Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Få information om FM-radio

 • Was är FM-radio?

 • Vilka FM-radioapparater finns?

 • Ytterligare kriterier för FM-radio

 • FQs: De vanligaste frågorna om FM-radio

 • Sammanfattning: Så här hittar du rätt FM-radio

Was är FM-radio?

FM-radioapparater

En FM-radio är en enhet som kan ta emot och spela upp sändningar på den så kallade ultrakortvåingen. FM kallas även FM-radio på engelska. Över den ultrakortvågradiosektorn på 87,5–108 MHz finns det världsomspännande radiosändningar. I Tyskland överför aktuell över 2.000 FM-sändare musik, meddelanden från olika områden och program inom olika teman. Många FM-radioapparater kan ta emot och överföra radio-program via mellanlånga, långa eller kortvågsradiosändare. En FM-radio finns i många exemplar, som delvis är anpassade till kraven från vissa rum eller användargrupper.

Vilka FM-radioapparater finns?

Bad- och duschradio

FM-radioapparater för badrummet ger nyheter och musik i olika varianter. Tack vare fukt och fukt som ofta uppstår i badrummet är modellerna vattentäta och kan ofta placeras praktiskt taget direkt i duschen eller någon annanstans. Visuellt kan du variera enheter från barnvänlig anka-design till klassiska format i handeln. Vissa modeller kan till och med simma i badkaret och många enheter kan användas flexibelt inom olika områden av badet. Radioapparater för badrum drivs med batterier, eftersom ström och vatten inte är någon bra kombination.

Klockradio

FM-radioapparater med automatisk väckningsfunktion kallas också för klockradio. Med en inställbar timer kan en sådan radio avge en akustisk eller optisk signal vid en viss tid. Detta kan vara en väckningston, radio, en ljussignal eller en kombination av flera signaler. Många modeller kan drivas både med en kabel och med batterier. Många apparater har ytterligare funktioner som en nattlampa, dimningsbara displayer och glödlampor. 

Fickradio;

Fickradioapparater är enormt små, behändiga FM-radioapparater. Med bältesfästen, utkörningsbara antenner, högtalare, hörlursuttag eller klockor, har de portabla radioapparaterna praktiska funktioner för resan. Batteridriven kan man följa nyheter och musikprogram, medan enheten kan användas i väskan eller på nästan vilken plats som helst.

Bergsprängare

FM-radioapparater av detta namn har inte sitt namn tack vare sin ägare, utan historia. I underprivilegierade distrikt i USA ville ungdomar inte avstå från musik på gatan och transporterade kraftfulla radioapparater med batteridrift på skuldrorna genom grannskapet. Idag är bergsprängare mobila och särskilt kraftfulla spelare för radiosändare och andra musikkällor. De moderna enheterna har en fantastisk ljudkvalitet. Med praktiska bärrem och förvaringsytor för mobila apparater lämpar sig enheterna perfekt för trädgårdsfester, utflykter eller festivaler.

Byggradio

Byggarbetsplatsradioapparater kännetecknas vid första anblicken av enormt robust hölje. Den dammtäta, stöttåliga och stänkvattenskyddade modellerna är egna för mobil användning på varierande byggarbetsplatser. Ibland får apparaterna praktiska detaljer som en ficklampa. Förutom robusthet utmärker sig instrumenten framför allt också genom kraftfulla, laddningsbara batterier och drift via olika eluttag.

Radio för hängande montering

Radio för hängande montering har helt olika funktioner som varierar från tillverkare till tillverkare. Till skillnad från andra typer av radio är dessa modeller dock ordentligt placerade under skåp, arbetsbänkar eller andra möbler och används främst i kök. De har ofta kökstimer eller hållare för recept-lappar. Medföljande monteringssatser underlättar installation och för FM-radio medföljer även fjärrkontroller.

Vårt praktiska tips

FM-sändare är praktiska och samtidigt mycket enkla lösningar för att lyssna på musik från externa enheter som iPhone, iPod, smartphone, mobiltelefon eller surfplatta även i bilen eller på din älskade köksradio. Med den passande FM-sändaren gör du varje FM-radio till en avspelningsenhet för din digitala musik.

  

Ytterligare kriterier för FM-radio

Välj enheter med praktiska extrafunktioner och gränssnitt. Moderna FM-radioapparater kan ta emot mycket mer än bara radio:

Gränssnitt & funktioner:

 • AUX: Användning med hörlurar eller anslutning av ytterligare enheter möjlig
 • Bluetooth: Trådlöst gränssnitt för musiköverföring
 • CD: FM-radion kan även spela CD-skivor
 • Kassett: Spelar musik och berättelser från en kassett
 • SD: Speciell kortplats för SD-kort, vars data överförs från FM-radion
 • USB: Anslutning för användning av andra lagringsmedier eller som uppladdningsfunktion
 • NFC: Överföringsmöjlighet via radio över korta avstånd

FQs: De vanligaste frågorna om FM-radio

Kan ICH spela upp musik från min smartphone via FM-radion? 

De flesta moderna enheter kan via olika gränssnitt eller trådlösa anslutningar spela upp data från din smartphone via högtalarna. Detaljerad information om detta kan du välja i förväg via filterfunktionen eller läsa i de utförliga produktbeskrivningarna.

Finns det också FM-radio med inspelningsfunktion? 

Olika, kompakta enheter kan spela in musik från radion med en inspelningsfunktion på en lämplig kassett. Välj filter ”specifikationer” för att välja dessa modeller och filtrera efter inspelningsfunktionen.

Bör ICH välja radio med batteridrift, laddningsbara batterier eller nätanslutning? 

Det beror helt och hållet på var och när du vill använda radion. För en klockradio, köks- eller bordsradioapparater är det meningsfullt att använda modeller med nätdrift och ett tillgängligt uttag. Många enheter kan drivas med både batterier och ström, vilket ger enorm flexibilitet. Använd FM-radion främst utanför hemmet och på resan, om du vill välja enheter med uppladdningsbara batterier. 

Sammanfattning: Så här hittar du rätt FM-radio

Rätt FM-radio är alltid modellen som kan tillfredsställa så många behov som möjligt. Många tillverkare erbjuder radioapparater som redan är anpassade till egenskaperna hos badrum, kök eller byggarbetsplatser. Fundera i förväg i vilket rum du vill använda enheten eller om du behöver en flexibelt användbar modell. Speciellt byggarbetsplatser och utomhusradio utmärker sig genom väderbeständiga egenskaper, hög effekt, robusthet, mobilitet och hållbara batterier. Förutom små och praktiska enheter, som får plats i byxfickan, finns det även radioapparater som kan monteras på en viss plats.