Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

 
 

Värt att veta om GPS-trackern

Med en GPS-tracker kan du se exakt var barn, djur, bilar, väskor eller maskiner befinner sig. Trackern använder signalerna från de GPS-satelliter som cirkulerar runt jorden för positionsbestämning och skickar positionen via mobil kommunikationsmodul via Internet eller SMS.

  • GPS-tracker: Vet var och was finns när som helst

  • Was är GPS-tracker och hur fungerar den

  • GPS-Tracker ger dig en trygg känsla

  • Skräddarsydda larm från GPS-Tracker

  • GPS-logger: Fotografera med GPS-märke

  • Was är GPS och hur fungerar lokaliserings

  • GPS-Tracker använder även det trådlösa nätverket för lokalisering

 

GPS-tracker: Vet var och was finns när som helst

Är mitt barn redan på väg från skolan till hemmet? Vart har min hund kastats ut? Står min husbil fortfarande på parkeringsplatsen i utkanten av staden? Har min resväska redan lastats på flygplatsen, eller har den kanske stannat? Svar på dessa och många liknande frågor ger dig en GPS-tracker. Den praktiska satellitmottagaren för positionsbestämning finns för handleden, för att hänga runt halsen, för fastsättning på kläder och föremål samt för montering på eller i fordon.

GPS – det amerikanska Global Positioning System – är ett navigationssystem i bilen och på din smartphone. Mottagningsenheten för GPS-signaler har efter hand krympt till fingerstorlek och så att det inte finns många användningsområden - inbyggd i en GPS-tracker. De viktigaste är...:

  • Spårning (spårning) av personer, husdjur, personbilar, lastbilar, bagage och andra föremål med en GPS-tracker.
  • Loggning av platsen med en GPS-logger, t.ex. för fasthållning av vandringsrutter, cykelsträckor eller för utökning av foton med information om värdland.

Precis som en GPS-tracker som en GPS-enhet i bilen kan en GPS-tracker bestämma sin position med hjälp av en inbyggd GPS-mottagare (pejlsändare) och nästan i realtid (spårning i realtid). Spårets exakta funktioner beror på modellen. Vissa enheter kan även spela in rutter och skicka larm.

 

Was är GPS-tracker och hur fungerar den

En GPS-tracker består av ett kompakt hölje som förutom GPS-mottagaren och GPS-antennen även innehåller en GSM-modul (Global System for Mobile Communication), som även används i mobiltelefoner i liknande utförande. Dessutom kan trackern överföra sina positionsdata till dig. För mobilanslutningen behöver trackern ännu ett SIM-kort, om inte ett kort redan är fast monterat av tillverkaren. Ett stänkskyddat hölje är praktiskt.

Kostnaderna för att använda dataanslutningen beror på tariffen på det SIM-kort du valt. För modeller med inbyggt SIM-kort är användningen i regel kopplad till ett månatligt abonnemang hos tillverkaren. Mer information om kostnaderna för Abos finns i respektive produktbeskrivning.

Strömförsörjningen av trackern sker i regel via ett inbyggt batteri. I leveransen ingår vanligtvis en laddningskabel med nätkontakt. Drifttid på en batteri anges i produktbeskrivningen för den genomsnittliga insatsen. Den beror på batteriets kapacitet och inställningar. Bättre modeller kommer i många dagar med en batterifyllning.

Tracker för bilar och lastbilar för anslutning till OBD-uttaget får sin ström direkt via OBD-gränssnittet från bilens elektronik – en separat laddning via en anslutningskabel behövs inte. Vissa Car-Tracker är trots detta utrustad med ett litet batteri, så att positionsdata kan överföras även när fordontjuvar avbryter strömtillförseln.

För att hämta positionsdata för din nya GPS-trackers, kontakta enheten. Detta sker vanligen via samtal, SMS, e-post, smartphone-app eller tillverkarens webbplats (webbportal på Internet).

Trackern skickar sedan information för exakt position via SMS eller via Internet. Tracker-positionen visas sedan efter en engångsregistrering via utrustningstillverkarens server på en karta eller i en tillhörande tracking-app.

Även i en väska eller ryggsäck är en exakt lokalisering möjlig. Fri sikt uppåt rekommenderas för optimal GPS-mottagning. Den moderna GPS-mottagningstekniken möjliggör oftast även ett synligt trackfäste.

 

GPS-Tracker ger dig en trygg känsla

När det gäller säkerhet används GPS-tracker gärna, till exempel för att underlätta vård och omsorg för anhöriga till hjälpbehövande eller personer som är tidvis orienteringsfria. Föräldrar till barn som inte kommer hem i tid kommer med GPS-tracker i säkerhet när de barn som kommer i skolan stannar längre eller när de leker med sina vänner efter skolundervisningen.

Mycket lämpliga för barn och personer i behov av hjälp är personspårning i form av en klocka som du kan bära på armen. Dessa modeller har ofta som komplettering för lokalisering och tidsvisning andra funktioner som relätala, handsfree, ta emot meddelanden eller SOS-nödanrop. Även multifunktionella tracker - kort Multitracker eller multiFinder - lämpar sig för tracker från personer.

Bilar, motorcyklar, husvagnar, arbetsfordon och leveransvagnar kan med en magnetisk eller dold inbyggd GPS-tracker när som helst lokaliseras exakt. Så här hittar du lätt om bilen fortfarande står där du parkerat den. Tack vare larmfunktionen får du ett omedelbart meddelande när placeringen ändras. Hantverkare, leverantörer och andra företag kan med en knapptryckning följa den aktuella positionen för sina servicefordon och på så sätt samordna sina insatser bättre med GPS-trackern.

För säkring av cyklar finns det tracker för montering i styrkolonnen, sadelröret eller som bakljus för tvåhjulingen.

För användning på bärbara och stationära datorer är GPS-tracker lämplig med Bluetooth eller USB-gränssnitt.

 

Skräddarsydda larm från GPS-Tracker

Hos de flesta modeller kan du ställa in meddelandefunktioner för olika ändamål: Förutom ett larm vid rörelse eller vibrationer genom vägkörning, höjning, förskjutning eller parkeringsplatsrempler är detta ett meddelande när den angivna radien försvinner (Geofencing-larm), larm vid tryck på SOS- eller nödanropsknappen, vid överskridning av hastighet och låg batterinivå.

Med Geofencing definierar du ett visst geografiskt område där trackern får uppehålla sig. För det mesta finns mellan 100 och 1000 meters radie runt valfri plats. När du lämnar området skickar trackern ett motsvarande push-meddelande.

Geofencing-funktionen är särskilt användbar för sårbara personer eller barn, om man vill undvika att de lämnar sin vanliga miljö. Även för husdjur eller fordon kan Geofencing förhindra att tomten eller användningsområdet går obemärkt förbi.

 

GPS-logger: Fotografera med GPS-märke

GPS-logg är mobil GPS-tracker med loggfunktion. Enheterna registrerar några sekunder den aktuella GPS-positionsdatan på det interna minnet eller på ett minneskort. Med hjälp av protokollet kan du lätt följa den tillryggalagda sträckan och din cykeltur i efterhand. GPS-loggern är praktisk även vid geotaggning av foton: Geotagging – en annan beteckning är georefererad – är en teknik som ger dina foton geokoordinater. Med ett klick kan du och dina vänner sedan titta på en karta som Google Maps eller OpenStreetMaps, där man kan se var i världen fotona kom fram.

För detta ändamål använder better Smartphone GPS-koordinater automatiskt vid inspelning av foton, men få kompaktkameror, systemkameror eller spegelreflexkameror (DSLRs) har GPS ombord. Då hjälper en GPS-logg vidare. Den batteridrivna minimottagaren tas enkelt med på fotourn och protokollförs den tillryggalagda vägen.

Med hjälp av den medföljande programvaran eller på Internet kan GPS-positioner senare integreras i EXIF-metadata för foton. Datum- och tidsstämplingen används för att föra samman de registrerade uppgifterna och fotona. Tracker-programvaran visar enkelt bilderna på en GPS-position som ligger närmast tiden. På så sätt är en nästan korrekt positionsbestämning möjlig även om ingen GPS-signal tas emot inomhus.

 

Was är GPS och hur fungerar lokaliserings

Trackern för GPS-lokalisering och GPS-datalogger fastställer den aktuella positionen med hjälp av GPS-satellitdata. På en höjd på runt 25.000 km kretsar en mängd GPS-satelliter runt jorden och skickar kontinuerligt trådlöst sin identifiering, den exakta positionen i Orbit samt den exakta tiden. Vid mottagning av signaler från minst fyra GPS-satelliter kan GPS-trackern eller GPS-loggern utifrån data och tidsskillnaden för de aktuella satellitsignalerna bestämma exakt position inklusive höjd. Ju fler satelliter som tas emot, desto mer exakt blir resultatet av lokalisering.

Det finns också felkällor i GPS-systemet som kan leda till ett mindre felaktigt resultat. Detta sker om t.ex. satellitsignaler i en slutpunkt endast tas emot från en riktning eller om GPS-signaler tas emot flera gånger reflekterade. En direkt förbindelse till satelliterna ger de mest exakta resultaten, eftersom de frekvensområden som satelliterna använder sprider ett rakt och synligt ljus.

 
 

GPS-Tracker använder även det trådlösa nätverket för lokalisering

GPS Tracker är inte bara beroende av satellitdata: Med den i trackern inbyggda GSM-modulen kan enheten bestämma sin position via GSM-lokalisering. När trackern tillfälligt inte kan ta emot GPS-signal använder den positionsdata från den senaste mobila cellen, i vilken GPS-trackern har valt sig.

Även om lokalisering via cellpositionsdata i mobilnätet är mer oprecis än GPS-signaler, kan man ändå fastställa den ungefärliga platsen. Dessutom kan vissa GPS-Tracker, genom att kombinera båda systemen (GPS och GSM), även använda LBS-tilläggsfunktioner (Location Based Services) som Geofencing.

Om det inte finns GPS- eller GSM-signaler på den aktuella platsen, visar Tracker den senaste tillgängliga positionen.