bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

    

Värt att veta om webbkameror

Webbkameror: Kameror med hög upplösning för videokommunikation

Webbkameror innebär kameror som endast används tillsammans med en dator, bland annat för videokommunikation, streaming eller för selfies. Idag hör webbkameror till standardutrustningen för surfplattor och bärbara datorer. Till följd av tekniska framsteg och bredbandsuppkoppling i stor skala får videokommunikation allt större stöd inom både den privata och den kommersiella sektorn. Högupplösta webbkameror används för videochatt, övervakningsuppgifter, videokonferenser, undervisning och spel. Banker med online-tjänster använder webbkameror för att förenkla identifieringsförfarandet vid nya kontoöppningar. I detta sammanhang ska en person som är anställd vid institutet identifieras genom direktvideotelefoni. Webbkameror har förutom den egentliga kameran, beroende på modell, en inbyggd mikrofon, rörelsekontroll eller till och med ett 3D-ansiktsregistreringssystem. Följande parametrar bör beaktas för rätt val av webbkamera:

Webbkamera upplösning

Upplösningen hos en webbkamera är ett viktigt värde för bildkvalitet vid överföring och foton. Ju högre upplösning, desto skarpare och större bild. Särskilt vid videokonferenser med flera deltagare rekommenderas en högupplöst modell.

Följande upplösningsformat erbjuds:

 • 640 x 480 pixlar: VGA
 • 1280 x 720 pixlar: HD-webbkamera
 • 1280 x 1024 pixlar: HD-webbkamera
 • 1600 x 1200 pixlar: HD-webbkamera
 • 1920 x 1080 pixlar: Full HD-webbkamera
 • 3840 x 2160 pixlar: 4K-webkamera
 • 4096 x 2160 pixlar: 4K-webkamera

Bildfrekvensen för webbkameran

Förutom bildupplösningen är bildfrekvensen en viktig aspekt att ta hänsyn till när du köper en webbkamera. Bildfrekvensen anges i bilder per sekund.

Ju högre bildfrekvens, desto smidigare blir bildöverföringen. En modern webbkamera bör överföra minst 30 bilder per sekund, för en flytande videoöverföring. 

Synfältet

Synfältet för en bra webbkamera är 90 grader. Vissa modeller har möjlighet att ändra synfältet med en manuell eller automatisk sväng- och tippfunktion. Sväng- och tippfunktion rekommenderas till exempel för övervakningsändamål och vid videokonferenser. Med zoomfunktionen kan fokus ställas in på önskade objekt och bilden i högupplöst kvalitet, där skärpan ställs in automatiskt på motiv och objekt. Zoomfunktionen påverkas i sin kvalitet av antalet megapixlar och den tillgängliga optiska zoom och En digital zoom förstorar bilden via kamerans programvara och inte genom linskörning. Optisk zoom använder däremot linser was till bättre kvalitet. Antalet pixlar anger bildens totala storlek och bildpunktstäthet. Den digitala zoomfunktionen drar nytta av ett högre pixelantal.

Autofokus och fasmätning

Visningen av motivet med rätt skärpa är ett viktigt kriterium för ett kvalitativt videochat. Moderna webbkameror har ett inbyggt autofokus som visar motivet oberoende av avstånd och utan extra hjälp.

Via Facetracking registrerar webbkameran ansiktet på mothåll och svänger automatiskt i samma riktning som personen i fråga - det är framför allt användbart vid videokonferenser.

Webcam-mikrofon

Bärbara datorer är oftast utrustade med mikrofon och högtalare. Stationära datorer däremot avger ljud via bildskärmen och har bara ett gränssnitt för anslutning av en mikrofon. Beroende på användning rekommenderas köp av en webbkamera med inbyggd mikrofon. Särskilt vid videokonferenser med flera personer och i stora konferensrum räcker inte alltid de inbyggda mikrofonerna eller högtalarna på en bärbar dator till att återge en lämplig volym och spela in ljudkvalitet. I detta fall bör man använda en webbkamera med en mikrofon av hög kvalitet. I stora konferensrum lönar sig utökade mikrofonfunktioner, som brus- och ekoreducering, för en optimal ljudöverföring. Alternativt är ett-ear-headset med Bluetooth-anslutning optimalt för att ge varje lyssnare samma ljud- och samtalskvalitet vid en konferens. I ett 1-till-1-samtal räcker oftast den inbyggda mikrofonen i datorn eller webbkameran.

Bildspegling och anslutning med andra enheter

Funktionen för ”bildskärmsspegling” gör det möjligt att spela upp överföringen synkront på andra enheter. På så sätt kan vissa webbkameror överföra bilder via en WLAN-anslutning till önskad apparat. Dessutom kan du ansluta apparater via HDMI och USB och spegla bildöverföringen.

Hållaren

Innan du köper en extern webbkamera bör du fundera över var den ska placeras. Med ett klämfäste kan webbkameran enkelt fästas på PC-skärmen, den bärbara datorn eller tv:n. Alternativt kan Webcam positioneras med ett stativ på önskad plats.

Webcam-fjärrkontroll

På vissa modeller medföljer en fjärrkontroll för kamera- och handsfreeanordningar och underlättar manövrering av följande funktioner:

 • zoomning
 • Till- och frånkoppling
 • Besvara och avsluta samtal
 • Tippning eller svängning av webbkameran
 • Ljudinställningar (volym och ljudavstängningsfunktion)
 • Inställning av bildkvalitet 


Förutom en funktionell webbkamera finns det ett par andra förutsättningar för ett lyckat videochatt:

Snabb och konstant internetanslutning

Den vanligaste orsaken till misslyckade videosessioner är dålig Internetanslutning. Kontrollera om du har tillräckligt med bandbredd för att få bra till mycket bra kvalitet i videoöverföring. Annars kan det hända att överföringen – om den inte helt avbryts – är av så dålig kvalitet att det blir nästan omöjligt att kommunicera.

Passande chat-program

Det är bara med hjälp av chattprogram som en överföring kan påbörjas med den person som begär det. De oftast kostnadsfria chattprogrammen, t.ex. Skype, är enkla att installera och ibland även förinstallerade på datorn.