Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

     

Värt att veta om digitalkameror

Digitalkameror har under de senaste åren tagit ett stort steg framåt i utvecklingen. de punkter med finslipad teknik, höga upplösningar och passar inte bara för fotografering, utan även för filmning. Vilka typer av digitalkameror som finns, vilka för- och nackdelar de har och vilka kriterier du bör ta hänsyn till när du köper dem, får du reda på i vår guide.

  • was digitalkamera?

  • Översikt över typer av digitalkameror

  • Kriterier för digitalkameror – vad är det som är viktigt?

  • Vårt praxistipp: Minimera utlösningsfördröjning

  • FAQ - vanliga frågor om digitalkameror

was digitalkamera?

Digitalkameror

Digitalkamerorna har nu kommit in i den digitala fotograferingen och analoga kameror nästan har ersatts. Anledningen är att den digitala fotograferingen har fördelar som gör att analog fotografering inte kan hänga med. Medan man tidigare utvecklade sin mest utslagna film och hoppades att åtminstone en eller två bra bilder skulle finnas med, kan man med digitalkameror ta tusentals bilder, jämföra och bearbeta dem innan de skrivs ut eller utvecklas. Digitalkameraens goda bildkvalitet och diverse tilläggsfunktioner gör det lättare att hantera den. Dessutom är de flesta enheter lämpade för att filma och beroende på utförande kan de spela in videor i HD, Full HD eller 4k.

Digitalkameror är uppbyggda på samma sätt som analoga kameror, men inte med en film utan med komplex elektronik, som t.ex. ett digitalt lagringsmedium, en bildprocessor och ljuskänsliga sensorer. De senare omvandlar det ljus som kommer från objektivet till spänningsvärden, som i ett andra steg omvandlas till digital information och lagras på lagringsmediet. Bildprocessorn korrigerar redan mindre oegentligheter som kan uppstå till följd av föroreningar på linsen eller vid dåliga ljusförhållanden.

Översikt över typer av digitalkameror

Det finns olika typer av digitalkameror som skiljer sig åt i fråga om uppbyggnad och funktion. De kännetecknas av individuella för- och nackdelar och är lämpade för vissa användningsområden. Man kan skilja mellan följande:

Kompaktkameror

Digitalkameror

Digitala kompaktkameror är - som namnet antyder - kompakt konstruerade. Tack vare den lilla och behändiga konstruktionen passar de i nästan alla fickor och är ideal för knäande när du är på resande fot. Kompaktkameror erbjuder en bra bildkvalitet, som dock inte når spegelreflexkameror. I regel finns det en multizoom och ett automatiskt läge, men inställningsmöjligheterna och därmed förbundna fotografiska designmöjligheter är i princip begränsade. Det kan också vara en fördel, särskilt för användare som inte vill ha ISO-värden och andra tekniska inställningar av en kamera för att ta några bilder. Kompaktkameror för nybörjare rekommenderas därför absolut.

Smartphone-kameror är de största konkurrenterna till kompaktkameror och får ibland till och med en bättre bildkvalitet. Många tillverkare av kompakta digitalkameror reagerar med extra funktioner som pekskärmar, inbyggda GPS-moduler, Wi-Fi- eller Bluetooth-anslutningsalternativ. De kompakta digitalkamerorna i Canon-IXUS-serien eller Cyber-shot-serien från Sony är kända och populära. Canon-IXUS-kameror har en mycket smal konstruktion, medan Cyber-shot-kameror har olika former och storlekar.

Digitalkameror

Bridgekameror

Bridgekameror (även Bridge-kameror) slår bokstavligt talat bron mellan kompakta- och spegelreflexkameror. De är utrustade med bättre sensorer än kompaktkameror och kan därför ta bra bilder även vid dåliga ljusförhållanden. Zoomområdet är högre för bridgekameror än för kompaktkameror. Många versioner är utrustade med superzoom-objektiv med en mycket stor brännvidd så att både exakta närbilder och fjärrinspelningar är möjliga. Objektiven är dock fast monterade och kan inte bytas ut. Bridgekameror erbjuder förutom ett automatiskt läge ytterligare inställningsmöjligheter, som kan anpassas manuellt. De flesta enheter har en blixtsko och en elektronisk sökare som visar bilden på en liten display som sitter framför okularet.

Spegellös systemkameror

Digitalkameror

Systemkameror är nästan försteget till digitala spegelreflexkameror, men fungerar utan spegel. De är utrustade med stora bildsensorer och kan därför i ogynnsamt ljus skapa bättre bilder än kompaktkameror. En stor fördel med systemkameror är att de får en utmärkt bildkvalitet och är konstruerade för användning av växelobjektiv, vilket ger stort gestaltningsutrymme. Systemkameror är dessutom oftast enklare att använda och mindre och lättare än digitala spegelreflexkameror. Dessutom är de ofta billigare att köpa.

Digitalkameror

Digitala spegelreflexkameror

Digitala spegelreflexkameror (kort: DSLR-kameror, DSLR för digital single lens reflex) är nästan toppmodellerna bland digitalkameror, åtminstone när det kommer till de flesta proffsfotografer. Det handlar om systemkameror med spegelreflexsystem och digital bildsensor. De erbjuder en mängd olika inställningsalternativ och ett stort urval av utbytbara objektiv, men zoomfaktorn är ofta mindre än för kompaktkameror och bridgekameror. Att systemkameror ännu inte trängts undan av systemkameror, trots att de senare tar sig många fördelar, ligger helt enkelt i den fantastiska bildkvaliteten. Spegelreflexkameror har stora, högupplösande sensorer och är totalt utformade finslipad. Hanteringen av en spegelreflexkamera vill vara lärorig, därför är den inte nödvändigtvis en nybörjarmodell, utan för användare som har erfarenhet av fotografering och hantering av digitalkameror.

Kriterier för digitalkameror – vad är det som är viktigt?

Vilken digitalkamera som är rätt beror på de individuella kraven. Det finns ett par kriterier som kan hjälpa till att välja en lämplig kamera. Därtill räknas till exempel användarvänligheten. Kompaktkameror är enklare att hantera än spegelreflexkameror och det rätta valet för dem som inte har avancerade proffsfunktioner. Spegellösa systemkameror passar bra för fotografer med förkunskaper och är oftast enklare att hantera än spegelreflexkameror. Hanteringen av bridgekameror är beroende på utförande ganska lätt eller svår.

Om det är viktigt att objektiv kan bytas ut, kan kompaktkameror och bridgekameror inte komma i fråga, eftersom de har fast monterade objektiv. Bridgekameror är ett bra val, om du vill ha stor zoom. Observera dock att stark förstoring åtföljs av ökad känslighet för kamerarörelser, så bilden blir lättare skakad. Ett stativ måste därför i de flesta fall tas till hjälp. Välj en kamera med stor zoom bör du se till att den har en inbyggd bildstabilisator som jämnar ut mindre skakningar.

Digitalkameror

Valet av skärm spelar också en stor roll för digitalkameror. Från den enkla LC-displayen till den högupplösta Full-HD-skärmen finns en viss bandbredd av olika displayer, med vilka digitalkameror kan vara utrustade. Det är praktiskt att använda pekskärmar för att göra inställningar. Den som gärna filmar eller fotograferar från ovanliga perspektiv kan använda en kamera med vridbar display, som till exempel passar bra för att spela in självporträtt ("selfies").

Upplösningen (i megapixlar) spelar också en stor roll för digitalkameror och beror på den inbyggda sensorn. Antalet megapixel säger inte nödvändigtvis något om bildkvaliteten, avgörande är storleken på sensorn som kameran är utrustad med. Det beror på att större sensorer ger mer yta att ljus faller på. En kompaktkamera med en upplösning på 12 megapixel och en sensor med litet format ger en sämre bild än en spegelreflexkamera, som också har en upplösning på 12 megapixlar, men är utrustad med en större sensor. Framför allt vid dåliga ljusförhållanden blir skillnaden tydlig. Exempel på små format-sensorer är APS-C-sensorer (APS-C = Advanced Photo System-Classic), medan fullformat- och medelformatsensorer för närvarande är de mest högkvalitativa sensorerna. Sensorer i APS-C-format bör för övrigt inte förväxlas med AP-sensorer (AP = Active pixel) som bland annat används i digitalkameror och som alternativt kallas CMOS-sensorer (CMOS = complementary metal-oxide semiconductor).

Digitalkameror

För att den känsliga sensorn inte ska utsättas för ljus hela tiden måste man se till att det finns ett lämpligt lås. Låsningen kan vara mekanisk eller elektronisk och öppnas så snart du aktiverar kamerans utlösare. Till de mekaniska stängerna räknas centrallås eller slitsförslutningar. De första finns i kompaktkameror och bridgekameror, som kan hittas i systemkameror och spegelreflexkameror. Ett centrallås är integrerat i objektivet och öppnas vid belysning. Däremot består ett slitslås av två lamellliknande förhängningar, som ger sensorn fri efter varandra och stänger igen, så att en typ av spår uppstår.

För att kunna titta på och bearbeta de mest utslagna bilderna på datorn är det praktiskt när en digitalkamera har ett gränssnitt för dataöverföring. Många kameror gör det möjligt att överföra foton från lagringsmediet (t.ex. SD-kortet) via USB-kabel till datorn. Den som främst vill använda sin digitalkamera för att filma, bör se till att det finns en HDMI-anslutning för att se sina HD-videor, Full-HD-videor eller 4k-videor på TV:n.

Vårt praxistipp: Minimera utlösningsfördröjning

Idealt sett tar en digitalkamera fotot direkt efter att ha aktiverats. Men så är inte alltid fallet. I stället måste man vid fotografering beräkna en så kallad utlösningsfördröjning. Det är den tidsmässiga skillnaden mellan aktivering av utlösaren och faktisk bildutveckling. Förseningen beror särskilt på autofokus, eftersom kameran behöver en viss tid för att kunna ställa in skärpan. En knep för att minimera utlösningsfördröjning finns i förfokusering av inspelningen. För detta ändamål håller man utlösaren halv nedtryckt, så att kameran kan ställa in området som ska fotograferas. I det avgörande ögonblicket trycker man helt ned utlösaren. Så länge som utlösaren trycks ned bibehålls skärpeinställningen eller avståndet.

 

FAQ - vanliga frågor om digitalkameror

Vad was tolkas med begreppet Micro-Four-thirds?

Många systemkameror baseras på den så kallade Micro Four-Thirds-standarden, som utvecklats av de två stora tillverkarna Olympus och Panasonic. MFT-standarden är avsedd för spegellösa digitalkameror och utgör en vidareutveckling av Four-Thirds-standarden, som är förbehållen DSLR-kameror. MFT-standarden gör det möjligt att hålla ett litet avstånd mellan objektiv och sensor och är därmed grunden för den kompakta konstruktionen med spegellösa kameror.  

Optisk och digital zoom - was är skillnaden?

En digital zoom fungerar som en inzoomning av en öppen bild på smartphone eller dator. Bildutsnittet blir mindre och kvaliteten sämre. Det beror på att bildutsnittet bara sträcks. En optisk zoom är däremot en äkta zoom. Den ändrar brännvidden genom att köra framåt och tillbaka objektivlinsen. Upplösningen är densamma och bildkvaliteten bibehålls. Kamerorna i smartphones är i regel utrustade med digital zoom, medan digitalkameror har optisk zoom.

was pixel?

Alla digitala bilder består av en mängd olika pixlar. Det är bärare av viss färginformation och även de minsta grafikenheterna som kan visas på en dator. En miljon pixlar motsvarar en megapixel. Beteckningen megapixel är idag en måttenhet med hjälp av vilken sensor- och bildupplösningar kan anges.