bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om MP3-/MP4-spelare

 • Was är MP3-/MP4-spelare?

 • Vilka MP3- /MP4-spelare finns det?

 • Vad måste man tänka på när du köper en MP3-/MP4-spelare?

 • Strömförsörjning till MP3-/MP4-spelare

 • FAQs: De vanligaste frågorna om MP3-/MP4-spelare

 • Sammanfattning: På så sätt hittar du passande MP3-/MP4-spelare

Was är MP3-/MP4-spelare?

MP3-/MP4-spelare är bärbara ljud- och multimediauppspelningsapparater, som huvudsakligen är konstruerade för uppspelning av audiofilformatet MP3. Dessutom stöder många MP3-/MP4-spelare ytterligare ljud- och videofilformat och kan ofta visa bilder. Filerna överförs i regel via USB från den bärbara eller stationära datorn till den mobila enheten. Vissa enheter möjliggör dessutom trådlös dataöverföring via Bluetooth eller Wi-Fi.

Vilka MP3- /MP4-spelare finns det?

 

MP3-minne (USB)

Dessa MP3-spelare liknar de mindre USB-minnen som vanligtvis används som mobila datalagringsenheter. Men MP3-spelare har dessutom en display, en hörlursutgång, diverse manöverelement och en egen strömförsörjning. Ljudfiler kan överföras utan kabel till MP3-spelaren genom att enheten ansluts direkt till motsvarande gränssnitt på en bärbar eller stationär dator.

MP3-spelare

Vanliga MP3-spelare skiljer sig när det gäller funktionalitet endast marginellt från MP3-spelare. Ljudfilerna överförs här via en medföljande USB-kabel från datorn till den mobila enheten. 

MP4-spelare;

MP4-spelare har en färgdisplay och kan förutom ljudfiler även spela upp video och visa bilder. De kallas därför även multimediaspelare. Ofta kan även extrafunktioner användas - till exempel små spel, anteckningar och röstinspelning eller FM-radio.

Vad måste man tänka på när man köper en MP3-/MP4-spelare?

Tekniska specifikationer för MP3-/MP4-spelare

 • Minneskapacitet (kan utökas delvis via minneskort)
 • Kompatibilitet med olika filformat
 • Strömförsörjning och batterikapacitet

Ytterligare funktioner i MP3-/MP4-spelaren

 • FM-radio
 • Stegräknare
 • Videoavspelning
 • Röstinspelning (mikrofon)

Display för MP3-/MP4-spelare

 • Displayens storlek
 • Upplösning på skärmen
 • Pekskärm

Vårt praktiska tips

Nästa generation av MP3-/MP4-spelare satsar på trådlös dataöverföring via NFC-teknik (Near Field Communication) och Bluetooth. Med NFC kan till exempel data blixtsnabbt komma från en annan NFC-aktiverad enhet (t.ex. Smartphone, surfplatta, bärbar dator) på MP3-/MP4-spelare. Via Bluetooth kan ljudsignalen skickas trådlöst till ett Bluetooth-hörlurar eller en bärbar Bluetooth-högtalare.

  

Strömförsörjning till MP3-/MP4-spelare

De flesta MP3-/MP4-spelare får ström från ett inbyggt litiumpolymerbatteri som vanligtvis har en drifttid på över 10 timmar. Om batteriet skulle vara tomt kan det enkelt laddas via den medföljande kabeln till ett valfritt USB-gränssnitt (bärbar dator, stationär dator). Oftast medföljer även en motsvarande USB-nätenhet.

Äldre modeller - särskilt USB-minnen - fungerar däremot med batteridrift. Här kommer oftast antingen ett enda AAA-batteri som vid behov kan bytas ut, eller ett uppladdningsbart R3-batteri.

FAQs: De vanligaste frågorna om MP3-/MP4-spelare

Vad är förkortningen MP3?

MP3 är en kompressionsmetod för digitala ljuddata. Beteckningen hänvisar till motsvarande filändning och står för MPEG-1 Audio Layer III eller MPEG-2 Audio Layer III. Utvecklingen av filformatet var en revolution för den mobila musikupplevelsen: För första gången vid millenieskiftet fanns det mobila ljudenheter som kom ut utan fysiska medier som kassett eller ljud-CD. Musiken kunde sparas direkt på uppspelningsenheten.

Vad är egentligen förkortningen MP4?

MP4 har ett video-containerformat som utvecklats av Moving Picture Experts Group (MPEG) och som stöder multimedieinnehåll. MP4-filer kan förutom video- och ljudspår även innehålla 3D-grafik och 2D-grafik samt textning. 
Obs! Inte alla så kallade MP4-spelare kan också faktiskt spela upp MP4-filer. Här är det värt att titta närmare på de videoformat som stöds.

Was kostar en MP3-spelare?

Enkla MP3-spelare och MP3-minnen har blivit mycket prisvärda: Nästan alla modeller kostar betydligt mindre än 100 euro. Även apparater i lågprissegmentet (under 50 euro) är i allmänhet vanliga i vardagsbruk och långlivade.

Was kostar MP4-spelare?

Även vissa multimediespelare säljs nu för mindre än 100 euro. I detta sammanhang bör potentiella kunder dock först få information om de tekniska specifikationerna på grundval av den produktinformation som tillhandahålls av tillverkaren. En relativt stor display med hög upplösning är till exempel en fördel för att videon ska återges på ett tillfredsställande sätt. Därför måste ett kraftfullt batteri byggas in. Allt detta har naturligtvis också en effekt på priset. 

Sammanfattning: På så sätt hittar du passande MP3-/MP4-spelare

Den som letar efter en enhet för musikalisk undermålning av sina sportaktiviteter (cykelsport, sport osv.), väljer vanligtvis en vanlig MP3-spelare eller MP3-sticka. Relevanta kriterier är den låga vikten och storleken, den robusta konstruktionen och det relativt låga priset.

MP4-spelare och multimediaspelare används alltid när man förutom olika ljudformat även ska spela upp video och visa bilder. Därför är enheterna ofta större och i regel också dyrare än vanliga MP3-spelare.