bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om FM-sändare

FM-sändaren är adaptrar som omvandlar ljudinnehåll som till exempel MP3 till radiosignaler. Ofta används de som gränssnittsutökning, om äldre bilradioapparater inte stöder direkt anslutning av smartphones och andra mediekällor via USB eller Bluetooth. FM-sändaren fungerar då som översättare, genom att omvandla ljudinnehållet till radiosignaler som kan återge bilradion eller en annan radiomottagare.

  • Hur fungerar FM-sändaren?

  • Det är viktigt när du väljer FM-sändare

  • Frågor och svar

 

Hur fungerar FM-sändaren?

FM-sändare är omvandlare för ljudsignaler. De hjälper dig där en mediekälla inte kan anslutas direkt till en radiomottagare, eftersom moderna gränssnitt som USB eller Bluetooth saknas på radion som uppspelningsapparat. Ofta handlar det om äldre bilradioapparater som behöver byggas om. I teorin fungerar FM-sändaren även tillsammans med andra radiomottagare som HiFi-anläggningar.

Was innebär FM-sändare?

FM står för frekvenmodulering. Termen sändare kommer från Latinamerika och betyder så mycket som överför eller överskiva. På engelska betyder sändare eller omvandlare.

Användningstips:

Med en FM-sändare kan du spela upp MP3-musik och andra ljudfiler på bilradion, även om du inte kan ansluta din smartphone direkt till färddatorn. Vissa modeller har till och med Bluetooth-mottagning i äldre bilmodeller.

FM-omvandlarens funktion är lätt att förklara:

Sändaren fungerar som översättare mellan enheter som inte är direkt kompatibla. Du omvandlar därtill olika ljudformat till radiosignaler:

  • Som mediekälla kan en ansluten smartphone, surfplatta eller annat mediaminne användas. Den här enheten ansluts till ingången på FM-sändaren, antingen via kabel eller via radiosignal.
  • FM-sändaren omvandlar de inkommande ljudsignalerna i radiovågor. Den skapar en sorts mini-radiosändare i sin omedelbara närhet.
  • Denna radiosändare kan spelas upp av bilradion eller en annan radiomottagare.

Radiovågorna hos en FM-sändare når bara 4 till 14 meter, i fritt fält ligger räckviddstaket på ca 30 meter.

De radiosignaler som genereras är ultrakortvågsceller som även används av professionella radiokanaler som FM-frekvenser för överföring av radio.

De upptagna FM-frekvenserna kan leda till överbelastning och störning av mottagningskvaliteten. Många FM-sändare kan därför välja att vid behov byta frekvens för att använda fria frekvensband.

Vid långa bilresor är det sannolikt att flera frekvensbyten kommer att ske, eftersom olika frekvenser redan från början kommer att användas beroende på region och inte kommer att finnas tillgängliga för FM-transmittans personliga radionät.

 

Det är viktigt när du väljer FM-sändare

När du väljer din FM-sändare bör du se till lämpliga gränssnitt för anslutning av mediekällan, enkel hantering av sändaren och dess strömförsörjning.

Gränssnitt

Som utgångssignal producerar varje FM-sändare FM-radiovågor som kan återges med en (bil-)radio.

För att spela upp medieinnehåll steg för steg till FM-sändaren behöver du ett gränssnitt mellan mediekällan och omvandlaren.

Som kabelbundna lösningar kan USB-anslutningar, teleplugg eller AUX-anslutningar anslutas för att ansluta en smartphone, en MP3-spelare eller CD-spelare eller en annan musikkälla vid ingången till konverteringsenheten.

En alternativ trådlös överföring® kan realiseras via Bluetooth.

Vissa FM-sändare har SD-kortplatser för att kunna omvandla ljudfiler direkt från ett SD-kort eller ett Micro-SD-kort till en radiosignal.

Tips: Via USB-anslutningen kan DAB-mottagare och DAB+-mottagning användas som mediakälla för den personliga mini-radiokanalen. Motsvarande antenner finns som USB-minnen.

En del sändare stöder handsfreefunktionen i smarttelefonen och gör automatiskt musiken tyst när du tar emot samtal.

 

Alternativ för frekvensbyte

För de flesta FM-sändare kan du byta frekvens när ljudsignalerna från andra radiovågor som överlappar varandra störs. Sökningen efter en fri frekvens kan göras för hand, oftast sker den automatiskt.

Varning: Det är nödvändigt att vara försiktig med utrustning som är mycket billig och som endast arbetar med en fast frekvens. Om detta redan har bevisats, har du ingen möjlighet att byta och måste vara utrustad med störd mottagning.

 

Visning och hantering

Visningen av en FM-sändare bör åtminstone återge den frekvens som valts. Dessutom har många av omvandlarna en mängd andra statusindikatorer, till exempel vilken mediekälla som just spelas in eller samtalsanvisningar, om handsfreefunktionen stöds under bilfärden.

Tips: Om sändaren ofta används i samma regioner är det värt att ha ett frekvensminne som visar på lämpliga frekvenser. På så sätt sparar du tid på dig att gå igenom hela sökkörningen igen nästa gång.

Eftersom FM-sändaren bara har en radiofrekvens, kan alla inställningar göras via sändaren och inte längre via bilradion, förutom volymen på uppspelningen och inställningen av högtalarboxar. Därför bör FM-sändaren stödja hopp mellan olika musikfiler som viktiga alternativ vid start och stopp av uppspelningen. Om möjligt med direktknapp, om du vill använda apparaten som förare.

 

Strömförsörjning

I regel har FM-sändaren en cigarettändaruttag, så att du i bilen får strömförsörjning med 12 V via bilbatteriet.

Om du däremot vill driva en FM-sändare hemma med den vanliga nätspänningen på 230 V, ser du vid val till motsvarande anslutningar eller skapar en adapter för strömförsörjning.

Tips: Med avancerade modeller kan enheter som smartphones anslutas till FM-sändaren för laddning, när denna tar upp cigarettuttaget i bilen. För detta måste antingen en USB-laddare eller en tillverkarspecifik anslutning (Apple) till sändaren vara inbyggd som en extra utgång.

 

Frågor och svar

En egen mini-radiosändare. Är det tillåtet?

Användning av FM-sändare är tillåten i Tyskland sedan 2006. Sedan dess får alla radiovågor spridas så länge de inte stör mottagandet av sina grannar. FM-sändaren har motsvarande liten räckvidd. Om du vill använda FM-sändaren utomlands, informerar du dig på förhand om tillåtligheten av egna radiosignaler. I Schweiz kan till exempel endast vissa frekvensområden i ultrakortvågsbandet användas privat.