bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värdet för PMR-radioenheter

 • Hur fungerar en PMR-radio?

 • Användningsområden för PMR-radioapparater

 • Vilka PMR-radioapparater finns?

 • Val av PMR-radioenheter

 • FAQ - vanliga frågor om PMR-radioenheter

Hur fungerar en PMR-radio?

PMR står för Private Mobile Radio. Ultra High Frequency, kort UHF-frekvensområde på 446,000 till 446,100 MHz, har åtta kanaler (med DMR 446 i den digitala radion 16 kanaler), som är tillgängliga kostnadsfritt för olika användningsområden. Vissa PMR-radioenheter kan även styra andra radioområden som LPD (Low Power Device) eller SRD (Short Range Devices) och Freenet.

Med en räckvidd på flera kilometer kan PMR handradioset koppla samman flera deltagare. De underlättar kommunikationen genom att föra samtal mellan sändare och mottagare som vanliga mobiltelefoner. Dessa samtal kan dock höras av alla i den öppna kanalen.

Därför skickas ibland kodord eller tidigare inspelade ljud, som mottagaren endast kan använda för meningsfulla sammanhang med hjälp av tillhörande dekryptering.

De stationära PMR-radioenheterna används av amatörradioapparater för hobbytillämpningar.

Användningsområden för PMR-radioenheter

Antalet amatörradioapparater i PMR-nätet har minskat drastiskt. Det ökar din chans att ostört kunna använda ett kostnadsfritt frekvensområde i din närmaste omgivning.

Radioenhetspaket med två till sex deltagare används för att samordna grupper vid mobila aktiviteter. Du kan till exempel lämna dyra smartphones hemma vid festivaler och istället kommunicera via Walkie Talkies. För Security Headsets hamnar också ofta i PMR-området, was för en eller annan spännande inblick.

En annan fördel är PMR-radioapparater som ersättning för mobiltelefon för barn som är för unga för en egen smartphone. Den lättanvända tekniken är populär bland de små och främjar de första mediala färdigheterna. I motsats till passiva spårningssystem kan du använda handhållen utrustning i PMR-nätet på korta sträckor utan kostnad och behöver inte som tidigare bråka över gatan eller högt över innergården.


PMR-radioenheter för nödsituationer

Som nödfallsdetektor används PMR-radioenheter, till exempel vid geocachers, bergsvangrar och skogssklättrare. Om en av deltagarna är i fara kan den sända en varningssignal till alla andra genom att trycka på en knapp på apparaten. Även äldre som behöver vård och som befinner sig i närheten kan enkelt hållas kontakt via PMR-radio. En LCD-display visar aktuell status för enheterna.

Vårt praktiska tips: Bekväm komunikation

Fördelen med PMR-enheter är kostnadsfri drift och enkel att använda. När samma frekvens är konfigurerad för alla deltagare har många enheter bara en enkel knapp, som man trycker på när man vill börja samtal och ibland även en separat knapp för att ta bort nödfallstoner. Men: Samtalen är inte krypterade och teoretiskt sett hörbara av alla. Räckvidden är till viss del flera kilometer.

    

Användning i hobbyområdet

I amatörradiobandet är inte bara mobila radioapparater, utan även stationära apparatiter ärkta. Möjligheten att komma till samtal med okända frekvenser eller att i hemlighet lyssna på samtal från andra håll har inte heller förlorat sin irritation i den moderna informationsåldern.

Till viss del har PMR-enheter FM-radiomottagning. Dessutom kan du lyssna på alla kanaler i din omgivning, även om det i Tyskland sedan många år är meningen att ultrakortvågsbandet ska stängas av till förmån för DAB+.

Visste du det? Tidigare blev det vanligare att man kunde lyssna på de öppna PMR-frekvenserna inom polis- och brandradio. Dessa har nu krypterats och dragits om till andra frekvenser. Dessutom har den moderna bilradioapparater PMR-radioapparater monterats i bilar för att kunna skapa en nödkommunikation vid olyckor i tunnlar och för att kunna driva långtråkigt för långtråkighet hos långdistansförare.

Vilka PMR-radioapparater finns?

I vår butik hittar du olika typer av radioenheter:

TypBeteckning
PMR-komradioKlassiska PMR-radioenheter kan i PMR-området skicka och ta emot på flera kanaler. De möjliggör (beroende på modell) omfattande trådlös kommunikation upp till fem kilometer.
HandradioFör de vanliga radiotillämpningarna PMR, LPD och Freenet finns förutom stationära radioapparater även handradioapparater, som t.ex. används för geocaching. Set med två till sex handradioenheter kan transporteras i praktiska väskor och erbjuder många extrafunktioner.
Freenet PMR-radioapparaterMed Freenet/PMR-radioapparater kan både kanalerna på radioområdet PMR och Freenet-frekvenserna användas. Flera tillverkare använder dessa extra frekvenser.
LPD/PMR-radioenheterPMR-radioenheter som även stöder radioanvändning Low Power Device (LPD) har många andra kanaler i LPD-frekvenserna.

Vårt praktiska exempel är att följa bestämmelserna

För varje radioanvändning får endast radioutrustning som tillverkats av tillverkarna i enlighet med gällande lagstiftning användas. Den godkända utrustningen får inte manipuleras eller byggas om .

     

Val av PMR-radioenheter

Antal enheter i ett set

I butiken kan du få PMR-set för två till sex deltagare. Delvis levereras radioenheterna för enkel transport samt batterier, laddare och adapterkablar i en gemensam bärväska.

Räckvidd

Räckvidden anges av tillverkarna som maximal räckvidd i fritt fält. I praktisk användning är dessa värden betydligt mindre, eftersom varje hinder hindrar radiovågorna och därmed minskar tillförlitligt användningsområde.

Privata och halvprofessionella PMR-radioenheter får ha en maximal effekt på 500 mW för att inte omfattas av någon anmälningsplikt. Detta resulterar i en räckvidd på i genomsnitt 5 kilometer. Det möjliga avståndet är dock starkt beroende av omgivningsförhållandena. Under optimala förhållanden är upp till 10 kilometer luftlinje möjlig, i starkt bebyggda områden omfattar mottagningsradien delvis endast 200 meter. Välj på förhand en radio med så hög räckvidd som möjligt.

Strömförsörjning, batteritid och laddning

För mobila PMR-radioenheter behöver du tillräckligt med batteritid. Möjligheterna till återuppladdning är särskilt relevanta om du vill använda din PMR-utrustning på äventyrsäventyr som sökarresor eller campingresor, där det inte finns vägguttag överallt. Reservbatterier/ersättningsbatterier är inte bortglömda.

Stationära PMR-radioenheter ansluts oftast med en nätenhet till enkla uttag för strömförsörjning. Om en sådan enhet ska fungera även vid strömavbrott, väljer du en som gör att den kan användas vid strömavbrott.

Användbara funktioner

 • VOX-funktion: VOX-funktionen kopplar automatiskt fram och her mellan sändnings- och mottagningsläge. På så sätt missar du inte ett kontaktinspelningsprov från dina deltagare och behöver inte röra ett skjutreglage så som vid dialoger med gamla apparater.
 • Push-To-Talk-knappar, kort PTT-knappar, måste bara tryckas eller hållas kort, för att starta utsändning av samtal. I annat fall är bara mottagningen av andra deltagare aktiverad och egna ljud överförs inte. Walkie Talkies med PTT-knappar är vid enstaka användning mer praktiska än sådana med kontinuerlig överföring.
 • Brusspärr (engelska: squelch) och automatisk kanalsökning gör det lättare att hitta och använda lämpliga frekvenser för ostörda samtal i elnätet.
 • Olika ringsignaler, vibrationslarm och Roger Beep vid val av ytterligare deltagare underlättar kommunikationen.
 • Led-spotlight visar enhetens status. Led-ficklampor är integrerade i många walkie talkies och slås automatiskt på när du trycker på nödknappen för att hitta den som ska roa sig bättre.
 • Programvara för apparatoptimeringen hjälper bland annat vid inriktning av underkanaler. Programmerbara knappar och Bluetooth-utrustning ingår också i funktionaliteten hos Walkie Talkie-set och stationära PMR-radioenheter.

Kompatibla tillbehör

Vanliga extra alternativ är headsetanslutningar för samtal med handsfree och högtalarutgångar. Särskilt för utomhusaktiviteter finns ytterligare tillbehör som bältesklämmor, headset och mycket mer. Tillbehör för PMR-radioenheter hittar du även här i butiken.

FAQ - vanliga frågor om PMR-radioenheter

Måste man registrera sin radio i PMR-området?
I princip är PMR-radioområdet offentligt till och med år 2026 och kan användas av amatörer med sändareffekt på upp till 500 mW utan anmälan. Tillverkarna av PMR-radioenheter följer därför de lagstadgade kraven. Alla enheter i vår butik är ISO-certifierade. Om frekvenstilldelningen för Tyskland informerar den federala nätmyndigheten.

Hörs kommunikationen med PMR-radioenheter?
Kommunikationen med PMR-radioenheter är hörbar för alla abonnenter på motsvarande kanal. För ostörd gruppkommunikation kan pilotsignallägen, till exempel CTCSS-kodningstoner, användas för att dölja andra sändare genom brusspärren och endast tillåta sändare med denna inställning. Den egna sända signalen kan dock fortfarande tas emot av alla deltagare.

was kan ICH göra när ICH hör andra personer och ljud än dem som jag har talat med
PMR-radio sker på alla frekvenser. Därför bör du inte bli förvånad om någon av en slump har valt samma kanal som du. Vissa apparater har en avsökningsfunktion som automatiskt söker efter fria frekvenser. Växla frekvens på alla dina radioenheter. Med lite tur hittar du en ledig kanal där du kan skicka och ta emot ostört. Möjligheterna är goda, eftersom den ökade användningen av smarttelefoner har lett till en betydande minskning av antalet kommunikationsutrustning inom PMR-radiosektorn under de senaste åren.

Kan man använda PMR-radioapparater utomlands?
Det finns landsspecifika bestämmelser om vilka radiotillämpningar som är tillåtna för privat bruk. För den som vill använda PMR-radioenheter i utlandet, till exempel på semestern, undersöka olika hobbyrum, bör man i förväg informera sig om de trådlösa områden som kan användas legalt fritt på plats.