bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Ficklampan är oumbärlig som standardutrustning. Ficklampa, strålkastare eller handlampa - mobila ljuskällor finns i många versioner idag. Oavsett vilken typ av belysning du behöver så hittar du det säkert hos oss på Conrad.
 

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Från blixt till klassiker: Ficklampor

Alla har ett komplett hushåll, och inom vissa yrken är de till och med standardutrustning: Ficklampor. Hur du hittar en optimal, bärbar ljuskälla till dina individuella behov och vad du bör tänka på när du köper ljustransporter, får du reda på i lexikon.

Värt att veta om ficklampor

 • Vilka ficklampor finns det?

 • Vad behöver man tänka på när man köper ficklampor?

 • Fördelarna med LED-ficklampor

 • Så fungerar ficklampor

 • FAQs: De vanligaste frågorna om ficklampor

 • Sammanfattning: Så köper du de rätta ficklamporna

Vilka ficklampor finns det?

StavlampaEn klassiker bland ficklampor är stavlampan eller stavficklampan. Det finns olika storlekar, från små minimodeller till större och robustare varianter som används av t.ex. säkerhetstjänster. Ficklampan är den praktiska favoriten bland mobila ljuskällor, eftersom den för det första kan lysa upp varje vinkel och rikta ljusstrålen mot ett objekt eller en riktning. En klassiker för hemmabruk och utomhus-trip.
PannlampaSom namnet redan avslöjar, bärs pannlampan på huvudet. Den är både professionell och privat. Den fördel som du bara har med denna modell är två fria händer. Oftast fästs pannlampan på ett band som kan fästas på huvudet vid användning.
HandlampaHandstrålkastare ska användas som stavficklampor. Dessa bärbara ljuskällor har dock ett extra handtag, en starkare Leuchtkraft och är något större och tyngre. Perfekt för utomhusaktiviteter som utflykter, jaga eller fiska.

Vad behöver man tänka på när man köper ficklampor?

Användningsområden

 • Tuffa omgivningsförhållanden: När du letar efter en ficklampa för aktiva utomhus-utmaningar bör du inte avstå från fyra egenskaper: Stabilitet, vattenresistent och stöt- och skakfri måste det vara ett måste vid alla typer av vandringar, klättring, bike eller andra företag utomhus.
 • Hushåll: Från plötsliga strömavbrott till spontan nattvandring, en ficklampa är en praktisk hushållsartikel som garanterat kommer till användning. I hushållet räcker oftast klassiska stavficklampor eller minimodeller med LED-ljus.
 • Skydd: Explosionsskyddade områden.

Utrustning

 • Hölje: Ett robust hölje av aluminium är klokare för en utomhusflygning än en ficklampa av plast. Men, och det kan påverka köpbeslutet, kan ett plasthölje vid låga temperaturer uppfattas mycket mer bekvämt än kallt aluminium. 
 • Strömbrytarkonstruktion: Ficklampan bör alltid ha en högvärdig konstruktion och placering av kontakterna. Varför det? Så att din ljuskälla inte av sig själv sätts på ryggsäcken, lådan m.m.
  Leuchtkraft, lystid och längd är tre avgörande faktorer för eller mot en ficklampa. Beroende på användningsområde kan kraven variera kraftigt, was men varje ljuskälla bör ha, å ena sidan möjligheten att välja mellan pulserande och kontinuerlig belysning, och å andra sidan olika inställbara driftlägen och ett praktiskt sparläge.
 • Energi: Ett mycket viktigt inköpskriterium är den energikälla du vill använda för att förse ficklampan. Litium är bättre resistent mot kyla och längre livslängd än alkali. Miljövänlighet fungerar ficklampan med batterier för laddning, medan mobila LED-lampor är mer stöttåliga, hållbara och heller starkare.
 • Vikt: Ficklampa väger olika vikt, beroende på material och användningsområde. Utomhus-Trip erbjuder visserligen stabilare material, men de är oftast även tyngre än lättare plasthölje.

Extra features

 • Bärrem: För fastsättning i bältet eller för upphängning, till exempel vid ett outdoor trip i tält, är det väldigt praktiskt när din nya ficklampa har en bärrem.

Vårt praktiska tips

Beteckningen ”IPX Standard + 4, 6 eller 8” avslöjar hur vattenresistent och utomhusduglig den är innan du köper ficklampan. IPX-standard 4 skyddar mot stänkvatten, men inte mot kraftigt regn. IPX Standard 6 skyddar mot större vattenmängder, men ändå se till att ficklampan inte faller ur regnet under en längre tid. IPX Standard 8 är vattentät ner till 2 meters dykdjup.

  

Fördelarna med LED-ficklampor

Under tiden är LED-ficklampor till de populäraste ljumedlen avancerade bland bärbara ljuskällor. Det är inte så konstigt, eftersom LED-modellerna har många praktiska fördelar.

 • Slag- och stöttålig 
 • Dimbar
 • Lång livslängd och miljövänlig, eftersom de tack vare låg strömförbrukning garanterar längre batteritider
 • Hög prestanda och högt ljusutbyte 
 • Behändig och lätt 
 • Det är två särskilt viktiga faktorer när du vill ta med LED-ficklampan på en utflykt. Ljustransporlen bör känna sig bra i handen och inte bli för svår vid permanent användning.
 • Hållbart, robust material som nu till och med består av flygplansstål
 • Täckglas av repningsskyddat kvartsglas
   

Så fungerar ficklampor

En ficklampa består av olika komponenter som fungerar harmoniskt med varandra, så att lampan lyser:

 • I höljet ligger alla komponenter dolda
 • Koppar- eller mässingskontakter är anslutningen mellan batteri, lampa och brytare
 • Till- och från-brytare för styrning av strömflödet
 • Plastbelagd reflektor koncentrerar ljuset 
 • Ljuskällan (LED) sitter i höljet framför batterifacket
 • Batterier används för strömförsörjning


Oftast är batterifacket långt och runt, vilket gör att den klassiska stavficklampan får sin form. Nu är det enkelt: När du trycker på strömbrytaren, kopplas kontakterna ihop med varandra så att ficklampans batterier ger energi.
 

FAQs: De vanligaste frågorna om ficklampor

Ficklampa

Hur långt lyser ficklampor?

Det beror helt på den modell som du har valt ut. Det finns ficklampor med 400 lumen som lyser ”bara” ca 100 m långt, men även modeller med en räckvidd på upp till 800 m. Enskilda modeller får till och med längre räckvidd än helljusstrålkastaren, och detta i mer än 30 minuter. Informationen finns i de tekniska specifikationerna för varje produkt.

Was Cree ficklampor?

Cree är en beteckning för högprestanda-lysdioder med extremt höga lumen-värden. Till skillnad från normala LED-ficklampor är priset för modeller med Cree LED:er betydligt högre.

När hittades ficklampor?

Slutet av 19. På 1900-talet uppfanns ficklampan från Conrad Hubert. År 1898 anmälde han ett patent på den bärbara, elektriska ljuskällan.

 

Sammanfattning: Så köper du de rätta ficklamporna

 

Hushåll, hobby eller arbete - när du väljer rätt ficklampa gäller funktioner och verktyg bör de rätta funktionerna anpassas efter det område där du vill använda ficklamporna. För friluftsmänniskor är LED-ficklampor med färgväxlingsmöjlighet ett perfekt val, eftersom det mänskliga ögat kan upptäcka röda eller gröna lampor bättre i mörka timmar än vitt ljus. Dessutom är ljustransporterna stabila, tål vatten, tål stötar och skakningar, was som blir den perfekta följeslagaren i terrängen. I hushållet räcker ofta en klassisk stavficklampa med LED:er eller till och med minimodeller så länge de bara används vid strömavbrott.