bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om universalhöljen

 • Was universalhölje?

 • Vilka komponenter består universalkapslingar av?

 • Vilka material består universalkapslingar av?

 • IP-skyddstyper i detalj

 • Vilka typer av universalhöljen finns det?

 • FAQ – vanliga frågor om universalhöljen

Was universalhölje?

Elektrotechnik- och elektronikhöljet har flera funktioner. De används för att ta upp elektriska och elektroniska komponenter, samt för att säkert fästa dem och skydda dem mot yttre omständigheter. En annan viktig aspekt är beröringsskydd för att skydda personer mot elektriska stötar och uppfylla arbetskydds-lagstiftningen. För detta ändamål är kapslingen konstruerad så att den, beroende på användningsområde, uppfyller kraven för elektriska skyddstyper. Inte minst utgör höljet den optiska slutandet av en enhet till miljön - de måste därför i många fall uppfylla extra designkrav.

Vilka komponenter består universalkapslingar av?

Universalkapsling

Det universella höljet består av det egentliga höljet i vilket öppningar för till- eller utledande elledningar är inpassade. Dessa öppningar kan vara förstansade för att bara tillföra genomföringar där de behövs. Vissa universalhöljen är utrustade med standardanslutningar, till exempel med USB-kontakter.

I själva kåpan kan det finnas monteringsanordningar för fastskruvning eller inskjutning av kretskort, kläm- eller lödningslister, strömbrytare och andra komponenter. Enklare hölje tar till exempel bara kabelklämmor för anslutning av elektriska installationer för att garantera beröringsskydd.

Höljet är stängt med ett lock som i de flesta fall kan öppnas igen. Detta kan kräva särskilda verktyg för att förhindra eller försvåra för icke-specialister. Beroende på kraven i kapslingsklassen Falze och/eller tätningar kan det finnas mellan lock och kåpa för säker separering av höljets insida från omgivningen. 

Universalkapslingar finns i många mått. Dessa varierar mellan 6 millimeter och 1 meter, mellan 8 och 605 millimeter och mellan 1 och 603 millimeter. 1-millimeter-höjdangivelse används på Conrad för separat justerbara lock eller golv.

Vilka material består universalkapslingar av?

Valet av material beror i första hand på de krav som gäller isoleringsegenskaper, kapslingsskydd och mekaniska krav. I sortimentet från Conrad hittar du hölje av material ABS (akrylnitril-butadien-styrol-copolymer), aluminium (även som gjuten), polyamid, polykarbonat, polyester, polypren, polystyrol, stål och zink.

IP-skyddstyper i detalj

Den universalkapslingar som Conrad kan köpa uppfyller kraven för olika typer av skydd. Det sträcker sig från kapslingsklass IP40, som skyddar mot åtkomst med en tråd, till kapslingsklass IP69K, som ger ett fullständigt beröringsskydd och skydd mot vatten vid högtrycks- /ångstrålsrengöring.

De typer av skydd som ofta förekommer är följande:

 • IP54: Skydd mot damm i skadlig mängd och mot stänkvatten på alla sidor och fullständigt beröringsskydd
 • IP65: Dammtät och komplett beröringsskydd samt skydd mot regn, till exempel från ett munstycke
 • IP66: Dammtät och komplett beröringsskydd samt skydd mot starkt regn
 • IP68: Dammtät och komplett beröringsskydd samt skydd mot permanent nedsänkning
Mer om IP-standard

Vilka typer av universalhöljen finns det?

De kategorier av universalhöljen som finns i butiken på Conrad ger information om deras användningsområden. Urvalskriterierna är bland annat separata golvplattor, lock och kåpor. Andra valmöjligheter är följande:

 • Installationshölje med hög Hohem och skyddstyper, delvis med genomskinliga lock och med speciella locktätningar
 • Instrumentlåda för installation av laboratorie-, mät- och testutrustning
 • Kabelhöljen, delvis med dragavlastning, för upptagning och anslutning av kablar
 • Kylelement-hölje för installationer med speciella termiska krav för installationen eller Omgivningen
 • Modulhuset kan monteras i efterhand och erbjuder bland annat plats för utbyggnad av elektronikkomponenter i befintliga installationer, till exempel genom mellankontakt.
 • Profil-höljen för extra mekaniska krav
 • Transformatorhölje för beröringssäker inkapsling av transformatorer
 • USB-hölje med standardiserad USB-anslutning
 • Gjutet hölje för fullständig omslutning av elektriska komponenter med en isolerande gjutmassa som oftast uppfyller speciella elektriska krav och som skyddar mot kemisk och väderpåverkan
 • Vägghölje i olika mått för många uppgifter inom industrin Och elinstallation i hemmet
 • Chassikomponenter som kabelstyrning, dragavlastning, klämmor, monteringsskenor och hållare

FAQ – vanliga frågor om universalhöljen

 

Was bör beaktas vid arbeten på eller med universalhöljen?

Installation, byte och underhåll får endast utföras av kvalificerad personal.

Innan du öppnar ett universalhölje kan strömförsörjningen kopplas bort, skyddas mot oavsiktlig omstart och kontrollera att avstängningen fungerar effektivt.

Observera tillverkarens information framför allt när det gäller termisk tillåten belastning och motståndskraft mot mekaniska och kemiska angrepp samt mot väder och vind.

Vid byte av universalhöljen ska kapslingsklassen på plats följas.

Hur ICH kan se ett defekt universalhölje?

I huvudsak är det inte längre möjligt att använda elektriska/elektroniska komponenter inomhus i defekta universalhöljen. Detta kan uppstå genom skadade skruvförband, mekaniskt skadade höljesdelar eller felande, slitna eller porösa tätningar.