Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.   

 

  

Värt att veta om Siemens LOGO! System

  • Vad är Siemens LOGO! System

  • Vad skiljer Siemens LOGO! Av andra SPS-system?

  • Många användningsområden från Siemens LOGO!

  • Exempel på användning för Siemens LOGO! System

  • Kort och gott:

 

Vad är Siemens LOGO! System

Siemens LOGO! Är ett nytt system som huvudsakligen används för automatisering och övervakning av elektriska förbrukningssystem samt sensorer. Siemens LOGO! Ersätter klassiska ”dumma” elektriska komponenter som används för att koppla elektriska förbrukare. Siemens LOGO! Kopplingsmöjligheterna är sådana att kopplingsförloppet plötsligt blir ”intelligent” för elkonsumenterna och ger nya användningsmöjligheter.

Ofta ersätter Siemens LOGO! Kontroll

  • Kopplingsur som till exempel kan placeras i elskåp, som komponent i en maskin eller i ett jordat uttag
  • Skyddsrelä för avstängning av elektriska förbrukare i nödsituationer
  • Räkneverk som är avsedda att mäta konsumenternas förbrukning, livslängd eller kostnader

Med hjälp av Siemens LOGO! Kan styra dessa komponenter med hjälp av en programmerad logik i programvaran. Sådana system kallas system för datorstyrd styrning (SPS).

 

Vad skiljer Siemens LOGO! Av andra SPS-system?

Siemens LOGO-system

Siemens LOGO! Är ett intelligent komplett system av maskin- och programvarukomponenter. Siemens LOGO! Till exempel i grundutrustningen finns redan ett lättanvänt baselement med display. På så sätt kan till exempel hemautomatisering av markiser, persienner eller rullportar styras via en programmerbar meny. Siemens LOGO! Har en inbyggd webbserver, så att man kan styra de element som har medfölja med basismodulen via webbläsarappen i din smartphone, surfplatta eller en stationär dator.

Basenheten kan enkelt kompletteras med utbyggnads- och styrmoduler. Till styrmodulerna kan du ansluta alla elektriska förbrukare, som du även kan ansluta till ett vanligt relä. På så sätt kan du ansluta sprinklersystem eller jalusimotorer, till exempel via de analoga och digitala utgångarna, och programstyrt via Siemens LOGO! användning. De färdiga instickssystemen minskar belastningen på kabeldragning till ett minimum; modulerna själva monteras dynamiskt på en din-skena.

Siemens LOGO! Använder aktuella, alldagsvanliga och mycket standardiserade gränssnitt. På så sätt erbjuder basenheten en RJ45 Ethernet-port för datautbyte med andra nätverkskomponenter och för anslutning av webbservern till det lokala nätverket samt en vanlig SD-kortplats för lagring av dataset.

Förutom den funktionsrika utvecklingsmiljön kan Siemens LOGO! SoftComfort också registrerar kopplingsscheman som hjälper till att dokumentera projektet.

 

Många användningsområden från Siemens LOGO!

Siemens LOGO-system

Genom möjligheten till mjukvarustyrd interaktion med elektriska brytar- och mätarelement är Siemens LOGO! Systemet omtyckt av både hobbyhantverkare och professionella ingenjörer. Systemet används t.ex. i hemautomatisering för styrning av bevattningsanläggningar, jalusier och markiser. Inom industrin används den bland annat för styrning av transportband, lyftplattformar och foderanläggningar.

Tack vare SD-kortminnet lämpar sig Siemens LOGO! För exakt långtidsregistrering av data. Siemens LOGO! Bearbeta data anslutna sensorer (till exempel för temperatur eller väder) via programmeringslogiken och därefter spara dem på SD-minnet. Med hjälp av IoT-gatewayen från Siemens kan dessutom tillämpningar för Internet av saker som kräver en internetanslutning användas. Tack vare den integrerade webbservern kan åskådliga instrumentpaneler som utvecklats i förväg för respektive scenario tillhandahållas för betraktaren av de insamlade uppgifterna.

 

Exempel på användning för Siemens LOGO! System

Siemens LOGO-system

Siemens LOGO!-kontrollmodulen med display är installerad i detta exempelprojekt på en lättillgänglig plats inomhus i byggnaden. I bästa fall finns modulen på en plats med blicken på trädgården.

Där väljer användaren bland olika menypunkter. Menypunkterna och deras styrning har programmerats in i förväg. Till exempel kan användaren med en knapptryckning manuellt starta en omedelbar bevattning av trädgården via de bevattningslösningar som är anslutna på styrningsmodulen. Det är bra för att vattna ur nyligen inkapslat utsäde en första gång eller för att kontrollera bevattningssystemets funktion. Användaren kan i en undermeny antingen styra alla sprinkler samtidigt eller enskilda element individuellt.

För det andra kan tider ställas in då enskilda bevattningselement ska aktiveras automatiskt. På så sätt är det till exempel möjligt att ta initiativ till en oövervakad bevattning av trädgården på semestern eller över natten. Här kan förutom tidpunkten även bevattningstiden konfigureras. Tack vare den inbyggda webbservern kan denna styrning göras på distans.

 

Kort och gott:

Eftersom Siemens LOGO! Systemet används av många människor, inte bara inom industrin utan också inom den privata sektorn, och det finns många referensprojekt på Internet. Dessutom finns omfattande onlinekurser tillgängliga, eftersom systemet har skapat ett aktivt community som hjälper nya användare med tips och råd.

Med Siemens LOGO! Systemet får maximal frihet när det gäller styrning av elektriska förbrukningssystem. Oavsett om du vill använda systemet för datainsamling, hemautomatisering eller process-styrning inom industrin, Siemens LOGO! Kan användas för alla dessa användningsområden. Tack vare moderna gränssnitt och enkla monteringssystem går installationen av systemet lätt. Siemens LOGO! Används också för Internet av saker! Med sina många konfigurationsalternativ är du väl rustad.