bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om skruvar metrisk

 • Metriska skruvar för många användningsområden

 • Metrisk gänga enligt ISO

 • Typer av skruvhuvuden och skruvhuvud-drivanordningar

 • Skruv-material

 • FAQs: De vanligaste frågorna om metriska skruvar

Metriska skruvar för många användningsområden

Ett av de många möjligheterna att sammanfoga maskiner eller komponenter via en kontakt är att ansluta med skruvar bredvid klämmor, kilar, spikar eller klämmor. För detta ändamål används stift eller bultar försedda med en gänga. De metriska skruvarna som finns i Conrad är standardiserade enligt ISO och skiljer sig genom sina mått från USA- eller Whitworth-gängor som har tum. 

Skruvarna skiljer sig åt enligt följande kriterier:

 • Typ av gänga
 • Stiftens diameter, stiftlängd
 • Hos skruvhuvudet, skruvhuvud-drivanordningar
 • Material
 • Spetsens utformning: Spetsig eller trubbig
Metriska skruvar

Metrisk gänga enligt ISO

I Tyskland är användningen av metriska skruvar den vanligaste. Sedan 1996 gäller ISO-standard 1502 för metriska gängor. Den specificeras ytterligare i din-standarderna 13 och 14. Dessutom finns det mindre vanliga tumskruvar som kallas USA- eller Whitworth-gängor. Den metriska ISO-gängan delas in i reglergänga, fingänga och spetsgänga, som skiljer sig åt genom gängdelarnas lutningar.

Den yttre diametern för metriska skruvar ska vara i millimeter med den beteckning som börjar med ”M”. Därför är M 10 en skruv med en ytterdiameter på 10 millimeter. Sortimentet sträcker sig från M 1 till M 64. Skillnaden mellan normalgängor och vinschar är endast att gängans lutningar i millimeter är lägre vid finvridning.

I gångbart praktfullt kallas skruv-/mopar med metriska ISO-gängor även för metallgängor, även om skruvar eller muttrar i enstaka fall består av andra material. Termen används för att skilja skruvar som skär sina gängor i själva stödmaterialet, t.ex. plåt- eller träskruvar.

Typer av skruvhuvuden och skruvhuvud-drivanordningar

Arter

Skruvarna skiljer sig vid första anblicken i formen av skruvhuvudet.

 • Sexkantsskruvar har en sexkantig ytterform och skruvas normalt in och ut med skruvnycklar eller tänger.
 • Platthuvudskruvar har en platt huvudyta och skruvas vanligtvis ihop med underlagsmaterialet. De har i regel en skruv-drivning med spår eller krysspår och en passande skruvmejsel.
 • Skruvar med kullrigt huvud används när underlaget inte får tryckas in och samtidigt risken för skador från utskjutande kanter ska minimeras.
 • Skruvar med försänkt huvud är utformade så att huvudet sjunker in i arbetsstycket tills de sluter tätt mot ytan. Det finns platt skruvar med runt huvud eller skruvar med försänkt huvud.
 • Skruvar med lettrat huvud och vingskruvar manövreras till skillnad från andra skruvar för hand och inte med ett verktyg.
 • Dekorativa skruvar sitter högt och dekorativt.

Förutom den yttre formen på skruvhuvudet skiljer man efter den så kallade skruvhuvud-drivningen, alltså efter vilken typ av verktyg som skruven drivs med. Mycket vanliga drivformer är spår och krysspår. Dessutom finns många andra drivanordningar, t.ex. insex (insex), invändig fyrkant, inner-flertandad (XZN) och inner-sexkant (Torx). Utvändig sexkant och utvändig fyrkant är också drivformer och samtidigt huvudvarianter. Dessutom finns skruvformskombinationer som sexkant i kombination med inre krysspår.

Skruv-material

De skruvar som finns i Conrads sortiment är tillverkade av olika material. De har metriska skruvar i stålvarianter från byggnadsstål till rostfritt stål, i mässing och andra legeringar, svärtad eller galvaniskt förzinkade, samt plastskruvar i polyamid. 

FAQs: De vanligaste frågorna om metriska skruvar

Vilka skruvar bör man använda till vad?

Användning av passande skruvar är särskilt viktigt med tanke på stabilitet och lång livslängd för installationer. Detta går hand i hand med säkerhetsaspekten. Därför är det viktigt att i förväg klargöra vilket material de skruvar som används ska vara gjorda av och vilken gängstorlek som krävs. Längden på skruven är dessutom av betydelse för att ge stabilitet beroende på hållarmaterial. Uppgifterna har formen x längd, en skruv M 5 x 120 har alltså en ytterdiameter på 5 millimeter och en längd på 120 millimeter.

Det material som används beror också på hur det används. För användning utomhus är det viktigt att se till att de skruvar som används är väderbeständiga och roststabila. I trä används till exempel stål- och rostfria skruvar. 

Vilka pluggar och muttrar bör man använda?

Skruvar

Träskruvar behöver ingen motsvarighet för att skapa en fast anslutning via adhesionen eftersom gängan gräver in sig i fogdelen av trä. Metall kräver en passande gängmotstycke. Vissa bärmaterial måste förborras i lämplig storlek och förses med en plugg för att ge skruven grepp. 

Trä- och plåtskruvar har en spetsig ände, metallskruvar i ett trubbigt slut.

Om muttrar krävs ska hänsyn tas till innergänga-mått. Om en plugg används som en del, spelar uppgiften om kärnhålsdiametern en roll, vilken i princip ligger under diametern på skruvgängorna.

För att mäta den nödvändiga skruvstorleken ska du använda ett skjutmått och ta hänsyn till att skruvhuvudet är inräknas i den angivna totala längden.