bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om SMD-motstånd

  • Was SMD-motstånd?

  • Vilka typer av SMD-motstånd finns hos Conrad?

  • FAQ - vanliga frågor om SMD-motstånd

 

Was SMD-motstånd?

SMD-motstånd är en speciell konstruktion av elektriska motstånd, som är kraftigt miniatyriserade jämfört med vanliga motstånd. Denna konstruktion är en följd av behovet att på extremt begränsat utrymme, till exempel i smartphones, lagra många komponenter och därmed uppnå en högautomatiserad industriell bestyckning av kretskort.

Termen SMD står för Surface-mount device, dvs. ytmonterad utrustning. Den tillhörande tekniken är förkortningen SMT för ”Surface-mounting Technology”. Därmed behövs inte många hål i kretskort för att kunna genomföra lödtrådar. För SMT är industriella lödprocesser utvecklade, som på kort tid kan bearbeta stora mängder komponenter. För detta ändamål förpackas komponenterna i band och förs sedan in i monteringsautomater via pick and Place.

SMD-motstånd består av ett skyddsskikt, ett motståndsskikt, monteringsyta eller hölje och två elektriska ledningar för lödning. SMD-motstånd finns i rund och rätblocksformad konstruktion. Därmed är MELF (Metal Electrode Faces) namnet för den cylindriska konstruktionen i liggande montering - typiskt för metallskikt- och icke-linjära motstånd. Inom industrin används idag nästan bara den rätblocksformade konstruktionen.

De erbjudna motståndsvärdena sträcker sig från 0 ohm till 22 megaohm. Nollohmsmotstånd används bland annat för att skapa ledarbryggor på kretskort eller tillfälliga kopplingar i labkonstruktioner. Motståndsvärdena är markerade med siffror och bokstäver.

Modellerna är utformade för Conrad och har 24 modeller. Dessa modeller kännetecknas av en standardiserad fyrsiffrig nummergrupp. Konstruktionen TO-263 står för effekt-SMD-motstånd, som har en inbyggd monteringsmöjlighet på kylytorna.

Resistansvärdena för SMD-motstånd är stabila över ett större temperaturområde än de från motstånd med traditionell konstruktion. Dessutom anges lödningstemperaturer och tillåten tid för lödningsåtgången (på bråkdelen av en sekund).

SMD-motstånden kan belastas från 0,03125 W till 35 W.

Med beteckningen RoHS(2) finns hos Conrad SMD-motstånd som uppfyller gränsvärdena för hälsofarliga och miljöfarliga ämnen

 

Vilka typer av SMD-motstånd finns hos Conrad?

Resistorerna skiljs inom följande kategorier dessutom mellan om de finns tillgängliga i butiken:

  • Tjockskiktsmotstånd bestående av starkare motståndsskikt på ett metallsubstrat
  • Trådmotstånd, något högre belastning och med toleranser på 1 och 5 procent
  • Tunnfilmsmotstånd i tunnskiktsteknik med extremt låga toleranser
  • Höglastmotstånd i tjockfilmsteknik med mycket låga toleranser
  • Kolytskiktsmotstånd med större tolerans än metallskiktsmotstånd
  • Metallfilmsmotstånd med låg tolerans och längre livslängd
  • Motståndsnätverk: Innehåller flera motstånd i ett chip, vars konstruktion kan varieras genom den kombinerade lödning av anslutningar
 

FAQ - vanliga frågor om SMD-motstånd

Hur kan man korrekt läsa av kodning av SMD-motstånd?

Tack vare den mycket findelade fördelningen av motståndsvärden i butiken kan du välja rätt komponenter. För kodning har olika standarder utvecklats som består av tvåsiffriga siffror och bokstavskombinationer. Du kan använda webbsidor med kodtabeller som stöd.

Was tänk på när du sätter på SMD-motstånd?

SMD-reparationslödning är mycket krävande när det gäller verktyget och kvalifikationen för den som utför lödningen för att inte förstöra hållar-kretskortet. En särskild utmaning är att löda ut den berörda komponenten. Metoderna ”varmluft” och ”tånggolv” – en så kallad tweezer – bör rekommenderas för detta ändamål. Varmluftslödning är en metod med särskilda munstycken som är anpassade till komponenternas mått. Tweezer är det första valet när det gäller att avlöda tvåpoliga SMD-komponenter så snabbt och effektivt som möjligt. Apparaten förenar lödkolv och pincett och möjliggör samtidig Uppvärmning av båda komponentanslutningarna. En tångliknande konstruktion gör att komponenten samtidigt kan gripas och lyftas. Korta lödningstider på upp till två sekunder är viktiga, så att kretskort och SMD-motstånd inte förstörs av överhettning. Den varma komponenten hör efter avlödningen till en värmetålig yta. Båda lödsystemen finns hos Conrad.

Hur länge har ett SMD-motstånd?

Livslängden vid belastning når 6-siffriga tal. Exempel på detta är 200.000 drifttimmar med en livslängd på 22 år och 10 månader i kontinuerlig drift. Livslängden är starkt beroende av att de avsedda temperaturområdena följs. Vid låga temperaturer ökar livslängden. Uppgifter från tillverkarna ska vara cirkavärden.

Hur kan ICH känna igen ett defekt SMD-motstånd?

Defekta motstånd gör sig märkbara genom förvrängningar av höljet på grund av Uppvärmning. Stark Uppvärmning kan leda till att ett motstånd avlödas. Dessutom är ett totalbortfall av enheten eller enheten möjligt. Exakt information ger en eftermätning av motståndet med en lämplig mätare.

Was tänk på när du mäter ett SMD-motstånd?

En mätning bör endast utföras på omonterade SMD-motstånd, för att inte förvränga mätresultatet med andra elektriska komponenter.