bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.   

 

Få mer information om induktionsladdare

Mobila enheter kan laddas trådlöst, men för några år sedan var framtidens musik ännu. Men nu har induktionstekniken fört oss en bit närmare denna möjlighet. Med hjälp av induktionsladdare kan smartphones och mobiltelefoner visserligen inte laddas helt trådlöst, men utan hjälp av en laddningskabel. Hur det fungerar får du reda på i vår guide.

  • Vad är en induktionsladdare och hur fungerar det?

  • För- och nackdelar med trådlösa laddare

  • För vilka smartphones är en induktionsladdare lämplig

  • Vad innebär Qi-certifiering?

  • Vårt praktiska tips: Koppla bort laddaren från elnätet

  • Vad ska du tänka på när du köper en induktionsladdare

 

Vad är en induktionsladdare och hur fungerar det?

Induktionsladdare

Konventionella laddare för mobiltelefoner och smartphones består av små switchade nätenheter, varav utgången oftast är en USB-typ-A-anslutning som levererar laddspänning för den mobila enheten. För laddning ansluts den mobila enheten med passande laddningskabel.

Den induktionsteknologin öppnade vägen för att ladda en smartphone utan att behöva ansluta den till en kabel. Laddningen sker nästan "wireless". Metoden har använts sedan länge för att ladda elektriska tandborstar. Eftersom en induktionsladdare är den konstruerad utan öppningar för laddningskontakt, är den bra för användning i våtutrymmen.

Laddaren som även Wireless Charger använder den magnetiska induktionseffekten för att skapa en spänning i laddade mobila enheter. I detta syfte är laddaren utrustad med en spole som utstrålar ett magnetfält med växelspänning. Växelspänning skapar en switchad nätenhet, som får laddarens spole att stimulera med en drivrutin eller styrkomponent. Arbetsfrekvensen på laddspolen ligger mellan ca 100 till 200 kilohertz. Därmed är små mekaniska mått på de använda spolarna möjliga.

I uppladande mobil enhet är en kompakt mottagarspole inbyggd, som när den närmar sig den induktiva laddaren arbetar ungefär som sekundärlindning av en transformator. Den spänning som induceras av spänningsregulatorn tillförs batteriet i mobilenheten via en spänningsregulator som laddas med denna.

Induktionsladdare

Förutom den laddningsande induktion förs spolar i induktionsladdaren och i laddningsmottagaren även extra kommunikation för att få optimal laddspänning och laddningsström och för att signalera mobilens laddningstillstånd. På så sätt styr en informationsmottagare i laddaren de nödvändiga parametrarna. Detta ser till att laddningen avslutas när batteriet är fulladdat och en LED-indikator kan visa laddningsstatusen. Denna kommunikationskanal är jämförbar med RFID-tekniken (RFID).

Termen ”trådlös” är något vilseledande i samband med denna laddning, eftersom den redan används, och det är inte ett fåtal. Tvärtom betyder ”trådlöst” att det inte krävs någon kabel för att ansluta den mobila enheten till laddaren.

För att standardisera enhetskonfigurationen har Wireless Power Consortium (WPC) sedan 2008 skapat en standard för denna trådlösa laddare. Konsortiet består för närvarande av över 600 företag från hela världen. Den gemensamt utvecklade standarden är ”Qi”, som är den kinesiska standarden för ”livenergi”. Denna Qi-standard utökas så att laddningseffekten i framtiden även kommer att vara kompatibel med bärbara datorer och liknande stora enheter. Två andra standarder har hittills inte fått någon större spridning.

 

För- och nackdelar med trådlösa laddare

Induktionsladdare

Induktions-laddning har fördelen att den smartphone som ska laddas endast behöver laddas. Det är inte nödvändigt att sätta i en kabel, vilket skonar kontakter och kontakter och minimerar kabeltrassel. Dessutom säkerställer den nuvarande standardiseringen att induktionsladdare och smarttelefoner inte behöver komma från samma tillverkare. Det innebär samtidigt att endast en laddare för flera mobila enheter behövs i ett hushåll eller på kontoret, förutsatt att de är kompatibla med induktions-laddningsförfarandet.

Det är en nackdel att mobila enheter måste vara i nära kontakt med laddningsstationen vid laddning, så att man under vissa omständigheter inte kan ringa. Dessutom har energiöverföringen per induktion en sämre verkningsgrad än laddning med kabel: Det tar längre tid att ladda en mobiltelefon via induktionsladdare än med en trådbunden laddare. Om Wireless Charger ersätter en vanlig laddare återstår detta nästan (som eventuell miljöpåverkan). Dessutom kan switchade nätenheter med den angivna arbetsfrekvensen störa radiomottagningen på långaxel, vilket i praktiken inte borde vara så viktigt.

 

För vilka smartphones är en induktionsladdare lämplig?

En förutsättning för att en mobiltelefon ska laddas trådlöst är att induktionsteknologin är inbyggd i den aktuella apparaten. När du köper en trådlös laddare från tredje part får du en lista med kompatibla enheter. Det är inte bara användbart när du köper en laddare, utan även en mobilenhet: Till exempel om du vill lägga till en ny smartphone utan att behöva byta den induktiva laddningsstationen.

För att kunna ladda mobiltelefoner utan egen induktiv laddningsteknik, men ändå trådlöst med en induktionsladdare, finns det möjlighet att använda så kallade induktions-cases. Det är mobilhöljen som har en induktiv laddningsteknik. De har en kontakt som ansluts till mobiltelefonens laddningsanslutning. På så sätt kan induktionsteknologin användas via en liten "omväg".

Induktionsladdare
 

Vad innebär Qi-certifiering?

Det kinesiska ordet Qi (uttalad ”tji”) står för livskraft eller energi. Inom området för laddningsteknik beskriver Qi världens ledande trådlösa laddare av Wireless Power Consortium (WPC).

Ledande varumärken som Apple, Samsung, Huawei, Xiaomi, Google, LG, Sony, Nokia och många andra tillverkare har anslutit sig till WPC. På så sätt kan, på samma sätt som vid WiFi, NFC eller Bluetooth, en enhetlig standard även användas vid trådlös laddning.

Den stora fördelen med Qi

Qi-laddare

Med Qi behöver inte smartphone och laddare vara från samma tillverkare.

Alla Qi-certifierade telefoner och laddare är kompatibla med varandra oavsett tillverkare. Det ger den stora fördelen att du kan ladda din Qi-certifierade smartphone utan nätadapter och laddningskabel även när du är på resande fot.

Qi-certifierade laddare används allt oftare på restauranger, offentliga lokaler eller hotell eller för användning. En laddningskabel som är bortglömd hemma är därmed inget problem längre.

Säkerhet är av största vikt

Qi-certifieringen ger mycket höga kvalitets- och säkerhetskrav. Testerna utförs av oberoende testlaboratorier med användning av validerade mätinstrument. Endast på så sätt garanteras att laddningen sker tillförlitligt och säkert.

Viktiga egenskaper är t.ex. tillförlitlig identifiering av främmande dobjektiv (FOD) och en effektiv spänningsbegränsning i den mobila enheten. En ytterligare Qi-specifikation beskriver den magnetiska skärmningen av batteriet för att minimera Uppvärmning vid laddning.

Qi-logotyp

Qi-logotyp av Wireless Power Consortium (WPC).

Qi-certifierade laddare på Conrad Electronic

Kombinationen av induktions-laddkomponenter som inte passar varandra kan mycket snabbt leda till massiva problem. Defekta batterier eller irreparabla smartphones är en oundviklig följd av detta. Om främlingar projektidentifieringen inte fungerar korrekt på laddaren, kan metallföremål i omedelbar närhet bli så varma att smärtsamma brännskador uppstår vid beröring. Därför är alla induktions-förvaltningsenheter som erbjuds direkt av Conrad Electronic se Qi.

 

Vårt praktiska tips: Koppla bort laddaren från elnätet

En switchad nätenhet i lågspänningsnät drar ström även när ingen laddning sker. Av den anledningen bör du för miljöns skull separera induktionsladdning från elnätet när den inte används. Det gäller även för kabelanslutna laddare.

 

Vad bör man tänka på när du köper en induktionsladdare?

Induktionsladdare

En induktionsladdare bör ha en halksäker bäryta för din smartphone. En gummerad eller liknande yta rekommenderas, eventuellt i kombination med fästklämmor eller -magneter. Det är viktigt att smarttelefonen eller mobiltelefonen i laddaren inte glider, utan står i tippsäker riktning i alla riktningar.

Wireless Charger, som har en LED-display, har fördelen att laddningstillståndet kan läsas av när som helst. Dessutom kan du på en blick se om du placerat mobilen ordentligt på den induktiva laddningsstationen.

Kompatibla induktionsladdare från tredje part laddar vanligen snabbare och tillförlitligare, eftersom de till skillnad från laddningsstationerna hos många mobilleverantörer har flera spolar. Detta visar sig också vara mer praktiskt i vardagen: En av spolarna ”suvar” i regel smarttelefonen, och därför behöver den inte placeras alltför exakt på laddningsstationen.

Eftersom man inte är bunden till kontaktstorlekar eller standarder vid laddning, ger induktionsladdare mycket utformningsfritt och flexibilitet. Enheter med induktions-laddningsfunktion kan till exempel integreras i möbler, lampfötter eller bilarmaturer. För den (nästan) osynliga monteringen finns redan de första modellerna.