bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

   

Värt att veta om USB-kablar till smartphones, batterier, kameror och mycket merUSB-kabel

Hitta den passande USB-kabeln med de praktiska tipsen från rådgivaren. Vilken generation eller vilken kabel som är bäst lämpad, får du reda på här. Många mer information om USB-kablar väntar redan.

 • Was är USB-kabel?

 • Vilka USB-kablar finns?

 • De viktigaste köpkriterierna för USB-kabel

 • USB 2.0, USB 3.0 och mer

 • Olika kontakter och uttag: USB typ A, B och USB-C.™

 • FAQs: De vanligaste frågorna om USB-kablar

 • Slutsats: Köp rätt USB-kabel

Was är USB-kabel?

Med en USB-kabel (Universal Serial Bus) kan lagringsenheter, smartphones, kameror och många andra enheter anslutas till en USB-anslutning (t.ex. till datorn).

Snabb dataöverföring eller okomplicerad uppladdning av batterier är därmed inget problem.

USB-kabeln kan ha både uttag och kontakter för USB av olika generationer eller Micro USB och kan genom den praktiska adaptern användas för många andra ändamål.

Vilka USB-kablar finns?

USB-anslutningskabel       Standard USB-anslutningskabel ger generationerna USB 1.1 till USB 3.1 snabb dataöverföring. Olika kombinationer av USB- och microUSB-kontakter är möjliga och kan på så sätt användas för anslutning av mindre enheter till datorn. Många olika specifikationer att välja mellan.
USB-förlängningskabel Om USB-kabeln är för kort för avståndet, kan USB-förlängningskabel ge extra räckvidd för alla generationer. De kombinerar en USB-kontakt med ett USB-uttag och erbjuder dessutom (beroende på modell) aktiv repeater, dubbel skärmning och många andra verktyg.
USB-adapter USB-adaptern ger en bekväm lösning för anslutning av två enheter utrustade med USB-uttag av olika generation eller typ. Adapter finns till exempel för USB 3.0 uttag A och USB-C kontakt.
Apple iPad/iPhone/iPod-anslutningskabel För de speciella Lightning-uttagen eller 30-poliga Apple dock-uttag på Apple-enheter finns det multifunktionella anslutningskablar som kan anslutas till en USB-anslutning. På så sätt blir dataöverföringen problemfri!
USB-Y-kabel. Praktiska USB-Y-kablar förbinder upp till tre enheter med varandra och kan, speciellt för bärbara datorer med bara ett USB-uttag, utöka anslutningsmöjligheterna. Olika kombinationer av USB-kontakter och andra tekniska specifikationer är möjliga i alla generationer.
USB-omvandlare Med USB-omvandlare kan externa hårddiskar med IDE- eller SATA-anslutningar även anslutas till USB-uttaget på bärbara eller stationära datorer. Snabb dataöverföring är möjlig för alla USB-generationer.
USB-dator/seriell/parallel-anslutningskabel För äldre seriella/prallele-enheter (t.ex. för avdunstning) finns egna kablar tillgängliga.

De viktigaste köpkriterierna för USB-kabel

Köpkriterier

Lämplig för användning

 • Kabel med eller utan synkronisering (utan laddar snabbare)
 • USB typ A-kontakt (med skruvar) - för industrin
 • Maximal effekt: Påverkar laddhastigheten
 • USB 2.0 kontakt B för hårddiskar eller skrivare
 • USB 2.0 kontakt Mini-B för digitalkameror
 • USB 2.0 kontakt Micro-B till smartphones/surfplattor
 • USB-C™ USB-kontakt till smartphones/surfplattor av den senaste generationen
 • Kabellängd
 • Vinklade eller raka kontakter
 • OTG-funktion: För snabb On the Go-kommunikation med Android- eller Windows-smartphones

Passande funktionalitet/utrustning

 • Med LED
 • Mantling: Tyg, Super-Soft
 • Skärmning: Folie eller flätning och folie
 • UL-certifierad, flamhärdig

Vårt praktiska tips

För många apparater är anslutning med en USB-kabel en bekväm lösning. Om det inte finns tillräckligt med USB-uttag på datorn eller laptopen, kan flera USB-kablar även anslutas via USB-hubbar till en USB-anslutning.

   

USB 2.0, USB 3.0 och mer

Nu finns flera generationer av USB-anslutningar tillgängliga. Den ursprungliga USB 1.0 används idag knappt och har ersatts av USB 2.0. Den här generationen övertygar redan med en överföringshastighet på 480 Mbit/s, den nya USB 3.0 överför till och med ca 5 GB/s. Men vissa begränsningar gäller för USB 3.0 och det ännu snabbare USB 3.1. Hastigheten på 10 Gbit/s når USB 3.1 bara med passande kablar som är lämpade för High-Speed-överföring.

USB 3.0 blir USB 3.1 (generation 1)

Den aktuella klassificeringen av USB-kategorier talar inte längre om USB 3.0. Denna standard kallas nu USB 3.1 (generation 1), men de tekniska grundparametrarna förblir desamma.

HI-SPEED USB

Dataöverföring upp till 480 Mbit/s.

SUPERSPEED USB

Dataöverföring upp till 5 Gbit/s.

SUPERSPEED+ USB

Dataöverföring upp till 10 Gbit/s.

Från USB 2.0 till USB 3.1
USB-specifikationerÖverföringshastighet:Maximal prestandaVideoöverföring möjligt
USB 1.1Upp till 12 Mbit/s.0.5 W @ 5 V / 0.1 A.Nej
USB 2.0Upp till 480 Mbit/s.2.5 W @ 5 V / 0.5 A.Nej
USB 3.0 (USB 3.1 Gen 1)Upp till 5 Gbit/s.4.5 W @ 5 V / 0.9 A.Nej
USB 3.1 (USB 3.1 Gen 2)Upp till 10 Gbit/s.100 W @ 20 V / 5 A.Ja

Olika kontakter och uttag: USB typ A, B och USB-C.™

Vanliga USB-kablar är kompatibla med USB typ A. Denna standardform är även lämplig för USB 2.0-anslutning. Den mer kvadratiska konstruktionen USB typ B används däremot bara i vissa enheter (t.ex. Hårddiskar) monterade och kräver USB-kabel med passande kontakter. Denna åtskillnad gäller även för mikro-USB-kontakter och uttag. Med den nya generationen USB 3.1 har även en ny USB-kontakt införts: USB typ C™. Med den här nya kontaktformen är det slut med att vrida USB-kontakten när den ansluts till uttaget, eftersom den här kontakten kan användas på båda sidor. Den nya USB typ C™ har dessutom stöd för dataöverföring med hög hastighet och blir tillgänglig för fler och fler apparater.

Överblick över de vanligaste kontakttyperna

USB 2.0

USB 2.0 kontakt A

Kontakt A

USB 2.0 uttag A

Uttag A

USB 2.0 kontakt B

Kontakt B.

USB 2.0 B hona

Uttag B.

USB 2.0-kontakt, mini-B

Kontakt Mini-B.

USB 2.0-uttag, mini-B

Mini-B hona

USB 2.0-kontakt, mikro-B

Kontakt Micro-B.

USB 2.0 micro-B-uttag

Micro-B hona

USB 2.0 intern 5-pol hane

Intern 5-pol hane

USB 2.0 intern 5-pol hona

Intern 5-pol hona

USB 2.0 intern 8-pol hane

Intern 8-pol hane

USB 2.0 intern 8-pol hona

Intern 8-pol hona

USB 3.0 (power via USB)

USB 3.0 kontakt A

Kontakt A

USB 3.0 uttag A

Uttag A

USB 3.0 B hane

Kontakt B.

USB 3.0 B hona

Uttag B.

USB 3.0 kontakt Micro-B.

Kontakt Micro-B.

USB 3.0 intern 19-polig hane

Intern 19-polig hane

USB 3.0 intern 19-polig hona

Intern 19-polig hona

USB-C™ -kontakt

USB-C-kontakt

FAQs: De vanligaste frågorna om USB-kablar

Är alla USB-kablar kompatibla?
Den passande konstruktionen av USB-kontakten för anslutning (typ A, B och C™) är viktig. För dataöverföring via USB-uttag används så kallade generiska drivrutiner som styr enheter efter deras funktion, t.ex. Skrivare eller högtalare. Det innebär att en USB 3.0-kabel kan anslutas till en USB 2.0-anslutning. Hastigheten på dataöverföring och laddning beror på hur effektkraften på uttaget på datorn.

Kan man förlänga USB-kabeln?
För USB-kablar finns förlängningskabel. Därmed kan dock förluster uppstå i samband med dataöverföring eller laddhastighet. I princip bör kablar av samma konstruktion anslutas med lämpliga förlängningskablar för den aktuella generationen.

Hur ska USB-kablar kunna kasseras?
Om en USB-kabel inte längre fungerar på grund av skador, kan den återföras till återvinning på värdegårdar eller uppsamlingsplatser. Metaller (t.ex. Koppar) kan återanvändas.

Slutsats: Köp rätt USB-kabel

I princip är valet av USB-kabel beroende på värd och enhet som ska anslutas. En blick på uttagen ger snabbt information om vilken typ av kontakt och vilken generation som är bäst lämpad. För den vanliga kombinationen USB 2.0 och MicroUSB 2.0 finns extra många kablar tillgängliga. Dessa ansluter till exempel PC och smartphone.

Den som huvudsakligen vill ladda enheter med USB-kabeln kan välja passande kabel till olika laddare. De är oftast perfekt anpassade till den inbyggda tekniken. Mycket snabbt laddar USB-kablar som bara är inrättade för detta ändamål och som inte behöver synkronisera för dataöverföring, eftersom de använder all kapacitet för strömöverföring.
För dataöverföring med hög hastighet är extra USB-kablar från nya generationer USB 3.1 (Gen 1) och 3.1 (Gen 2). Dessa är dock bara i kombination med passande enheter ett verkligt framsteg.
Dessutom är många tekniska extrafunktioner, specialformer (t.ex. för iPhone) och komfortlösningar möjliga. Led:er, spiralkabel, adaptrar och mycket mer underlättar hanteringen.