bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om trädgårdsuttagen

 • Trädgårdsuttag: Ström under bar himmel

 • Trädgårdsuttag: Strömförsörjning för trädgården, terrassen och balkongen

 • Was är fördelarna med trädgårdsuttag?

 • Så här hittar du det rätta trädgårdsuttaget för dina behov

 • Kontaktboxar för väderskyddade förlängningar

 • Was du kan tänka på när du köper ett eluttag för trädgården?

 • Mångsidig design, form och färgvariation i trädgårdsuttagen

 • Så enkelt att installera ett vägguttag utomhus

Trädgårdsuttag: Ström under bar himmel

Utomhusdosor förser trädgården med ström när den behövs: Spontant för nästa utomhusplats, gemensam matlagning och TV utomhus. Du kan också dra trädgårdsuttag runt din sittplats och överallt där du vill kunna ansluta elektriska enheter när som helst.

Trädgårdsuttag: Strömförsörjning för trädgården, terrassen och balkongen

Din robotgräsklippare arbetar när du inte är hemma, och skär av gräsmattan på exakt fem centimeter. Trädgårdsbelysning och ljuskedjor skapar en behaglig atmosfär runt huset i skymningen. Trådlösa utomhushögtalare skapar en avslappnande musikkuliss - och med det vridbara spett för din grill blir kycklingarna så krispig-kross att det inte finns något kvar.

Parallellt med detta vill du ladda din mobiltelefon eller bärbara dator på reläplats. Alla dessa funktioner fungerar endast med ström. Då är det viktigt att alltid kunna plugga in lampor och andra enheter exakt där de behövs.

Väderbeständiga trädgårdsdosor ger den nödvändiga strömmen, utan att du varje gång behöver ta ut kabeltrumman ur garaget. Uttagen för utomhusbruk gör när det gäller strömförsörjning flexibel och oberoende av de befintliga anslutningsdosorna, som ändå alltid finns för få.

Was är fördelarna med trädgårdsuttag?

Med energifördelningsarna är det lätt att se till att det finns extra eluttag i trädgården, säkert och tillförlitligt. Vid de stänkvattenskyddade uttagen kan du använda vanliga apparater i hemmet, med spänningar från 220 till 240 V - utomhuslampor, hemmafixare och elektriska trädgårdsmaskiner av alla slag. Uttagen smälter in sömlöst i din trädgårdsdesign och är alltid till tjänster, om du vill ansluta något. Strömfördelaren är konstruerad för väderförhållanden utomhus och kan placeras korrekt även vid regn.

En annan fördel är att Trädgårdsuttag vanligtvis är utformade som en utslätlig förgreningsdosa, vilket ger flera uttag. Du kan ansluta flera enheter till en fördelare, precis som med en multistiftlist för inomhusbruk. Samtidig användning av olika förbrukare upp till maxeffekt finns därmed inget i vägen, dessutom förebygger multiprincipen kabeltrassel.

Så här hittar du det rätta trädgårdsuttaget för dina behov

Trädgårdsuttag skiljer sig optiskt och funktionellt från vanliga grenuttag. Det finns modeller med inbyggd anslutningskabel som kan användas direkt, och strömfördelare som du monterar med en lämplig, separat inköpbar anslutningskabel.

Trädgårdsuttag för montering

Strömfördelare för fast montering är ett alternativ till modeller med inbyggd anslutningskabel och jordspett. De har i regel ingen fast kabel. Du kan välja önskad längd efter behov och även lägga anslutningskabeln försänkt i golvet eller i ledningar. Montering sker enligt bruksanvisning på väggen (utanpåliggande) eller golvet.

Det finns möjligheter för skruvning i trädgården, till exempel på murar, utskjutande delar, träväggar, staket eller liknande. Energistolpar är tillgängliga från flera sidor. Dessa vertikala stående fördelare fästs från ovan till exempel på golvplattor, plåster eller trädikelar och kan användas nästan överallt i trädgården.

Golvuttag för inbyggnad;

Trädgårdsuttag för markinbyggnad kan endast ses på plast- eller metallkåpan när de inte används. Installationen är något mer komplex än på energistolparna. Monteringen i botten sker så att inget sticker ut i stängt eller försänkt tillstånd. Golvuttag är i regel gångsäkra och du kan enkelt köras över med gräsklipparen. Obestyckade golvinbyggnadsdosor lämpar sig för montering av transformatorer eller fördelardosor.

Trädgårdsuttag med inbyggd anslutningskabel

Uttag med inbyggd anslutningskabel är ideal för snabb strömfördelning utomhus. Dessa modeller består av ett hölje av väderbeständig och brytsäker plast, i vilket uttagen för dina apparater finns. Det finns versioner med en, två (2-vägs), fyra (4-vägs) och fler uttagsplatser. Ur höljet leder anslutningskabeln som ansluter dig med ett befintligt jordat uttag. Var uppmärksam på längden på kabeln som anges i produktbeskrivningen.

Trädgårdsuttag med fast kabel är anslutningsklar och utmärker sig genom enkel placering. Med jordspettet som medföljer eller finns som tillbehör, placerar du utomhusuttaget lodrätt i jorden, så att inget glider. Ett på höljet påklistrade handtag används för att dra ut vägguttaget och jordspettet ur marken.

Uttag i trädgården – så planerar du rätt

Vid utökning av strömförsörjningen i trädgården eller på terrassen gäller det att ta reda på hur många utomhuskontakter du egentligen behöver och var användbara platser är. Notera för vilka apparater du behöver ett eluttag och om anslutningen alltid ska ske på samma plats (trädgårdsbelysning, elektriska grillar, elektriska värmelampor) eller växelvis på olika dosor (elektriska gräsklippare och andra trädgårdsredskap).

Den gamla faussformeln "ett eluttag i varje hörn" kan anpassas till trädgården. Planerar du in ett eluttag runt varje hörn. Förutom ljuskedjor och mobiltelefonladdare kan du även ladda trådlösa högtalare med svagt batteri på nätaggregatet eller ta ut en fläkt ute, när solvärmen alltför brygger för mycket. För trädgårdsmaskiner rekommenderas en förutseende planering med radien på en 10- till 15-meter anslutningskabel. I idealfallet kommer du åt alla önskade platser där enheten kan användas.

  

Bra extramaterial: Timer och fjärrkontroll

Trädgårdsuttag med timer slår automatiskt på och av anslutna enheter vid den tidpunkt du tidigare ställt in. Med timerfunktion kan du göra ditt hem säkrare, automatisera processer och spara energi. Tidsstyrning är till exempel lämpligt för att tända/släcka utomhusbelysning, för dammpumpar och fontäner. Timern har ett 24 timmars dagsprogram och kan beroende på modell koppla ett eller flera uttag samtidigt. Analoga timers inställning via stift på en vändskiva, digitala modeller med knappar på höljet.

Med strömfördelare med fjärrkontroll kan du styra de enskilda uttagen separat med en knapptryckning. På så sätt kan du i skymningen slå på en ljuskedja - och när det blir mörkt, slå på ytterligare lampor. Sändaren är även användbar på vintern för att reglera trädgårdsbelysningen från inomhus.

Kontaktboxar för väderskyddade förlängningar

Ibland händer det att du måste förlänga anslutningskabeln utomhus. Kontaktboxar ger ökad säkerhet. Med en kontaktbox säkrar du stickkontakterna på förlängningskabeln. Kablarna fixeras i boxens inre genom en dragavlastning så att oavsiktlig frånkoppling av kontakten förhindras, t.ex. genom att ledningar dras på kabeln. Höljet skyddar anslutningarna mot smuts, fukt och skador. Dessutom fungerar boxen som barnsäkring. Kontaktboxar finns i olika utföranden även för gummi-skyddskontakt och vinklade kontakter.

Was du kan tänka på när du köper ett eluttag för trädgården?

När du väljer ut ett eluttag för trädgården eller terrassen, se efter följande kriterier:

 • Väderskydd: Uttag för utomhusbruk ska vara minst stänkvattenskyddat enligt IP44. Denna IP-kapslingsklass ser till att utrustningen inte påverkar fukt- och stänkvattenskyddad. Trädgårdsuttagen är inte vattentäta, så de får inte hamna i vatten. 
 • Maximal effekt: Effekten i watt anger hur hög den elektriska belastningen genom de anslutna förbrukarna får vara maximalt. Effektförbrukningen för alla anslutna enheter får inte överstiga kopplingseffekten.
 • Luckor i säkerheten: För modeller med yttre platser rekommenderas självstängande fjäderlock. De skyddar de enskilda uttagen mot inträngande föremål, smuts och vattenstänk.
 • Barnsäkring: Trädgårdsuttag med barnsäkring förebygger elolyckor med småbarn.

Mångsidig design, form och färgvariation i trädgårdsuttagen

Optiken spelar en mycket viktig roll vid valet av energifördelare. Tidigare gällde ofta mottot vid elinstallationer: Huvudsakligen ström! Lika ofta används uttagen i grå enhetslook runt huset. Lyckligtvis finns det idag Trädgårdsuttag i många färger, former och designvarianter. På så sätt kan du anpassa strömgivaren helt individuellt efter trädgårdsbelysningen. Högkvalitativa material som rostfritt stål, glas eller sten ger en optisk accent.

Det finns uttag, vars snygga hölje är inriktat på riktiga stenar, murplattor eller trästycken. Energifördelare med grönt plasthölje liknar färgen på växter. Grönoptiken är fördelaktigt om du behöver uttag i utkanten av gräsmattor, rabatter eller buskar.

Om du behöver en så osynlig installation som möjligt väljer du en modell som lätt kan monteras dolt, t.ex. på baksidan av murhopp, mellan stenar eller i marken. På så sätt har du alltid tillgång till ström, utan att du, din familj och dina gäster alltid ser på uttag. Även kombinationer av lättåtkomligt och därför synligt monterade och dolda reserveluttag för trädgården där du sällan kan ansluta enheter eller lampor.

Så enkelt att installera ett vägguttag utomhus

Vill du själv installera ditt nya trädgårdsuttag? Det är enklast att göra med en modell med inbyggd anslutningskontakt och jordspett. Packa upp - placera eluttaget på önskad plats och anslut anslutningskabeln till ett lämpligt uttag - den nya strömfördelare är redo att användas.

Observera att nätsladden inte böjs eller belastas av skarpa kanter. Trädgårdsuttag får endast anslutas till ett jordat uttag som är skyddat via en felströmsskyddsbrytare (Fi-brytare). Se till att det inte finns vatten i trädgårdsuttaget. Håll ett minsta avstånd på 50 centimeter till dammar, pooler och bäckar.

Montera yttre uttag: Säkerhet går fram

Avgörande för säkerheten och tillförlitligheten hos elektronik under bar himmel är en professionell montering. Trädgårdsuttag med inbyggd förlängningskabel och anslutningskontakt gör det lätt att ansluta till valfritt vägguttag. Med det nödvändiga know-how när det gäller 230-Volt-elnät och elinstallationer kan även uttag monteras korrekt, där du behöver en separat anslutningskabel.

Om du inte kan använda de relevanta standarderna för kabelläggning utomhus rekommenderas en säker installation av fackmannen. Elektrikern vet vilka kablar som är lämpliga och vilka krav som måste uppfyllas när man drar i stickarna. Installationen från proffs kostar visserligen ett par euro, tid- och komfortvinsten gör den unika investeringen snabb igen.