bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om Powerline

Känner du till problemet? Om du vill bygga upp ett WLAN-nätverk i hemmet har du inte tillräckligt med WLAN-mottagning i vissa rum. För att möjliggöra en stabil nätverksanslutning även under svåra byggnadstekniska förhållanden är användningen av Powerline-adaptrar en praktisk och pålitlig lösning. Allt du behöver veta om Powerline får du reda på i vår guide. was/Rat/Rat/EU/EU/EU/EU/EU/EU/EU

  • Överblick över Powerline-adaptrar

  • Viktiga kriterier vid köp av Powerline-produkter

  • Vårt praxistipp: Powerline-adapter ansluts inte till grenuttag

  • FAQ - vanliga frågor om Powerline-adaptrar

Överblick över Powerline-adaptrar

Powerline

Den stora fördelen med Powerline är att du, till skillnad från en konventionell Ethernet-kabeldragning, inte behöver dra några nya kablar i hemmet och istället kan använda de strömkablar som finns i varje rum. Men hur fungerar det? Ett fungerande Powerline-nät kräver minst två adaptrar. Då omvandlar sändaren den digitala datasignalen till en analog signal och modulerar den högfrekventa över elledningen. Mottagar-adaptern omvandlar den analoga signalen till en digital. Slutenheter kan anslutas till Powerline-adaptrar antingen via inbyggda Ethernet-portar eller på vissa modeller via WLAN. På så sätt kan internetanslutningen utan problem även användas av smartphones eller surfplattor. Sådana Powerline-WLAN-adaptrar stöder aktuella WLAN-standarder som Wi-Fi 5 och gör en extra WLAN-anslutningspunkt överflödig. Den maximala räckvidden av Powerline-produkter ligger, beroende på tillverkare, mellan 300 och 500 meter was för de flesta hus och lägenheter.

Powerline

Särskilt praktiskt är att ett Powerline-nätverk alltid kan utökas med ytterligare enheter vid behov. Det spelar ingen roll om du använder PowerLAN i kombination med en DSL-anslutning eller en LTE-router utrustad med ett SIM-kort.

Många Powerline-adaptrar har dessutom en kortplats för jordad kontakt. Uttaget som adaptern är ansluten till kan därmed fortfarande användas. Många Powerline-produkter gör ett vanligt uttag till ett smart uttag, som möjliggör styrning med intelligenta assistenter som Amazon Alexa eller Google Assistant. Anslutna enheter kan sedan bekvämt separeras från ström med en app som är installerad på din smartphone. Dessutom är en automatisk avstängning via en inbyggd nedräkningsfunktion möjlig. Konfigurationen av Powerline kan nu enkelt ske hos olika tillverkare via en app som är installerad på din smartphone. Programmet visar användaren förutom aktuell status för alla adaptrar som finns i nätet även aktuell överföringshastighet och ger en bekväm uppdatering av den fasta programvaran.

Viktiga kriterier vid köp av Powerline-produkter

Under tiden har marknaden en rad olika Powerline-lösningar till sitt förfogande. Men vilken är den rätta för mig? För att hitta rätt produkt, är det viktigt vilka användningsområden du följer. Om du bara surfar lite på Internet och skickar vissa e-postmeddelanden räcker det i många fall med prisvärda Powerline-paket med låg bandbredd. Vill du däremot streama videofilmer eller spela onlinespel bör du välja adaptrar med en bandbredd på 1.200 Mbit/s eller högre. Generellt sett är en högre bandbredd vid drift av Powerline mycket fördelaktigt för att bättre fånga upp eventuella förluster i elnätet.

Undvik att blanda apparater från olika tillverkare för att garantera en stabil drift. Ofta finns i handeln så kallade startpaket som innehåller två eller fler adaptrar i ett paket till ett fördelaktigt pris. 

Särskilt viktigt vid drift av en Powerline-anslutning är kvaliteten på de befintliga elledningarna. Innan du köper måste du kontrollera om moderna ledningar är installerade i ditt hem. Ju mer högkvalitativ och kortare elledningen är, desto bättre resultatet som kan uppnås med Powerline. Smarodde ledningar inverkar däremot negativt på överföringskvalitet och signalstyrka. I sådana fall bör du få bättre tillgång till ett alternativ som WLAN.

Tänk dig redan innan du köper hur många enheter du vill ansluta till en Powerline-adapter. Modeller med flera Ethernet-portar besparar dig att köpa ytterligare nätverkskomponenter. Få tillgång till en WLAN-Powerline-adapter, om du även vill koppla upp dig mot mobila enheter som till exempel smarttelefoner. En praktisk bieffekt är att du slipper köpa en accesspunkt. Om du redan använder digitala assistenter som Amazon Alexa eller Google Assistant i Smart Home-området kan dessutom ett adapterset med inbyggt WLAN-uttag vara användbart.

 
Powerline

Observera att du inte kan driva så många adaptrar som du vill i ett nätverk. Det maximala antalet Powerline-adaptrar kan skilja sig avsevärt från tillverkare till tillverkare. Företaget TP-LINK anger till exempel, beroende på modell, ett teoretiskt maximum mellan 6 till 254 adaptrar.

Om du har ett modernt elkablage, bör du använda Powerline-modeller som motsvarar HomePlug-AV2-standarden. I nyare byggnader används strömkablar med tre ledare (fas, neutral och skyddsledare), medan i äldre hus ännu ledningar har lagts med två ledare. Med en AV2-kompatibel adapter kan alla tre ledare användas för dataöverföring. Enheten identifierar automatiskt vilken ledare som är bäst lämpad för överföring.

Vårt praxistipp: Powerline-adapter får inte användas till grenuttag

Grenuttag är praktiskt att hitta i alla hushåll, men de är inte lämpade för anslutning av en Powerline-enhet. Grenuttag har ett inbyggt störningsfilter, was också är klokt. Det nämnda filtret filtrerar dock även Powerline-signaler, was som kan leda till drastiska inbrott i överföringshastigheten. I idealfallet bör du avstå från flera kontakter och koppla adaptern till ett vanligt eluttag. Det är dessutom vettigt att placera adaptern så att datorn eller Smart-TV:n, om inget WLAN används, kan anslutas med en nätverkskabel på så kort tid som möjligt.

FAQ - vanliga frågor om Powerline-adaptrar

Powerline

Hur installeras ett Powerline-nätverk?

Installationen av Powerline-adaptrar är en barnlek: Anslut den första adaptern till ett vägguttag i närheten av routern och sätt i kontakten på nätverkskabeln i motsvarande uttag. Därefter kan du utrusta alla rum du vill komma åt nätverket med Powerline-adaptrar. Till sist behöver du bara ansluta de olika adaptrarna med synkroniseringsknappen. Därefter kan du använda Powerline-nätverket.

Är Powerline säkert?

Moderna Powerline-enheter använder en 128-bitars AES-kryptering för att skydda din trafik. Även grannen i hemmet bredvid kan inte få tillgång till din internetanslutning. Elmätaren använder samma elnät, men strömmätaren används här som ett skåp som inte kan passera datapaketen. Powerline är därmed lika säkert som ett konventionellt nätverk med Ethernet-kablar eller en WLAN-anslutning.