bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.


En datormus som passar dig perfekt!

Oavsett om den är trådbunden eller trådlös mus, förutom tangentbordet är PC-musen den viktigaste inmatningsenheten. Även ägare av en bärbar dator kan ansluta ofta tangentbord och mus via USB-kortplatser till den mobila användningen, när de har kommit upp på hotellet, kontoret eller hemhemkontoret. Pekplattan på den bärbara datorn är för kontinuerlig användning helt enkelt mindre ergonomisk och mindre exakt.

Om du letar efter en ny mus är tillverkarnas utbud så mångfaldigt att det är svårt att välja. Denna guide visar vilka skillnader som är avgörande och vilken datormus som passar till användarbeteendet.

  • was är en datormus?

  • Vilka typer av sensorsystem skiljer man mellan?

  • Vilka anslutningsmöjligheter finns?

  • Vilka särdrag beroende på användningsområde finns det?

 
 
 

was är en datormus?

Optisk USB-mus.

Den används som inmatningsenhet för användaren och är ett gränssnitt mellan människor och dator. Den möjliggör enkel navigering på det grafiska gränssnittet och är därför viktig för den genomsnittliga användaren. Som spelmus är den till och med oumbärlig för datorspelens vänner.

Den klassiska uppbyggnaden består av ett hölje som maximalt påminner om musens form som ett djur. De enklaste modellerna kallas tre-knapps mus, eftersom de har en höger och en vänster knapp för att klicka och ett scrollhjul på mitten. Även detta mushjul räknas som en knapp, eftersom det används för att scrolla och klicka. Modeller med betydligt fler knappar är också användbara. En spelmus har snabbt tio och fler knappar.

Resa till historien

PC-musen uppfanns i början av 1960-talet. Genombrottet lyckades 1968. Ingenjör Bill English och Navy-radartekniker Dr. Douglas Engelstasch skapade grunderna i USA. Samtidigt och utan att känna till varandra sammanarbetade under samma period tyska forskare, under elektroingenjören Rainer Malleban, sin första mus. Den amerikanska modellen var en trälåda med två hjul. I Tyskland utvecklades en halvklot med en roll.

 
 

Vilka typer av sensorsystem skiljer man mellan?

Hur en datormus fungerar beror på vilken typ av sensorsystem man väljer. Alla former har gemensamt att registrerade rörelser läsas av via en signalprocessor och att de vidarebefordras till den anslutna datorn.

Det är värt att titta på detaljerna när det gäller hur signalerna ska registreras.

Mekanisk-elektrisk mus

Även om den inte används idag, har grunden lagts med den mekaniska musen. Den hade kontaktstift. Önskningarna av inmatning har överförts via dessa slipkontakter.

«Dessa möss» har på grund av sin konstruktion utsatts för omfattande slitage och måste därför regelbundet bytas ut. För detta ändamål förbrukar de dock mycket mindre ström än dagens modeller.

 

Optisk mus

Den här datormusen är också föråldrad och satt på rullkula, hålskivor och fotoceller. I detalj funktionerade detta på små valsar, som sattes i rörelse från en gummiboll.

Valsen hade små hålskivor och blockerade därför fotoceller, eller gav dem fria. Dessa signaler gav muddrivaren möjlighet att beräkna rörelseönskningarna.

Innehavaren av denna mus var tvungen att regelbundet öppna höljet och ta ut den lilla gummikulan. Damm och andra föroreningar orsakade snabbt bristande precision vid signalingången.

 

Optisk datormus med lysdiod

Arbete med en optisk sensor är idag vanligt. På undersidan finns en kamera som registrerar hundratals bilder per sekund. Den optiska musen har dessutom ett LED-ljus. Ljuset som sänds ut av lysdioden reflekteras från underlaget och tas emot av sensorn. En liten signalprocessor analyserar bilderna och vidareför informationen till datorn.

För noggrannheten spelar sensorupplösningen en avgörande roll. Detta anges med hjälp av DPI-värdet. Det betyder antalet pixlar som muspekaren lägger tillbaka på bildskärmen vid handrörelsen per tum. Upplösningen ökar musens snabbhet.

Vilken upplösning rekommenderas?

Enkel optisk mus ger minst 400 dpi och mycket högvärdiga modeller uppnår 12.000 dpi. För vardagsbruk på datorn har 1.000 dpi etablerat sig som tillräckligt. Datorn på arbetsplatsen rör sig ofta runt 1.6000 dpi. Gamer-möss måste kunna åstadkomma betydligt mer och börja med 2.000 dpi.

Optisk datormus med lasersensor

En optisk sensor kan även arbeta med en laserstråle som alternativ till lysdioden. I vardagligt tal talas det om lasermusen. Arbetssätt som är jämförbart, men lasern ger bättre upplösning. Det extra i exakt styrning uppskattas av designers och i PC-spel. Därför använder framför allt Gaming-möss laserteknik.

Praxistipp: Du förbrukar dessutom mindre ström än optiska PC-möss med lysdiod och kan dessutom användas på ojämna golv. Framför allt som trådlös mus är användningsområdet mycket utvidgat, från Sofalhnen till underlag av trä och sten.

 
 

Vilka anslutningsmöjligheter finns?

En datormus är inte bara funktionellt uppdelad i olika undergrupper tack vare sensortekniken. En viktig skillnad är också om den uppträder som kabelbunden eller trådlös mus.

Trådlös datormus

Optisk trådlös mus

Många användare svär på trådlös drift. Datormusen behöver inte anslutas till datorn via kabel was/SSS Ägare av en bärbar dator satsar nästan bara på trådlösa modeller.

Transmissionssignalen kan skickas trådlöst till den bärbara datorn eller andra utmatningsenheter på två sätt. Man skiljer på Bluetooth-musen och den trådlösa musen.

För den som vill ha en optisk trådlös mus krävs dock ett USB-gränssnitt. Den trådlösa musen har en USB-dongel som fungerar som USB-mottagare. Programmet är visserligen trådlöst, men USB-platsen i enheten eller i USB-porten måste reserveras.

En trådlös mus baserad på Bluetooth är ännu mer populär i smart Home, eftersom arbetet är trådlöst och inte ens en USB-anslutning används.

Trådlöst att arbeta, men har nackdelar. Modellerna har en viss känslighet för radiostörningar och signalstörningar. Dessutom behöver PC-möss även anslutas trådlöst med en strömkälla. Det används antingen AAA-batterier eller AA-batterier. Ibland kommer även en trådlös mus med en extra kabel som tillfälligt är ansluten till datorn för laddning via USB. Sladdlös kan därför inte användas under laddningstiden.

 
Kabelbunden, ergonomisk datormus

Kabelbunden datormus

Många optiska modeller arbetar också medvetet med kabel för att undvika eventuella nackdelar med trådlösa datormöss. En USB-anslutning förbinder enheten i drift permanent med datorn, så att inga Bluetooth- eller radiostörningar kan uppstå. Dessutom är datormusen klar att användas när som helst, till skillnad från trådlösa enheter.

Kabelbundna möss har idag framför allt USB-kabel. Innan den trådlösa och USB-musen firade sina sekter, skedde anslutning via PS/2-gränssnitt. Denna runda Auxiliary-port var mycket vanlig och gällde även för tangentbord. Idag ser man PS/2-anslutningen ganska sällan.

 
 

Vilka särdrag beroende på användningsområde finns det?

GamingPC-mus.

Optisk med lysdiod eller laser, wireless eller med kabel, en datormus kan ha många funktioner. Därför bör man i förväg överväga det planerade användningsområdet och dess krav.

För många användare är en ergonomisk design viktig. Tack vare höljets form ligger den optiska musen bra i handen. Den kan röra sig lätt och samtidigt skonas muskler, band och senor från handen.

Om kraven på musen stiger, bör köpbeslutet till förmån för en datormus med ytterligare funktionsknappar ställas in. Dessa kan beroende på tillverkare vara mindre knappar till höger och vänster bredvid huvudknapparna, eller också placerade på sidan av chassit.

Spelmusen är välkänd i detta sammanhang. Denna underform av datormus riktar sig speciellt till passionerade spelare till stationära datorer eller bärbara datorer. Varje knapp kan användas individuellt och passande till spelet, vilket möjliggör en snabb reaktion på spelet.

Programmerbara knappar är naturligtvis också populära inom många yrken runt IT. Du behöver inte växla till tangentbordet för vanliga applikationer, vilket sparar tid och skonar samtidigt axlarna.

Mus med trackball för högerhänta

Säkert ingen spelmus, men kom ihåg allt från vardagen på kontoret: Trackball. Som extra ergonomisk mus finns förutom knapparna en boll på höjden för tummen. Med den överförs rörelsesignalerna trådlöst. Framför allt personer med karpaltunnelsyndrom svävar i oljud på dessa apparater.

Varning vid hänthet:

En ergonomisk mus har genom sin form antingen fastställts för användning med höger eller vänster hand.
Även kulan i styrkulan sitter vänster för högerhänta och höger för vänsterhänta.
Vid köp bör man därför bestämma vilken hand som musen ska användas.