Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om fjärrströmbrytare för inomhus- och utomhusbruk

Med ett trådlöst vägguttag mellan kontakten och vägguttaget kan du bekvämt styra anslutna enheter med en fjärrkontroll. Det trådlösa uttaget fungerar som universell, trådlöst styrd brytare för nästan alla elektriska apparater, från golvlampa till ljusreklam. Radiostyrning är perfekt för uttag på svårtillgängliga ställen, t.ex. under skrivbord eller bakom möbler.

Med den tillhörande fjärrkontrollen eller Smartphone-appen kan du slå på och av det trådlösa uttaget bekvämt utan att behöva ställa upp. Den trådlösa signalen fungerar tvärs genom rummet, och till och med genom dörrar och väggar. Även lysande panelen framför fabriksbyggnaden eller värmefläkten i rummet intill kan kopplas på på så sätt.

Användning av fjärrströmbrytare med fjärrkontroll rekommenderas om du vill ha det extra bekvämt och vill ha betydligt enklare i vardagen. Du kan sitta kvar på arbetsplatsen och slå på fler lampor i rummet när du behöver mer ljus.

Mycket intuitivt är smarta modeller som du även styr med röstkommandon för Amazon Alexa eller Google Assistant. Säg exempelvis: ”Alexa, slå på hörnljuset” och Alexa överför informationen till kopplingsppkontakten. Den anslutna enheten försörjs sedan med ström antingen vid önskemål eller strömtillförseln avbryts.

 • Spara energi hållbart med fjärrströmbrytare

 • Smarta fjärrströmbrytare för inomhus- och utomhusbruk

 • Vilka fjärrströmbrytare finns?

 • Dessa egenskaper gäller fjärrströmbrytare

 • Was har det vid fjärrströmbrytare med kanalval?

 • Hur kan räckvidden för fjärrströmbrytare ökas?

 • Vilka apparater kan styras via ett fjärrströmbrytare?

 • Hur säkra är fjärrströmbrytare?

 • WLAN-uttag enkelt integrera med Conrad Connect

Spara energi hållbart med fjärrströmbrytare

Som en del av energisparlösningar och säkerhetskoncept är fjärrströmbrytare ett bra val. Den trådlösa grenproppen vrider strömhungriga enheter när de inte används från strömförsörjningen och kopplar dem helt från nätet om du så önskar. Detta minskar strömförbrukningen i vänteläge och ökar energieffektiviteten. Dessutom sänker du elräkningen.

Till rådgivaren "spara ström"

Du kan styra enskilda eller flera uttag samtidigt. Enheterna kan dessutom manövreras manuellt med en knapp på mellankontakten. Programmerbara kopplingstider eller variabla timer kompletterar standardfunktionerna, liksom Bluetooth-gränssnitt, WLAN-anslutning, onlinefjärrstyrning via Cloud eller smart Home-koncept.

Till rådgivare "smart Home"
 

Översikt över fördelarna med fjärrströmbrytare:

 • Gör att enheter med strömkontakt kan styras trådlöst
 • Komfortförstärkning, till- och frånkoppling utan att gå upp
 • Mer flexibilitet och kontroll över enheter
 • Fjärrstyrning även genom hinder
 • Hjälper till att spara ström
 • Effekthungriga enheter står inte ständigt under ström
 • Mycket enkel att installera
 • Ingen montering, ingen ledningsförlust, inga ändringar i vägguttag
 • Stöder personer med fysiska begränsningar
 • Enkel start i fastighetsautomation
 • Bra komplettering för Smart-Home-system
 

Smarta fjärrströmbrytare för inomhusbruk 

Trådlöst vägguttag

Och utomhus

Fjärrströmbrytare finns i olika utföranden för inom- och utomhusbruk­­. Modeller för inomhusbruk kommer utan speciell tätning mot smuts och fukt och är i regel billigare. Om du vill fjärrstyra enheter utomhus, till exempel en elektrisk informationsskylt eller dammpump, behöver du ett fjärruttag för utomhusbruk. Kapslingsklassen som anges i produktbeskrivningen avslöjar hur motståndskraftig grenproppen är mot smuts och vattenstänk. Utomhuskontaktdon lämpar sig för övrigt både utomhus och inomhus. De är därför inte fastställda på en viss plats.

 

 

 

 

Vilka fjärrströmbrytare finns?

Du får fjärrströmbrytare med olika egenskaper.

Fjärrströmbrytarset

Startpaket med fjärrkontroll och ett eller flera fjärrströmbrytare eller trådlösa brytare lämpar sig för kontor, verkstäder och lagerrum. Dessa modeller är begränsade till trådlös koppling och är relativt billiga. En knapptryckning på fjärrkontrollen räcker för att dra åt den anslutna enheten eller sätta i den igen. Så att du bekvämt kan knäppa och knäppa golv lampor utan att ta något under bordet. Med fläkten högt uppe på hyllan skapar du uppfriskande på arbetsplatsen.

Trådlösa brytar- och mätarkontakter

Trådlösa brytar- och mätarkontakter förenar två funktioner: De anslutna enheterna slås på och av och mäter deras strömförbrukning. Genom den inbyggda mätfunktionen kan du övervaka strömförbrukningen under en viss tid och beroende på modell se vidare statistik och läsa av data, till exempel inkopplingstid.

Fjärrströmbrytare med WLAN / Wi-Fi, Bluetooth
eller DECT

Moderna varianter kan styras via WLAN, Bluetooth eller DECT med telefonen med den tillhörande app från tillverkaren. I app programmerar du fasta tider, veckoprogram eller styr enheter beroende på hur solen står på. Med slumpmässiga kopplingstider simulerar du att anställda är här och avskräcker inkräktare. Med app kan grenproppen anslutas med språkassistent som Amazon Alexa eller Google Assistant eller Apple Siri. Tack vare Cloud-anslutning och internet-fjärråtkomst via en krypterad anslutning kan du styra dina elektriska förbrukare även när du är på resande fot.

 

Upplev mer om smart Home säkerhet

Smart plug

Smart Plugs är intelligenta smart Home-trådlösa uttag och ger ytterligare funktioner till nästan alla vanliga elektriska apparater. Dessa modeller möjliggör förutom styrning och automation från anslutna förbrukare via app och talassistenter även samspel med sensorer i hemautomaticationssystem, t.ex. inom ramen för belysningsprogram eller energisparprogram. På så sätt kan du automatiskt styra strömtillförseln till anslutna enheter via rörelsesensorer, dörr-/fönsterkontakter eller rökdetektorer.

Basstationen eller gatewayen för det aktuella fastighetsautomatiska systemet är kommunikationscentralen för alla trådlösa uttag inom räckhåll och möjliggör styrning via internet. Anslutning av uttag till gatewayen sker via det specifika trådlösa protokollet, på vilket smart Home-systemet baseras, t.ex. Zigbee, Z-Wave, Apple HomeKit, Homematic IP, WLAN / Wi-Fi eller DECT.

 

Dessa egenskaper gäller fjärrströmbrytare

Vid köp av fjärrströmbrytare får du inte bara kompatibilitet utan även följande kriterier:

Maximal bryteffekt

Till ett trådlöst vägguttag kan du ansluta alla enheter vars effekt inte överstiger kontaktens maximala bryteffekt. Effekten i watt anges i produktbeskrivningen och anger upp till vilken strömgräns förbrukare kan anslutas till vägguttagsmottagaren. Tumregel: Ju högre bryteffekt, desto mer spelrum har du vid val av enheter.

Dimbara fjärrströmbrytare

Fjärrströmbrytare med dimmer kan inte bara till- och frånkoppla LED:er, glödlampor och halogenlampor, utan även dimma. Med fjärrkontrollen, röstkommandon eller din smartphone reglerar du ljusstyrkan i golvlampor, flodljus, högvoltslampor eller Bordslampor trådlöst. Du kan steglöst variera mellan dagsliknande maxbelysning, mysigt ljus eller minimal orienteringsljus. Lamporna arbetar därför i alla situationer med exakt den ljuseffekt som krävs.

Gruppväxling

Tack vare gruppkopplingen räcker det med en knapptryckning för att koppla flera förbrukare. För styrning av trådlösa vägguttag i kombination krävs antingen en fjärrkontroll med flera kanaler eller en app. Ytterligare grupperingsmöjligheter över tillverkargränser beskriver inloggningsbidraget till WLAN-uttag.

 

Timerfunktion (90/120 sek)

Fjärrströmbrytare med timer eller timerfunktion gör automatiskt växlingar beroende på tiden på dagen. Dessa modeller är praktiska för dekorationsbelysning och julbelysning, cirkulationspumpen för värmen, dammfontänen, växtbevattningar och kaffebryggare. Tack vare timern kan du sänka strömförbrukningen, eftersom den anslutna enheten endast aktiveras efter behov för ett visst antal timmar.

Strömförbrukning

Trådlöst vägguttag drar sin egen energiförbrukning från det vägguttag till vilket de är anslutna. Hur mycket ström ett fjärrströmbrytare förbrukar, beror på modellen. Den egna strömförbrukningen uppstår genom både signalberedskap och det integrerade kopplingsrelän och är i de flesta modeller relativt låg. Se till att energiförbrukningen är så låg som möjligt när det gäller energieffektivitet och ekonomi. Vid bra modeller ligger strömbehovet under 1 watt.

Konstruktion

Jämför vid köpet de angivna måtten. Fjärrströmbrytare med så litet hölje som möjligt ger fördelar. Med sin kompakta konstruktion blockerar den inga omgivande uttag.

LED-statuslampa

Grenpropp med en LED för statusvisning på höljet ger dig direkt information om det aktuella kopplingstillståndet för den anslutna enheten.

Barnsäkring

Fjärrströmbrytare med barnsäkring ökar säkerheten i hemmet. Dessa modeller har en inbyggd kontakttäckning som gör det svårt för barnhänder att sticka in tunna eller spetsiga föremål.

 

Was har det vid fjärrströmbrytare med kanalval?

Trådlöst vägguttag

Trådlös grenpropp med fast inställd kodning är direkt klar att använda efter uppackning. Hos dessa modeller är handsändaren fast inställd på kommunikation med mellankontakten. Programmering av fjärrströmbrytare behövs därför inte. Den valda radiokanalen kan på de flesta modeller ändras via DIP-brytare eller skjutreglage. På så sätt kan du använda flera identiska set med trådlösa brytare utan att påverka varandra inom räckvidd bredvid varandra. Fjärrströmbrytare som du ställer in på samma kanal reagerar tillsammans. På så sätt slår du på eller av uttag samtidigt med en knapptryckning.
Flexiblare är modeller, där kanalerna kan pluggas in en eller flera trådlösa kontakter. Programmering av det trådlösa uttaget på handsändaren sker enkelt och bekvämt genom att trycka på inlärningsknappen på det trådlösa uttaget och önskad knapp på fjärrkontrollen. Efter att du har lärt dig är vägguttaget redo att användas. Den kod som överförs under inlärningsprocessen lagras permanent, även om mellankontakten inte är ansluten till nätet.
Smart plugs, WLAN-fjärrströmbrytare eller Bluetooth-fjärrkontakter behöver inga kanalval. Med några få handgrepp ansluter du den här modellen med din smartphone eller basstationen på ditt smart Home-system. Den tillhörande appen app leder dig genom installationssteg.

 

Hur kan räckvidden för fjärrströmbrytare ökas?

Den trådlösa räckvidden är en viktig punkt för rörelsefrihet i hemmet och tillgänglighet till vägguttag. Mer räckvidd ger mer komfort. Med motsvarande räckvidd kan du använda alla fjärrströmbrytare i huset med en sändare. Verkstäder, hallar, kontorslandskap och allmänna hus kan kräva stor räckvidd.

Den trådlösa räckvidden anges i produktbeskrivningen och beror på överföringsstandard, sändstyrka och lokala förhållanden.

 • Vid vägguttag i 433 MHz-bandet är räckvidden av radiosignalerna mellan handsändare och mellankontakten vanligtvis upp till 30 m.
 • Vid WLAN-uttag i 2,4 GHz-bandet är den trådlösa räckvidden beroende av WLAN-räckvidden, och därmed avståndet till WLAN-routern eller Access Point. En WLAN-repeater ger det trådlösa nätverket i alla rum och ökar räckvidden för WLAN-uttagen.
 • Med smart plugs med ZigBee-protokoll är repeatern redan inbyggd. Alla ZigBee-komponenter som är anslutna till elnätet ökar i sin tur täckningen av det trådlösa ZigBee-nätverket och därmed räckvidden.
 • Det trådlösa DECT-uttaget har en räckvidd på upp till 300 m utomhus och 40 m inomhus.

Räckviddsinformationen är riktvärden utan störande påverkan. I princip kan en störningskälla eller ett stort hinder begränsa den trådlösa räckvidden i praktisk drift.

 

Vilka apparater kan styras via ett fjärrströmbrytare?

Med ett trådlöst uttag är du inte bestämd enhetstyp. Bland annat kan du fjärrstyra inom- och utomhusbelysning, underhållningselektronik, fläktar, luftavfuktare/luftfuktare, fontäner eller reklamskyltar.

Det trådlösa uttaget skiljer apparaterna helt från strömmen. Inte alla strömförbrukare gillar det. Vissa apparater med programmering som digitalradio eller väckarklocka glömmer ibland inställningarna. Vänta på att enheten har sparat alla data och stängts av korrekt för inspelningsenheter innan den stängs av. För datorer, bläckstråleskrivare på kontoret och kaffebryggare som när de stängs sätter i parkeringsläge eller för rengöringsprogram är fjärrströmbrytare mindre lämpliga. Även smart-TV och TV-mottagare, som i vänteläge fräschar upp sin elektroniska programguide, hänger du bättre inte på ett fjärrstyrt vägguttag.

 

Hur säkra är fjärrströmbrytare?

De flesta uttag lämpar sig för användning i vanliga jordade uttag med 220 till 240 V växelspänning. Vid säker användning hjälper dig följande säkerhettips:

 • Fjärrströmbrytare är konstruerade för enskild drift och får inte anslutas efter varandra.
 • Anslut ett trådlöst vägguttag direkt till vägguttaget eller golvkontakten. Ingen användning av förlängningskablar är avsedd.
 • Fjärrströmbrytare kan värmas upp under drift. Täcker därför inte enheterna för undvikande av kövärme.
 • Anslut inga förbrukare som kan medföra en risk om de inte sätts på, till exempel strykjärn eller elgrillar.
 • Se vid väderskyddade fjärrströmbrytare till den visade monteringsriktningen i bruksanvisningen eller på etiketten, för att säkerställa vattenskyddet.
 

WLAN-uttag enkelt integrera med Conrad Connect

Allt fler intelligenta uttag är utrustade med en WLAN-funktion för att kunna ansluta ditt smart Home-system ännu bättre. Med vår plattform Conrad Connect kan du enkelt styra dina system. Skapa egna, individuella projekt för dina behov eller använd redan skapade projekt från andra användare. 

Conrad ConnectSpännande projekt med Conrad Connect
 • Fräscha upp luft med fläkt

 • Musik som insomningshjälp för barnet

 • Förebygga med luftavfuktare mögel

 • Välkomnande med musik vid dörröppning

 

Upptäck fler smart Home användningsområden

 • Smart Home-

 • Smart Home-

 • Smart Home Uppvärmning

 • Smart Home

 • Smarta prylar & hälsa

 • Allmän smart Home-guide