska tips: Rengöring

Dessutom bör du regelbundet rengöra kalkfiltret i vattenkokaren, som finns i pipen. På medelprissatta och dyrare modeller är detta kalkfilter inte bara mycket fint, utan även lätt att ta loss - vilket underlättar rengöringen enormt.