bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om TV

 • Displaystorleken är avgörande

 • Detta är de aktuella TV-trenderna: Internet-kompatibel och svängt

 • Den perfekta bildkvaliteten för platt-TV-apparater

 • TV-MOTTAGNING: DVB-T, DVB-S, DVB-C ELLER IPTV?

 • TV-funktioner: Mer än bara TV

 • Perfekt tillbehör för en speciell TV-upplevelse

 • Passande hjälp vid installation eller problem: Mila Friends

TV har blivit ett livsstilsobjekt sedan de blivit större och smalare och mer sofistikerad i sin teknik. Inte bara det vanliga TV-programmet, utan även filmer och videor från Internet kan man se på moderna TV-apparater. Streaming från mobila enheter till tv är bekväm och flexibel. Amazon Final Transcripts: [Vice President Sales International, Amazon Corporate LLC, Förenta staterna, tidigare County, tidigare County, tidigare Vice President and Countries, Amazon Corporate LLC, Förenta staterna, tidigare smart European Third Party Business (t.ex. Generellt kan filmer och serier visas i imponerande kvalitet hemma. Just därför att den moderna tekniken erbjuder så många möjligheter, utvecklas TV:n till tekniskt sofistikerade, genomdesignade och effektiva hemmabiosystem.  

Displaystorleken är avgörande

TV-storlekar anges oftast i tum. Med detta menas bildskärmsdiagonalen. Enbart på grund av storleken på det rum där TV:n ska stå är valet av passande skärmstorlek oftast den första utmaningen. En riktlinje ger det avstånd som finns mellan sittplats och TV-apparat. Ett utdrag av uppgifter om tull och omräkning till centimeter samt avståndet mellan sätet ges i följande tabell: 

Bildskärmsdiagonal i tumBildskärmsdiagonal i cmMinsta avstånd till TV-apparaten (Full HD)Minsta avstånd till TV-apparaten (Ultra HD)
40 tum101,60 cm1,59 m0,79 m
46 tum116,84 cm1,82 m0,91 m
47 tum119,38 cm1,86 m0,93 m
50 tum127,00 cm1,96 m0,99 m
55 tum139,70 cm2,18 m1,09 m
60 tum152,40 cm2,38 m1,19 m
65 tum165,10 cm2,58 m1,29 m

Vårt praktiska tips: Stabil väggmontering

Viktigt är monteringen på stora tv-apparater. Om TV:n ska monteras på väggen bör du först kontrollera om den är tillräckligt hållbar - sandstensväggar eller tunna mellanväggar är oftast inte lämpliga för detta. Dessutom behövs ofta en särskild vägghållare för 40-tumörer, som oftast inte ingår i leveransen.

  

Detta är de aktuella TV-trenderna: Internet-kompatibel och svängt

Med den snabba tekniska och designtekniska vidareutvecklingen av tv:n har tydliga trender, som oftast syftar till att skapa en äkta bioupplevelse även hemma. De aktuella tv-apparaterna har en Internetanslutning och lovar genom sina välvda skärmar ett utökat synfält med bättre rymlig och plastisk uppfattning. 

Internet-kompatibel smart-TV

Fotboll med bra kvalitet: Med moderna tv-apparater är det inga problem.

Ansluten via LAN eller WLAN till Internet, tillåter smart-TV utan extra enhet att titta på filmer och videor online, lyssna på musik och surfa. Därför använder vissa smart TV-programplattformar som Android TV eller egenutvecklade operativsystem. Beroende på operativsystem, kan SmartTV:n med hjälp av appar nå mediabibliotek (t.ex. TV-kanaler, Sky, Netflix, Watchever, Spotify osv.) och på så sätt spela upp filmer, serier, dokumentärer och musik från Internet.

Även utan internet-gränssnitt kan du använda fördelarna med Internet med SmartTV:n, t.ex. genom att använda en streaming-stick eller så kallade Set-Top-lådor som AppleTV, som spelar in signalen från din mobila enhet och överför den till TV:n.

För övrigt: En tv med WLAN är ofta mer praktisk, eftersom den inte måste placeras i närheten av LAN-anslutningen.

 

Böjd TV

Till skillnad från klassiska platta bildskärmar är skärmarna på böjda TV-apparater välvda (konkav). Det kända problemet att betraktaren som sitter på sidan ser sämre ut är därmed löst.

Även för betraktare som sitter i optimal vinkel mot TV:n skall det utbuktande området utvidga synfältet, eftersom avståndet från tittaren till de yttre bildpunkterna är lika stort som till de mittiga punkterna. Färg- och kontrastförluster på detta sätt minimeras.

Dessutom kommer man att se objekt mer plastiskt, och tittarna kommer att "dras in" i bilden - framför allt vid stora bilddiagonaler en stor fördel.

Böjda TV-apparater utlovar en hög bildkvalitet från alla vinklar.

 

3D-TV: (Ännu) inte lämplig för massspel

3D-TV

I vardagsrummet har 3D-TV ännu inte fått igenom.

Hudnära 3D-upplevelser som förmedlar känslan av att vara mitt i händelsernas centrum. Men äkta 3D-filmer, t.ex. 3D Blu-Rays eller i TV-program från betal-TV-bolag som Sky, upplever man för närvarande bara med 3D-glasögon.

Nu utmärker sig dock att 3D-kompatibla TV-apparater inte kunde hävda sig i vardagsrummet, medan 3D-filmer är populära på bio. Kanske kommer dessa TV-apparater att bli en kombinationspaket i framtiden och med mer utvecklad teknik.

Den perfekta bildkvaliteten för platt-TV-apparater   

Inget är viktigare än bilden för att välja en tv. Den ska vara skarp, högupplösande, färgintensiv och kontrastrik - kort och gott - perfekt, även vid dåliga ljusförhållanden eller särskilt stora bildskärmsdiagonaler. Displaytekniken bestämmer huvudsakligen kvaliteten på bilden och upplösningen som ger en klar, skarp bild.

LCD-TV

TV-apparater med LCD-displayer (på tyska: Bildskärmar med flytande kristaller) har blivit ovanliga. Dess fördelar bestod länge i relativ energieffektivitet och hög ljusstyrka, men LCD har nu ersatts av LED- och OLED-teknik.

LED-TV;

TV-apparater med lysdioder är för närvarande standard. I LE-displayer används små lysdioder antingen som bakgrundsbelysning för vanliga bildskärmar med flytande kristaller (LED-bakgrundsbelysning eller LED-bakgrundsbelysning) eller som bildgenerering Tack vare de långlivade, tillförlitliga LED:erna har tv-apparater en platt konstruktion. Dessutom är LED:er färgintensiva och ger mycket ljus, är jämförelsevis energieffektiva och minskar kopplingstiderna vid in-, ut- och omkoppling.

Till LED-TV:n.

TV med OLED

För närvarande är TV-apparater med OLED-teknik sällsynta på grund av höga produktionskostnader och begränsad hållbarhet hos dioderna, men det är troligt att de snart kommer att bli ett verkligt alternativ till lysdioder. I OLED:er används organiska lysdioder som är ännu mer energisparande. De strålar även ljus, ger en hög kontrast och ännu snabbare kopplingstider. Dessutom är de tack vare sin konstruktion perfekt för böjda skärmar. Oftast har OLED-TV en bättre energisparklass än jämförbara LED-apparater.

AMOLED-lampor som också kan användas som alternativ beteckning för OLED-teknik driver Samsung bort sin OLED-teknik under detta märkesnamn.

 

QLED-TV

Medan de organiska lysdioderna lyser själv med OLED-teknik, lyser små partiklar, så kallade Quantum Dots, med LED-ljus på QLED. Så fastnar de i vibrationer och skapar TV-bilden. Du skapar inte bara ett rikt svart ljus, utan även strålande färger och ger utmärkta kontraster.

Leuchtkraft och ett betydligt bredare färgomfång än LED-TV:n kallas även HDR-teknik (High Dynamic Range). 

 

Display-upplösning

Upplösningen av en tv oberoende av skärmtekniken avgör hur skarp och intensiv bilden är. Upplösningen anges i pixelmått. Den nuvarande standardupplösningen för bra tv är HD-ready med 1366 x 768 px. Full HD, även kallat ”HD”, används vid 1920 x 1080 px. Den aktuella högsta upplösningen UHD (Ultra High Definition, även kallad 4k) ligger med 3840 x 2160 pixlar vid fyra gånger HD-upplösningen.

Även om bilden oftast uppfattas som bättre ju högre upplösningen är. Men det högre priset är inte alltid lönsamt. Den mycket höga UHD-upplösningen rekommenderas till exempel för TV-apparater med stora bilddiagonaler eller vid större sittavstånd. Med mindre tv-apparater och litet avstånd mellan tittare och tv räcker FullHD helt och hållet.

TV-MOTTAGNING: DVB-T, DVB-S, DVB-C ELLER IPTV?

TV-mottagning

Om kvaliteten på TV:n stämmer behöver du en annan: Mottagning. Beroende på detta kan du ta emot ett antal kanaler i olika kvalitet. För ofta finns sändare i HD eller vissa privata sändare bara tillgängliga mot extra kostnad. Varje mottagningstyp behöver en egen anslutning. Aktuella tv-modeller ställer ofta alla fyra anslutningar till förfogande. Om så inte är fallet, finns det passande kablar och mottagare som hjälper till.

Man kan skilja på följande typer av mottagning från TV-sändare:

DVB-S

En av de populäraste varianterna är TV via parabolantenn. För det första är det viktigt att skålen kan ta emot satellitsignalerna så fritt som möjligt. Om installationskostnaderna för satellitanläggningen har övervunnits med inköpspriset kan du titta på ett stort antal TV-kanaler utan löpande kostnader. Betal-TV som Sky och majoriteten av HD-programmen är naturligtvis undantagna. Det finns dock en möjlighet att beställa dem mot avgift.

DVB-C

Förutom satellit-tv finns kabel-tv också ofta i tyska hushåll. Anslutningsavgiften ingår ofta i extrakostnaderna för hyreslägenheter. Dessutom måste ett avtal ingås med en kabelleverantör, t.ex. telekom, Unity Media eller Vodafone. Beroende på avtalets omfattning får du en CI+-modul och kan ta emot ett visst antal TV-kanaler, varav några i HD-kvalitet. För att kunna ta emot privata kanaler i HD eller betal-TV som Sky, finns det ytterligare paket som man kan boka. 

DVB-T2

Den kostnadsfria antenn-TV-antennen DVB-T parkerades 2017 och ersattes av DVB-T2. Detta syftar till att förbättra televisionens kvalitet. Kanaler kan alltså tas emot i HD i stället för SD (standarddefinition), och man bör se cirka 40 kanaler över hela territoriet. Men det kostar nu också en liten årsavgift. Istället för antenner behöver du dessutom en DVB-T2-mottagare. 

IPTV: Internet-tv

Amazon Final Transcripts: [Vice President Sales International, Amazon Corporate LLC, Förenta staterna, Förenta staterna, Förenta staterna, Förenta staterna, Förenta staterna, Förenta staterna, Förenta staterna, Förenta staterna, Förenta staterna, Förenta staterna, Förenta staterna, Förenta staterna, En förutsättning är ett avtal med en internetleverantör med en minsta hastighet på 16 Mbit/s och en motsvarande mottagare. Med IPTV har kunden utöver sändaren ytterligare funktioner, till exempel timeshift. Filmer kan spelas in och pausas. 

TV-funktioner: Mer än bara TV

Inte bara TV-apparatens storlek, upplösning och mottagningstyp är avgörande för köpet, utan även funktioner som är skräddarsydda efter särskilda behov.

Anslutningar och kontaktplatser

Om du vill utöka din TV med ytterligare enheter som datamedier, streaming-stick, digitalboxar, mediamottagare eller ljudsystem, lägger stor vikt vid anslutningar och kortplatser på TV-apparaten.

Flera HDMI- och USB-portar hör numera till standardutrustning - med dem kan USB-minnen och streamingminnen användas och t.ex. spelkonsoler, datorer eller mobila enheter anslutas.

CI+ är däremot ett DVB-gränssnitt för CI-moduler, oftast SmartCard som bland annat kan ta emot betal-TV, kodade program och HD-kanaler.  

För att kunna ansluta ljudsystemet till TV:n är RCA-anslutningar användbara. Med passande RCA-kablar (alltid två kablar med fastställda tillstånd - den vita kabeln för den vänstra kanalen, den röda kabeln för den högra kanalen) kan musikanläggningen och separata boxar anslutas. Dessutom kan även video överföras via RCA-anslutningen.

 

Inbyggda inspelnings- och uppspelnings-funktioner

Vissa TV-apparater har en inbyggd inspelningsfunktion, som är oberoende av en extern mediamottagare. Om du vill spela in fler program från TV-programmet och titta på dem vid ett senare tillfälle, är denna funktion meningsfull. Tänk dock på att många kanaler även tillhandahåller sina programtjänster på nätet i ett mediatek.  

Dessutom finns det TV-apparater med inbyggd DVD-spelare. Om du redan har en DVD-samling är det en praktisk lösning, eftersom ingen separat DVD-spelare behövs längre. Blu-Rays är av hög kvalitet och kan inte spelas upp av vanliga DVD-spelare. Därför behövs speciella Blu-Ray-spelare.  

Perfekt tillbehör för en speciell TV-upplevelse

Passande till TV:n finns ett brett urval av tillbehör:

Soundbars

 • Samsung SoundBars

 • Sony Sound

 • LG SoundBars

 • Bluetooth SoundBars

 • JBL Sound

Fjärrkontroller

 • Samsung fjärrkontroller

 • Universalfjärrkontroller;

 • LG fjärrkontroll

 • One for All

 • Philips fjärrkontroller

Spelare & mottagare

 • Panasonic Blu-ray

 • Sony Blu-ray

 • 3D Blu-ray-spelare

 • SAT-mottagare med hårddisk

 • DVB-s HD mottagare

TV-väggfästen

 • Vridbart TV-väggfäste

 • TV-stativ

 • TV-takfäste

 • TV-vägghållare från Hama

 • 55 tums TV-väggfästen

Till TV-apparater

Passande hjälp vid installation eller problem: Mila Friends


   Har du problem med att installera eller koppla ihop
din TV? Låt dig
snabbt och effektivt stödjas av en Mila Friend. Nu är det dags att komma överens!

   Mila ger dig hjälp och stöd vid olika tekniska
frågor eller problem. Personer med Hohem-kunskaper tar på sig de uppgifter som ni själv inte klarar av.
   Boka vår Mila Friends-service online och få
det stöd du behöver när det passar dig bäst.