bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

  

Värt att veta om korrugerade rör

  • Hur bygger du upp ett korrugerat rör?

  • Was är fördelen med ribbade rör?

  • Was beaktas när man köper?

  • Slutsats: Insats

 

Hur bygger du upp ett korrugerat rör?

Ribbade rör tillverkas av olika material beroende på användningsområde. Till exempel är polypropylen (PP), polyamid, polyuretan, olika metaller som stål eller mässing, men även speciell syntetisk som TPE en luktneutral specialblandning i gummi. Plast används främst. Främsta användningsområden inom elektroteknik är för skydd av ledningar och elinstallationer. Delvis finns det också tomrör i maskinindustrin, som oftast tillverkas av metall.

Tillsammans har materialen som är hårda och oflexibla i platt form. Om man byggde ett rör som inte är vågformat från detta rör skulle det knappast vara lätt att böja. Flexibiliteten skapas genom regelbunden ribbning av materialet. Axelningen visas i en liten periodisk ändring av diametern.

Man skiljer mellan spirallindningen och parallelllindningen. Vid parallell lindning är röret deformerat i riktning mot gångriktningen. Därmed uppstår många små axlar och undersökningar som kan böjning av slangen. Vid en spirallindning sitter spåren precis som på en spiral runt röret.

Därför är det inte bara många små spår som verkligen är på gång, utan en lång tid som rör sig många gånger om röret. Den här ribban gör det möjligt att svänga röret utan att behöva göra avkall på den hårda plastens robusthet.

 

Was är fördelen med ribbade rör?

Ribbade rör erbjuder olika fördelar beroende på användningsområde, som vardera avsevärt ökar funktionaliteten och flexibiliteten. Vid montering av elinstallation lönar sig användning av ribbade rör, som sedan lägger de enskilda kablarna, av flera skäl. På så sätt kan kablarna dras fast, samtidigt är de enkla att byta ut och reparera. Om kablar installeras t.ex. i en byggnad, så läggs de enkelt genom väggar och cement inuti tomröret.

Detta skyddar kablarna och ser till att de inte har betongats in och är svåra att nå. Om det finns ett problem i det interna elnätet är detta enkelt att underhålla. De enskilda kablarna kan tas bort från skyddsslangen och vid behov bytas ut.

Dessutom skyddar du inte bara i byggnader, utan även utomhus mot skador på djur. Tack vare det hårda materialet kan gnagare inte bita sig genom kablarna. Även andra djur eller människor kan inte skada dem.

Ribbade rör skyddar även mot yttre omständigheter. Både vatten och annan påverkan kommer att drabba ytterskalet och kan inte skada isoleringen av kablarna.

Dessutom är de flesta skyddsslangar beständiga mot syror och eld, så att ledningen i korrugerad slang är skyddad mot eventuella skador.

Ribbade rör erbjuder tack vare den hårda plasten bästa robusthet och hög korrosionsbeständighet, och behöver till och med sällan underhåll eller bytas ut. Den är också prisvärd tack vare det prisvärda materialet.

 

Was beaktas när man köper?

Om du vill köpa ett korrugerat rör för skydd av dina kabelkedjor lönar det sig att ta hänsyn till vissa nyckeldata. Med hjälp av dessa hittar du den perfekta skyddsslangen för användning. Informationen hittar du alltid på Conrad på respektive produktsida.

Beroende på antalet kablar och tjockleken som du vill leda genom det korrugerade röret, spelar rörens diameter en viktig roll. Tillverkarna ska ange både den yttre och den inre diametern. Det viktigaste är den inre diametern. Denna anger hur mycket plats skyddsslangen får på insidan. Om du vill dra flera ledningar genom röret bör du välja ett större tvärsnitt.

Böjningsradien är också en viktig egenskap. Den ger den minimala radie där slangen kan böjas. Ju mindre diameter skyddsslangen har, desto mindre är i regel radien i ett jämnt material.

Kabelskyddsslang

Bild: Kabelskyddsslang är för förslutning delad i två rörhälfter.

Slangar säljs ofta som metervara. De angivna priserna avser således meter.

Vissa säljs dock i fasta längder. När det gäller priset bör du därför se till vilken längd det gäller. Detta kan du alltid se direkt i produkttiteln.

Rören levereras utan särskild anslutning för att vara flexibla. Beroende på diameter kan de dock användas med olika kopplingar. För vilka de är särskilt lämpliga, se databladet som Conrad finner på artikelsidan under dokument & nedladdningar.

Dessutom hittar du olika slangar som är certifierade enligt din-en för specifika användningsområden som båt- eller tunnelbygge, järnväg eller offentliga byggnader. Conrad-hållare och andra tillbehör som är avsedda att användas med ribbade rör.

 

Kort och gott:

Med robusta korrugerade rör skyddar du effektivt alla typer av kablar mot alla typer av skador. De ger flexibilitet genom att de möjliggör ett enkelt byte av dragna kablar. Med användning av ribbade rör ökar livslängden för installationen enormt.