bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.   

 

   

Värt att veta om surfplattor och industri-surfplattor

  • Vad är läsplattor och industrisurfplattor?

  • Funktioner för surfplattor och industrisurfplattor

  • Kriterier för utomhus-surfplattor och industrisurfplattor

  • Vårt praktiska tips: Alltid tillräckligt med ström

  • FAQ - vanliga frågor om surfplattor och industrisurfplattor

Vad är läsplattor och industrisurfplattor?

Windows friluftsplatta

Surfplattor och industriella surfplattor har i princip en ”normal” surfplatte-inredning med ett av de vanliga operativsystemen och de standardgränssnitt som ingår, samt ljud- och videokomponenter. Kraven på vanliga surfplattor är till skillnad från krav på dem utomhus i hårdhetsförhållanden. Snabbt ska de vara lätta och ha en högkvalitativ skärm.

Men vid användning i vindkraftverk, på fartyg eller i industriell miljö når man snabbt gränserna för vanliga apparater. Här behövs industri- och utomhusdugliga enheter som är mer känsliga för externa effekter än vanliga surfplattor. Det engelska magiska ordet är ”ruged” eller ”ruged” – robust. Rugged Tablet uppfyller de höga kraven på robusthet i outdoor-användning. De är stabila, stöttåliga, skyddade mot damm och vatten och står emot ogynnsamma förhållanden.

 

Funktioner för surfplattor och industrisurfplattor

Outdoor-surfplatta

För utomhus- och industrisurfplattor används mycket fasta, okrossbara material med den nödvändiga elasticitet. Höljet är konstruerat som skyddar insidan mot väder och vind, högt tryck och fall. Tillverkare av sådana surfplattor säkrar dessutom ett brett arbetstemperaturområde, där funktionen är garanterad. Temperaturområdet kan sträcka sig från minus 20 till plus 60 grader Celsius. Dessutom tillkommer mycket höga säkrade skyddstyper upp till IP68. Denna skyddsklass betyder i praktiken: Upp till en timme och upp till två meters djup är surfplattan vattentät, dessutom dammtät och skyddad mot mikropartiklar. Till och med den stränga standarden MIL-STD 810G från USA uppfylls av vissa enheter. Den specificerar miljötestvillkoren för militär utrustning.

Som vanliga surfplattor har outdoor- och industrisurfplattor en kapacitiv pekskärm, i många modeller kan displayen manövreras med handskar. Upplösningar på upp till 1200 x 1920 pixlar är vanligt, vilket överger HD-standarden på 1.920 x 1.080 pixlar.
En specialitet för många outdoor- och industrisurfplattor är möjligheten att förutom den kända GPS:en även använda Glonass. Det är ett globalt satellitnavigeringssystem som drivs av det ryska försvarsministeriet. GLONASS är ett ryskt konstord och översatt till ”det globala systemet för satellitnavigering”. Enheter som kombinerar båda systemen för navigation har en tydlig fördel, eftersom GPS/GLONASS-mottagare har tillgång till nästan dubbelt så mycket satellitinformation som en modell med åtkomst till endast en standard. Lokalisering är därmed möjlig även vid dåliga förhållanden.
På vissa surfplattor och industriella surfplattor finns det möjlighet att byta det interna batteriet under drift så att du kan arbeta utan avbrott. Dessutom erbjuder valfri skanner och RFID-läsare - realiseras via den interna surfplattekameran - möjligheten att läsa av Bar- och QR-koder. Detta är till exempel ett enkelt sätt att utlösa en beställning hos leverantören när de är märkta på lämpligt sätt.

På vissa enheter finns förutom vanlig Bluetooth andra gränssnitt som inte hör till utrustningen hos vanliga surfplattor. Det kan till exempel vara seriella RS232- och USB-portar som kan anslutas till motsvarande system för styrning, diagnos och underhåll. En annan specialitet hos vissa enheter är inbyggda G-sensorer, som kan mäta snabbare.
Användningsområdena för robusta outdoor- och industrisurfplattor är många. De används i likhet med industridatorer inom industri, hantverk, byggindustri, jordbruk, luft- och sjöfart, logistik och militär verksamhet.

 

Kriterier för utomhus-surfplattor och industrisurfplattor

Samsung outdoor-surfplatta

Innan du köper produkten bör du veta vilka funktioner den ska ha och under vilka förhållanden den ska användas. Det är högst sannolikt att en viss nivå av underhållskapacitet för en offentlig simbassäng inte behöver en surfplatta som fungerar ner till minus 20 grader Celsius, utan en som är skyddad mot inträngande vatten under vatten. Det praktiska sättet att använda plattan är det som avgör vad den industriella surfplattan måste kunna göra.
Storleken på skärmen spelar en roll om de samarbetsvilliga detaljerna är lätta att se på den. Samtidigt är en lätt och bekväm hantering och därmed vikten och måtten på enheten viktigt. Betänkligt: Ju större displayen, desto mer batterieffekt är nödvändigt. Mindre enheter har ibland betydligt längre batteritid.

Om du vill spara många data på enheten, välj en modell som har hög lagringskapacitet eller kan utökas med minneskort. Dessutom kan utrustningen med en viss processorserie vara viktig om surfplattan ska användas i befintliga miljöer. Om enheten ska anslutas till en dockningsstation krävs en motsvarande anslutningsmöjlighet. Det operativsystem som används är dessutom viktigt för att garantera kompatibilitet med befintliga datormiljöer.
Mobilt Internet är viktigt vid byggarbetsplatsen eller när du är på språng. Beroende på överföringsstandard på 2G till 4G kan nedladdningar och uppladdningar ske olika snabbt. Vissa surfplattor inom industri och utomhus kan dessutom bygga upp en WiFi-anslutning när du befinner dig i ett WLAN.

 

Vårt praktiska tips: Alltid tillräckligt med ström

Inget batteri håller för evigt - med en (uppladdat!) Powerbank eller med praktiska, små solcellsladdare kan man inte utan problem möta försämrad batterieffekt på den robusta surfplattan under långa turer eller inom insatser. Tänk på den passande laddningskabeln.
 

 

FAQ - vanliga frågor om surfplattor och industrisurfplattor

Outdoor-surfplatta

Vad bör du tänka på när du använder surfplattor och industrisurfplattor?

Lägga särskild vikt vid säker förvaring av utrustning och skydd av lagrade data, så att ingen tredje part kan få tillgång till känslig företagsinformation i händelse av förlust eller stöld. Många enheter kan lokalisera efter en motsvarande aktivering. 

Finns det outdoor- och industrisurfplattor med SIM-kortfack?

Ja, vissa modeller kan utrustas med SIM-kort, så att det blir möjligt att ansluta internet via mobilnätet. Minnesutbyggnaden som kan behövas under omständigheter realiseras med SD-kortfack.

Finns det utomhus- och industrisurfplattor från Apple?

Nej, Apple driver inte ut enheter som är särskilt lämpade för industri- och utomhusbruk. Dessutom är de minst automatiseringslösningar kompatibla med operativsystemet från Apple (även om det finns några passande appar där). De vanliga operativsystemen på detta område är Windows och Android.

Ändamålsenligt tillbehör till din surfplatta: Blick- och skärmskydd

Skydda din surfplatta mot oönskade sidoblickar med en skyddsfilm. Vår 3M-produktdetektor ger dig med några få klick rätt skydd för din produkt.