bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.   

 

Endoskopkameror: Inga problem även vid svårtillgängliga ställen

 • Hur fungerar endoskopkameror?

 • Modulära endoskop: Rätt utrustning för varje användning

 • Vilka urvalskriterier finns för endoskopkameror?

 • FAQ - vanliga frågor om endoskopkameror

Endoskopkamera
 

Hur fungerar endoskopkameror?

Med ett endoskop kan rör, hålrum och andra svårtillgängliga ställen undersökas. Termen endoskop härrör från de gamla grekiska orden inom- och mikroskopi. Endoskopet står därför för inomhusövervakning. Endoskopsonden förs in i det område som inte syns från utsidan. Fram på svanhalsen finns verktyg som möjliggör arbete inomhus.

Historiskt: De första endoskopen var tusselformade teleskop, ibland med belysning, som bara visade områden rakt fram. Senare har spegeln delvis gjort det möjligt att se hörnet. Diametern på sådana apparater var dock mycket stor, vilket i hög grad begränsar användningsmöjligheterna.

Först den moderna utökningen av endoskop med kamerateknik möjliggör en överblick i förskjutna områden. Moderna endoskop är utrustade med mini-kameror i endoskopspetsen, som kan överföra bilder från inspektion i realtid eller spara dem för analys i efterhand.

För detta ändamål sitter i allmänhet en extra kabel för överföring av bildsignalen i sonden. Först under de senaste åren har avancerade endoskopkameror utvecklats med trådlös överföring av bildsekvenser.

Dessutom: Moderna medicinska behandlingar använder endoskop för att diagnostisera och minimalt invasiva ingrepp. Endoskopen i vår butik är däremot inte avsedda för medicinska ändamål.

Endoskop-kamerasond

Endoskop-kamerasond med LED-belysning och en sondlängd på 5 m.

Vårt praxistipp: Observera användningsområde

I schakt, murhallar och metalliskt avskärmade områden bör du fortfarande satsa på endoskop med fast kabelanslutning till kameran, eftersom det regelbundet uppstår störningar av den trådlösa signalen som avsevärt kan påverka videoöverföringen.

De flesta endoskop har vattentäta kameror, så att bilder enkelt kan överföras från våta eller fuktiga ställen.

 

Modulära endoskop: Rätt utrustning för varje användning

För nybörjare och hobbyapplikationer finns det många prisvärda endoskop som en komplett lösning. Den som behöver fler funktioner för olika användningsområden och professionell användning kan få bättre rådgivning med ett modulär endoskop.

Modulärt endoskop

Endoskop med utbytbara kameror och löstagbar trådlös display.

Professionella endoskop är modulära och erbjuder möjligheten att utvidga grundenheten med diverse utbytbara komponenter.

Du kan till exempel byta ut eller komplettera kameran mot en spegel eller en gripklo. Även användning av olika sonder är möjlig med ett modulär endoskop och passande tillbehör.

Avgörande för praktisk användning är sondens tvärsnitt (sond-Ø), så att sonden inte är fastsatt på språng och sondens längd, som måste sträcka sig till önskad plats. Endoskopsonder hittar du också i vår butik.

Ytterligare tillbehör för modulära endoskop som till exempel adapter, rengöringssatser, verktygtillsatser och transporthjälp finns på andra sidor.

Se till att anslutningarna på grundenheten är kompatibla med de extra komponenterna.

 

Vilka urvalskriterier finns för endoskopkameror?

Display-upplösning

Displayupplösningen anger för endoskopkameran med inbyggd bildskärm skärmens upplösning för att visa bilder. Desto högre upplösning, desto mer detaljer kan du se. Välj också en tillräckligt stor, inbyggd display om du inte vill ansluta en extern enhet för att visa bilder.

Kameraupplösning

Kameraupplösningen ger skärpan på originalbilderna från kameran. För exakt visning behöver du en skärm som kan avbilda samma detaljeringsgrad. Anslutningen av en skärm med högre upplösning än kameran är däremot meningslös, eftersom originalbilden eller -videon inte kan generera bättre upplösning för skärmen utan användning av programvara för bildoptimering.

Skyddsklass

Skyddstyperna anger hur väl endoskopkameror är skyddade mot damm och fukt, vilket är viktigt särskilt vid användning i fuktiga områden som till exempel avloppsrör. I många apparater görs åtskillnad mellan grundapparatens kapslingsklass, dvs. den tekniska hållaren som hålls i handen utomhus, och sondens kapslingsklass, som förs in i hålrummet, eftersom den importerade delen av endoskopet i många fall utsätts för potentiellt skadlig påverkan.

endoskop kamera

Vattentät endoskopkamera med en upplösning på 640 x 480 px.

 

Vårt praktiska tips: Dataöverföring

Många endoskop erbjuder möjligheten till en USB-anslutning till stationär och bärbar dator. Det är mycket användbart, eftersom du kan överföra data, videor och bilder via USB. Vissa enheter kan till och med överföra bilden via WiFi till en surfplatta eller smartphone.

 

Ytterligare specifikationer för kameran

De speciella egenskaperna gäller till stor del kamerateknik som belysningsmöjligheter med extra LED:er. I detta meddelande förklaras några viktiga urvalskriterier:

 • Video- och fotostöd: Kameran visar inte bara en video, utan kan även fånga stillbilder av viktiga händelser.
 • Ljudfunktion: Kameror med ljudfunktion stöder inte bara bildinspelning, utan kan även spela in ljud.
 • Vridfunktion: Med hjälp av en svängfunktion kan du justera kamerahuvudet inuti hålrummet exakt.
 • Led-belysning: En belysning på kamerahuvudet med LED:er är nödvändig om du vill inspektera mörka områden som ska lysas upp, så att något kan urskiljas i bilderna på endoskopkameran. Andra LED:er på endoskopkameror används för övervakning av enhetens status, till exempel som varningslampa med låg batterinivå.
 • Fokuseringsmöjlighet: Kameran kan fokusera på ett visst område, alltså ha skärpan. Det är en funktion för bildoptimering.
 • Zoom: Kameran kan zooma in vid inspelningen för att bättre kunna se detaljer. Det fungerar precis som med en vanlig digital kamera via ett inställbart objektiv.
 • Inspelningsmöjlighet: Kameran kan spela in videon och skicka inspelningen till en extern bildskärm.
 • Lagringsmöjlighet: Kameran kan spara på ett inbyggt lagringsmedium, till exempel ett SD-kort. En SD-kortplats gör det möjligt att snabbt byta ut minneskortet när det är fullt.
 • WiFi: WLAN-kompatibla endoskopkameror kan överföra ditt bildmaterial trådlöst till andra enheter, t.ex. bärbara datorer, smartphones och surfplattor, på vilka videosekvenser kan redigeras och sparas bättre än i endoskopgrundenheten. Dock kan WiFi-endoskopen endast användas där det finns en tillräcklig trådlös kontakt från hålrummet ut utomhus till mottagarenheten. Bakom tjocka väggar och metallpirar är detta regelbundet svårt.
 • USB-anslutning: USB-endoskopen, delvis med Micro-USB-anslutning, kan anslutas direkt till datorer och uppspelningsenheter. Sådana kameror finns även som vattenfast USB-endoskopkamera.
 • Batteriindikator och automatisk avstängning: Båda funktionerna förhindrar att endoskopet plötsligt under användning inte får tillräckligt med ström för sin funktion. Automatisk avstängning förhindrar att batteriet laddas ur vid bortglömning av avaktivering eller vid oavsiktlig påslagning under transport. Batteriindikator varnar när kamerabatterierna snart ska laddas eller när den stationära strömförsörjningen med nätenhet ska ställas om.
 • Syrebeständighet: I synnerhet i laboratorier och inom fordonsområdet kan ett endoskop komma i kontakt med syra, till exempel från ett bilbatteri. Därför bör kameran vara syrabeständig. Det finns även olje- och bensinresistenta endoskop för sådana ändamål.
 

FAQ - vanliga frågor om endoskopkameror

Min kamera har skadats allvarligt vid användning. Är det möjligt att byta ut det separat?

Inte på alla endoskop kan du enkelt byta ut kameran. Se därför redan vid första köp till en modulär enhet, som vid behov kan byta eller komplettera enskilda komponenter.

Mitt endoskop är för kort för att inspektera det önskade stället. Vad kan jag göra?

Vissa endoskopkameror erbjuder för detta fall zoomfunktioner. Om du därmed fortfarande inte kommer tillräckligt långt, hittar du sonder för förlängning av endoskopen här i butiken.

 
 

Ett måste för alla verktygslådor

I verktygslådan hos en installatör finns en mängd olika utrustningar, inklusive endoskopkameror! Varför endoskopkameror hör hemma i verktygslådan, får du reda på i vår guide!