bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

 

Värt att veta om Android surfplattor

Surfplattor är särskilt lätta och platta datorer med pekskärm för flexibel användning hemma, på resan och i yrkeslivet.
Android-surfplattor finns från olika tillverkare, eftersom Google operativsystem är en öppen plattform och inte, som iOS, en exklusiv programvara för Apple-enheter. Android-surfplattor är därför jämförelsevis prisvärda i inköp.
Surfplattor har fantastiska funktioner. Was när du väljer att observera Android-plattor och hur du kan jämföra olika modeller med varandra förklarar följande rådgivare.

  • Was kan surfplattor?

  • Operativsystemet Android

  • Typiska användningsscenarier för Android-surfplattor

  • Kriterier för Android-surfplattor

Was kan surfplattor?Android-surfplattor

Surfplattor är platta, bärbara datorer med pekskärm.
När det gäller användning utgör surfplattor en medelväg mellan smartphones och bärbara/stationära datorer:

Jämfört med smartphones har surfplattor större skärmar was när du läser, tittar på video, vid presentationer i arbetet etc. Även hanteringen via pekskärmen är enklare att utföra med en surfplatta på vissa program och webbsidor, eftersom knappytorna på den större skärmen är lättare att slå ihop. Dessutom kan många surfplattor drivas utan SIM-kort, alltså utan separat mobiltelefonmeddelande.
Jämfört med bärbara och stationära datorer är surfplattor med sin låga vikt. En surfplatta kan lättare bäras från A till B och är lika lämplig som en större dator som en presentationsbildskärm. Eftersom många program idag bygger på pekskärmsvänliga användargränssnitt fortsätter surfplattor även vid hantering av komplexa program.

Surfplattor är egentligen inte lämpliga för ytarbete, eftersom de inte har något mekaniskt tangentbord. Att skriva en längre text på en pekskärm är inte roligt. På vissa Tablet-modeller kan tangentbordet anslutas som externa enheter. Men de är i regel lika platta som själva surfplattan och erbjuder ofta inte tillräckliga buffertar för fingerlederna.

Vårt praktiska tips: 

Den som verkligen bara vill läsa elektroniska böcker kan göra det i stället för en surfplatta med en billigare e-boksläsare, vars display är optimerad för lång läsning. För mer komplexa användningar är det inte längre nödvändigt att ansluta surfplatta och smartphone eller bärbar dator.

Operativsystemet Android

Android är ett operativsystem för mobila enheter - alltså surfplattor, smarttelefoner och netbooks. De två köpavgörande fördelarna med Linux-baserade Android-program är den stora marknadsandelen och låga licenskostnader som uppstår när Android-enheter köps in på operativsystemet.
Tips: Android-surfplattor är mycket billigare än surfplattor från konkurrenterna Apple.

Tillsammans har de två marknadsledande, mobila operativsystemen Android från Google och iOS från Apple en marknadspenetration på nästan 100 % för surfplattor. Det innebär att utvecklare orienterar sig efter dessa båda operativsystem vid programmering av nya appar. Sannolikheten är alltså stor att du med ett Android-operativsystem kan hitta en passande app för alla behov via Google Play Store.

 

Appar är små program som laddas ner som programvara och installeras på surfplattan. Valet av innehåll för apparna räcker en gång i vardagen: Från väder- och nyhetsprogram, biljettsystem, navigation och hotellbokningar, bank- och börsdata, hälsofrågor, videomediebibliotek som Netflix, shopping-appar från Amazon Prime till matlagningsrecept och trädgårdstips finns det nästan inget problem som det inte redan finns några appar för.

Android-versioner och uppdateringar för operativsystemet

Android finns i olika programvaruversioner, eftersom det handlar om en öppen utvecklingsplattform. Vid en uppdatering täppas kända luckor i säkerheten till och nya funktioner och funktioner spelas upp. För gamla Android-operativsystem lönar sig denna ansträngning för tillverkarna någon gång inte längre, så inga nya uppdateringar kan erhållas.
En surfplatta med en äldre Android-version är fortfarande funktionsduglig utan aktuella uppdateringar, men på grund av avsaknaden av säkerhetsuppdateringar bör du överväga att avstå från känsliga program som bank- och sjukkassor-appar.

Tips: På vissa Android-surfplattor kan man med mycket teknisk förståelse spela upp en ny Android-version, efter att man har raderat den gamla. Men detta steg är riskabelt, för om det inte fungerar fungerar inte längre. Om experimentet misslyckas har du istället för en fungerande, äldre enhet ett totalbortfall och behöver nödvändigtvis en ny surfplatta.

Typiska användningsscenarier för Android-surfplattor

Andoird-surfplattor

Entertainment & mediaanvändning

Många surfplattor används huvudsakligen som spelare för underhållning och medieinnehåll som online-tidningar, musik, filmer och serier. Den större displayen ger mer användarglädje än de mindre smarttelefonerna. Dessutom fungerar de egentliga smarttelefonerna oberoende av sådana surfplattor som andra apparater. Det innebär att du ostört kan chatta vidare med din smartphone, shoppa online och organisera saker medan du tittar på din favoritserie bredvid på surfplattan.
Söktips: För att kunna se filmer och serier med en bekväm visningsriktning på surfplattan finns olika hållare och stativ för skärmarna.

Tips: När du väljer en Android-surfplatta för medieanvändning är nätverkskompatibel avgörande. Vill du huvudsakligen använda din surfplatta hemma eller på en annan fast plats med internetuppkoppling via WLAN, räcker ett WLAN-gränssnitt. Är du däremot ute och reser mycket och vill ändå alltid ta emot aktuellt innehåll från internet, rekommenderas en SIM-kortplats och ett avtal med en mobilleverantör för flera GB månatlig datavolym till surfplattan. För tillfällig användning när du är på resande fot kan du via din smartphone skapa en hotspot för WLAN-användning.

Andoird-surfplattor

Kommunikation och presentationer

Som standard är Android-surfplattor lämpade för att ta emot och skicka e-post. Även en kalender och en tidsvisning finns alltid med ombord. Ytterligare Messenger- och appar kan installeras individuellt. Bara några få surfplattor kan ringa. Alternativt kan samtal föras med Internettjänster som Skype.

För presentationer krävs antingen ett tillräckligt stort internt minne eller en anslutning till Internet och ett online Cloud som gör filerna tillgängliga för förevisning. Oftast används surfplattor inte för att utarbeta, utan för att bara presentera dem. På så sätt skapas filer på den bärbara eller stationära datorn och överförs sedan till surfplattans minne - antingen via ett hemnätverk och WLAN eller via fysiska platser som Micro-USB-anslutningar. För uppspelning på externa bildskärmar och med projektorer, är lämpliga surfplattor försedda med HDMI-anslutning.

Professionell och privat: Styrning av smart Home, databaser och andra program via fjärråtkomst

Som mobilt användargränssnitt för Smart-Home-prylar som t.ex. ljusstyrning och inbrottslarm, underhållningsanläggningar med flera externa enheter samt mobil databashantering i yrkesmässiga sammanhang är Android-surfplattor också lämpliga. Om programvaran för det önskade programmet stöder den installerade Android-versionen kan du bekvämt styra ditt Smart-Home med surfplattan. Då kan fjärråtkomst ske både i apparatstyrningar och centralt lagrade data, oavsett om du är på resande fot via mobilt internet eller inom ett WLAN-nätverk.

Tips: Alltfler företag uppgraderar dina anställda med surfplattor. Dessa styr till exempel art.nr. kassasystem i restauranger eller används som ett lätt och prisvärt alternativ till en bärbar dator vid externa tjänster. Det finns olika hjälpprodukter, såsom lager, transport och laddningssystem, som används för att hantera en hel ”flotta” av surfplattor i företag, där flera surfplattor är säkert placerade samtidigt. Här handlar det om laddnings- och hanteringssystem för surfplattor och bärbara datorer i vår butik.
Obs! Var noga med att välja surfplattor för mobil åtkomst till de tillgängliga internet- och nätverkskopiorna

Kriterier för Android-surfplattor

Innan du köper en surfplatta lönar det sig att se de tekniska data på modellen för att kunna jämföra olika surfplattor. En översikt över tekniska data och funktioner, samt beskrivning av enheten och andra nedladdningar med information hittar du på respektive produktsida.

I följande stycken förklaras olika egenskaper och funktioner hos Android-surfplattor och illustreras med praktiska exempel på användning.

De fysiska nyckeluppgifterna

Display: Storlek och upplösning

Den optimala skärmstorleken beror på användningsändamål: För stora skärmar ser filmer och videor bättre, mindre enheter är lättare att transportera. Android-surfplattor har en skärmstorlek på mellan 6,95 och 21,5 tum, alltså olika format. En tum motsvarar 2,54 cm.

Skärmens upplösning är viktig för kvaliteten på visning av bilder, videor och filmer. Välj en så hög upplösning som möjligt, om du ofta vill använda surfplattan som en TV-ersättning. För kontorsverksamhet och administration räcker det med en mindre upplösning.

Mått och vikt

Höjd, bredd, djup och vikt för en surfplatta är viktig information om du vill använda enheten mobilt och ofta behöver transportera den. Yttermått är också relevanta för att välja tillbehör som t.ex. skyddsfolier, bärväskor och hållare.
Info: Den yttre ramen av surfplattor är alltid något större än displayen.

 

Systemdata

Processor

Processorn definierar datorkraften hos surfplattan. I regel är flera processorkärnor installerade i en surfplatta (engelska ”cores”). Octa-Core-processorn är dubbelt så många processorkärnor som i Quad-Core-processorn. På så sätt arbetar enheterna snabbare, eftersom de kan bearbeta mer data samtidigt.

Förutom processortyperna med motsvarande antal processorkärnor finns det olika tillverkare och deras processorserie för Android-surfplattor, till exempel ARM med CortexTM, HUAWEI med Kirin eller Qualcomm® med Snapdragon.

Info: En hög processorprestanda är viktigt om du växla oftare mellan olika appar fram och tillbaka eller om du vill öppna flera grafikintensiva program samtidigt med surfplattan. Även för onlinespel är kraftfulla processorer oumbärliga.

Arbetsminne

Förutom processortypen är arbetsminnet det andra viktiga kriteriet för prestandan hos en surfplatta. I arbetsminnet finns filer som du behöver för mellanbearbetning. Desto större arbetsminne, desto snabbare kan en surfplatta bearbeta information från program, appar och bakgrundsprocesser.

Batteridrift

Batteritiden är urvalskriteriet nummer 1 för surfplattor för mobil användning.

  • Är du ofta ute och reser bör du då och då inte ha möjlighet att ladda om en av de dyrare men även kraftfulla toppmodellerna med lång batteritid.
  • Använd surfplattan däremot stationärt, was innebär det hänger hemma eller på kontoret i regel direkt på en laddningskabel, är batteritiden mindre relevant. 

Tips: Du bör kanske ändå överväga att välja batteritid minst så att du utan direkt strömförsörjning kan följa din favorithow eller titta på en till två filmer.
Info: På nästan alla surfplattor är batteriet fastmonterat och kan inte bytas ut. Om batteriet är tomt och inget eluttag för laddning i sikte hjälper powerbanks att tillfälligt åtgärda energiunderskottet.
Söktips: Android-surfplattor laddas via standardiserad USB-laddningskabel med nätenhet. Laddare och USB-uttag hittar du här.

Lokala minnesplatser

Info: Lagringskapacitet är viktigt om du vill använda apparaten offline. Utan tillgång till Internet kan endast lokalt lagrade filer hämtas.

Lagringskapacitet

Minneskapaciteten ger information om det lokala lagringsutrymmet på surfplattan. Det interna minnet blir för det första upptaget med systemdata och installerade program, för det andra kan du spara egna filer som foton, videor och presentationer.

Minneskortsplatser

Minneskortplatser är kortslots för att utöka den interna lagringskapaciteten med en utbytbar minnesenhet, oftast ett SD-kort eller micro-SD-kort.
Denna minnesutökning är mycket praktisk när du ofta behöver överföra filer till surfplattan. Då kan du förse ett SD-minneskort med filer på en annan enhet och enkelt lägga i dem i kortplatsen på surfplattan för att de ska kunna användas.
Till exempel kan du ladda ned en film på minneskortet och titta på den på en längre tågresa, oberoende av internetmottagning.
Tips: För företag som regelbundet behöver uppdatera en rad surfplattor med aktuell information är utbytbara SD-kort också ett bra alternativ till datautbyte via nätverksanslutning eller Bluetooth.

Nätverkskompatibel

WLAN, Internet och telefoni

Surfplattor med Wi-Fi är WLAN-kompatibla. Det innebär att du kan ansluta dem trådlöst till ett WLAN-nätverk via trådlös anslutning och dessutom skicka och ta emot data. Om du ansluter till hemroutern eller till en offentlig WLAN-hotspot med internetanslutning kan du surfa på internet med en WiFi-surfplatta. Offentliga WLAN-nätverk finns idag nästan överallt: På järnvägsstationer, universitet, hotell, shoppingskanner och på kaféer.
I hemnätverket används WLAN ofta för datautbyte med surfplattan. För detta ändamål måste filerna släppas ut i nätverket.
Tips: Glöm inte att avaktivera oönskade delningsalternativ för filer innan du upprättar anslutning till ett offentligt nätverk. Ofta kan olika frisättningsprofiler definieras i inställningarna för olika nätverkstyper.
Vill du oberoende av tredje parts nätverk med egen internetuppkoppling vara mobil online, behöver du en surfplatta som du kan lägga i ett SIM-kort för mobilanvändning.
GSM/ 2G, UMTS/3G, LTE/4G är mobilstandarder. De infördes i stigande ordning i Tyskland och internationellt. Alla tekniska framsteg har lett till ett ökat antal dataöverföringar vid användning av mobilt Internet. 5G-standarden kommer snart att införas i Tyskland.
Inte alla surfplattor med SIM-kortfack för mobiltelefon är även lämpliga för att ringa. I regel är det inte illa, eftersom man ju har en smartphone eller en klassisk mobiltelefon, som hur som helst gör det lättare att ringa än med den stora plattan.

NFC/ Bluetooth

Near Field Communication (NFC) är en överföringsstandard för trådlöst utbyte av filer över avstånd på 10 till 20 cm. Denna teknik kommer i framtiden bland annat att användas internationellt för beröringsfria betaltransaktioner. För att den automatiska dataredovisningsprocessen ska fungera måste båda enheterna vara NFC-kompatibla. På äldre surfplattor kan NFC-gränssnittet eventuellt kompletteras som adapter.
Info: I synnerhet Google främjar Near Field Communication. Därför är alla Android-smartphones med version 4.0 och senare som standard utrustade med NFC-gränssnitt. Det återstår att se om tekniken även är på plats hos surfplattor.
Bluetooth har större räckvidd och dataöverföringshastigheter än NFC. Den används även för trådlös fildelning över korta avstånd. Jämfört med NFC är det dock nödvändigt med en installationsprocess, så kallad ihopparning, för första gången en Bluetooth-anslutning skapas.

GPS

GPS innebär ett mycket globalt positioneringssystem. Du behöver en GPS-sensor om du vill navigera med enheten. Endast enheter med GPS kan skicka din position automatiskt.

Övrigt

Klarar utomhusbruk

Surfplattor för utomhusbruk bör vara robust byggda. Vill du använda din surfplatta ofta när du är ute, ute i trädgården eller i situationer utomhus, rekommenderas en stänkvattenskyddad och eventuellt även dammtät enhet. I förekommande fall finns en skyddsfilm på displayen som tillbehör mot bländning från solen.
Söktips: Outdoor- och industrisurfplattor med Android-operativsystem hittar du här.

Skydd mot otillåten användning

Android-surfplattor använder som standard Pincode-förfrågan som skydd mot obehörig användning. Ofta kan du ställa in hur länge displayen ska vara osmutsig innan pinkod- eller lösenordsinmatning är nödvändig. För apparater som används av flera familjemedlemmar i hemmet och som inte är tillgängliga för obehöriga kan man deaktivera en sökning i PIN-koden.
Tips: Snabbare än inmatning av PIN-koder är fingeravtryckssensorer som låser upp surfplattan med fingeravtrycket på din sparade användare.

Fysiska anslutningar/gränssnitt

En brist hos många surfplattor är att de förutom en mini-USB-anslutning för laddning inte har några ytterligare fysiska platser för externa enheter som större bildskärmar, projektorer, tangentbord, högtalare, etc.
Vill du regelbundet ansluta din Android-surfplatta med annan maskinvara, se till sådana anslutningsmöjligheter och tillgängliga adaptrar. För surfplattor som ska överföra innehåll på större bildskärmar eller projektorer rekommenderas minst en HDMI-anslutning som ett gränssnitt.

Högtalare och kamera

Högtalare av hög kvalitet ökar njutningen vid konsumtion av musik, filmer och serier. För multimedia- och Messenger-applikationer läggs ibland värde på en kraftfull kamera på surfplattan.
Tips: För att ansluta externa enheter som presentationsskärmar och ljudanläggningar, se till motsvarande gränssnitt på surfplattan. Externa enheter kan anslutas antingen via kablar och kortplatser eller anslutas via en trådlös förbindelse.