Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

 

Reseadapter: Olika kontaktsystem starthjälp

Resekontakt, reseadapter eller kontaktadapter till USA, Australien, England, Kina eller nya Zeeland. Du kan använda egna elektriska apparater som smartphone, hårtork eller rakapparat på resor till andra länder.

  • Med reseadaptrar kan elektriska anslutningar skapas över hela världen

  • Vilka olika resekontakt finns?

  • Hur fungerar en reseadapter?

  • Så här hittar du rätt kontakttyp för ditt resmål

  • Viktiga urvalskriterier för reseadapter och resekontakt

  • Behöver du en resekontakt med spänningsomvandlare?

Med reseadaptrar kan elektriska anslutningar skapas över hela världen

Andra länder, andra typer av stickkontakter – detta gör det ibland svårt att ansluta elektriska apparater utomlands. Uttagen är annorlunda uppbyggda i många länder än hemma, så att du inte kan använda dina elektriska apparater som du tar med dig. Europakontakt från smartphone-nätenhet som inte passar i vägguttaget på plats och för anslutningskabeln till din bärbara dator hittar inte något lämpligt uttag. Du behöver då en adapter för de medförda enheterna.

Resekontakt - även reseadapter, adapterkontakter, resekontakt, nätadapter eller Travel-adapter, ansluter en strömkontakt med ett icke-kompatibelt landuttag. Adaptern skapar den elektriska anslutningen av apparater med ett landstypiskt kontaktsystem till kontakter med andra kontaktsystem. Her than. Så kan du använda dina elektriska apparater även internationellt.

En resekontakt är en viktig följeslagare på dina utlandsresor utan att du behöver åka på resa eller åka på semester. Med en praktisk reseadapter kan du använda de olika uttagen i internationella reseregioner. Anslut så att elektriska apparater med nätanslutning, som hårtorkar, datorer, lampor och fläktar, samt bärbara enheter, till olika typer av kontakter.

 

Resekontakt är inte bara oumbärlig på långa resor. Även inom Europa träffar du på uppdrag till exempel England, Malta, Cypern, Italien och Schweiz på elanslutningar, till vanliga europakontakter och jordade kontakter.

Utrustning som köps utomlands, t.ex. lampor, IT-komponenter eller underhållningselektronik, kan ofta användas utan problem med hjälp av en resekontakt. På så sätt slipper du de ibland betydande kostnaderna för att uppgradera enheterna till euro- eller jordade kontakter eller köpa till motsvarande originalanslutningskablar.

På mässor, konferenser och evenemang är det en lämplig service för internationella gäster som kan driva sina medförda enheter på sitt elnät. Även hotelloperatörer, researrangörer och konferenscentrum hjälper sina besökare genom att ställa reseadaptrar till deras hjälp.

Bland de kända tillverkarna av resekontrollör finns Ansmann, Bachmann, Brennenstuhl, Goobay, Hama, Kaiser, Q2 Power och Skross.

Vilka olika resekontakt finns?

Resekontakterna finns i två olika utföranden: Reseadapter i enkel konstruktion som gör en viss typ av kontakt användbar med en annan typ av kontakt, alltså begränsad till vissa länder. Sådana enkla och mycket förmånliga resekontakter är ett bra val när du föredrar att resa till ett visst land och vet exakt vilken anslutning du behöver där.

Flexiblare är du med en Multi-reseadapter. Denna bättre utrustade resekontakt ansluter en eller flera kontakter till flera olika typer av kontakter och kan därför användas i många länder.

En universell strömförsörjning på internationella resor lovar världens reseadaptrar eller en World-adapter med kontakter som passar i mer än 150 länder. Det är den säkra vägen, eftersom dessa komfortmodeller kan användas i bland annat USA, England, Italien, Schweiz, Kina och Australien. För affärsresor i olika länder och på rundresor är världsadaptrar det bästa valet.

Världsadapter ger ofta ett praktiskt mervärde: USB-anslutningar. Modeller med fastmonterade USB-portar i resekontakten eller flexibel som extramodul användbara USB-laddningsuttag gör att du bekvämt kan ladda dina USB-enheter som smartphones och kameror direkt på reseadaptern. Ingen extra USB-laddare behövs. Du behöver bara en USB-anslutningskabel som tillhör respektive enhet.

Hur fungerar en reseadapter?

Hanteringen av en mobil nätadapter är mycket enkel och intuitiv.

  1. Förbered om nödvändigt reseadaptern genom att fälla ut eller sätta ihop medföljande delar så att den passar i vägguttaget.
  2. Anslut adaptern till motsvarande uttag. Sätt bara i adaptern för hand i vägguttaget utan att röra kontakterna.
  3. Anslut bara anslutningskontakten på den önskade elenheten i adaptern.

Ta bort strömnätadaptern ur vägguttaget efter användning. Sätt tillbaka resekontakten till utgångsläget efter användning.

Så här hittar du rätt kontakttyp för ditt resmål

Välj din resekontakt efter de enheter du vill ta med dig och den region du reser runt. Se både till Input-uttaget och utgångskontakten.

Över hela världen finns det 15 olika kontaktformer som är klassade från A till N. I Tyskland är den runda jordade kontakten av typ F vanlig för trepoliga apparater och den platta europakontakt av typ C för tvåpoliga elektriska apparater, som fungerar i nästan alla europeiska länder och även i Mellanöstern. Välj mellan den typ av kontakt och de olika nätspänningarna som behövs från nedanstående tabell, för att ta reda på vilken resekontakt som passar för dina ändamål.

Reseadapter
DestinationKontakttypNätspänning
TysklandC och F.230 V
Australien

I

230 V
Brasilien110 V till 240 V.
Kina A, C, I OCH G.220 V.
England, Wales,
Skottland, Nordirland

G

230 V
FrankrikeE och C.230 V
Italien  L, C, F OCH E.230 V
Mexiko

A och B

110 V till 135 V.
Ryssland  

C och F.

230 V
SpanienC, F OCH L230 V
SydafrikaDM, C OCH J.220 V till 250 V. 
Turkiet

F och C.

230 V
USAA och B120 V för småapparater

Finns inte ditt resmål? Denna karta visar alla länder med de olika kontakttyperna:

Viktiga urvalskriterier för reseadapter och resekontakt

När du köper en strömadapter, se du till följande funktioner:

Konstruktion

Tack vare de många anslutningskontakten är vissa modeller stadiga och inte så lätta att stuva undan i packningen. Packningen sker med lite omsorg, eftersom andra känsliga väskor, kläder eller apparater som en surfplatta i väskan eller väskan kan skadas av de utskjutande delarna.
Platssparande är ihopfällbara modeller, där anslutningarna kan läggas om, sänkas eller vridas under transport. Att fälla ut och in kan ibland vara lite fuskigt, men med lite övning går det utan problem.
Flerdelade modeller för ihopskjutning är mycket robusta. De består av en huvuddel i vilken du behöver en anslutningskontakt för ditt önskeband.
Adapterkontaktset består av flera fristående resekontakter. Du väljer för målet på din affärsresa behöver adapter ur setet. Är du inte säker på vilken adapter du behöver på plats, kommer alla resekontakt in i ditt bagage.

Maximal belastning:

Reseadapter och nätadapter passar till de flesta elektroniska enheter upp till 1.840 W vid 230 V och 880 W vid 110 V. I produktbeskrivningen anges den maximala belastningen för respektive modell. Använd inte enheter med adaptern som behöver mer ström.

 

Barnsäkring

För reseuttag med integrerad barnsäkring stänger plastplattor kontakterna på uttaget.

 

Tillbehör - botten

En transportväska eller en tygpåse skyddar adaptern mot damm och smuts. En annan fördel med den medföljande väskan är framför allt vid modeller i flera delar som på så sätt alltid hålls ihop ordentligt.

 

Kontrollmärkning

Tillförlitlig resekontakt med CE-märkning, är TÜV-testad och utrustad med en skyddsledarfunktion. Dessa funktioner ser till att det varken finns problem med kontakten eller med din utrustning.

 

Inbyggd säkring

Modeller med integrerad finsäkring för överbelastningsskydd ger omfattande säkerhet för enheter som är anslutna till strömadapter.

 

Behöver du en resekontakt med spänningsomvandlare?

Nätspänningen är mycket olika internationellt, ibland är det 110 V som i USA, på andra platser är 230 V som i Tyskland vanligt. En resekontakt omvandlar vanligtvis ingen spänning. Kontrollera därför innan du reser om din enhet stöder nätspänningen i reselanden och är lämplig för respektive elnät. Orientera dig efter Voltindikering av den enhet som du vill ansluta. Den skall vara förenlig med det lokala elnätet. Vilken spänning en enhet behöver är tryckt på höljet eller finns i bruksanvisningen.

Smartphones, surfplattor, bärbara datorer, kameror, GPS:er, elektriska tandborstar och många andra moderna apparater har elektroniska universalnätenheter som automatiskt kompenserar spänningsskillnader.

För enheter utan automatisk omkoppling av nätspänningsområden behöver du en resekontakt med inbyggd transformator, om nätspänningen vid destinationen skiljer sig från enhetard.