bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

 

DVB-C-mottagare - den digitala lösningen

DVB-C-mottagare är mottagare för digital kabel-TV. Via DVB-C finns i Tyskland en mängd tv-program gratis och i HD-kvalitet. Dessutom kan betal-TV-program tas emot genom att avgiftsbelagda Smart-Cards med DVB-C-mottagare placeras i mottagaren.
Dessutom har vissa DVB-C-mottagare förutom TV-mottagning och digitala radiokanaler ytterligare funktioner som integrering via Ethernet till nätverksroutern, uppspelning av innehåll på olika enheter, programvisning, text-TV, inspelningsfunktioner och tidsförskjuten TV.

 • Vilken mottagare behöver du? DVB-C, DVB-S & DVB-T FÖRKLARAS KORTFATTAT

 • Vilka DVB-C-mottagare finns det?

 • Funktioner – det bör vara möjligt med en digital mottagare

 • De viktigaste anslutningarna på DVB-C-mottagaren

 • Frågor och svar

Vilken mottagare behöver du? – skillnader mellan DVB-C, DVB-s och DVB-T förklaras kortfattat

För mottagning av DVB-kanaler behöver du en så kallad mottagare. Mottagaren är mottagaren som tar emot signalerna och bearbetar dem så att de kan spelas upp på en eller flera uppspelningsenheter.
DVB är en förkortning för Digital Video Broadcasting. Här ingår digital utstrålad TV- och radioprogram. När du väljer ut rätt mottagare är det viktigt med vilken överföringssätt du kan ta emot tv.
Bakom DVB finns tankstreck för recepttypen:

 • DVB-C = DVB-Cable, alltså kabel-TV via antennuttag
 • DVB-s = DVB-satellit, för mottagning via parabolantenn
 • DVB-T = DVB-markbundna signaler för marknätsmottagning, oftast via små inomhusantenner

En DVB-C-mottagare behöver du alltså om du vill ta emot kabel-TV via ett antennuttag.
En kabelförbindelse från en kabeloperatör, oftast mot en fast grundavgift, är fortfarande en nödvändig förutsättning.

Tips!

 • KOMBI-mottagare för DVB-C och DVB-T2 förenar kabel-TV och marksänd mottagning i en enhet (DVB-C/DVB-T).
 • IP-server med DVB-C-mottagning kan tillhandahålla digitala kabel-TV-signaler via LAN till andra enheter i nätverket.

Vilka DVB-C-mottagare finns det?

Analog var igår! DVB-mottagare är den digitala lösningen för en perfekt TV-upplevelse.

DVB-C-mottagare (DVB-C-mottagare i standardutförande):

HD-kabelmottagare är enkla mottagare för digital kabel-TV i högupplöst HD-kvalitet. Vid användning av en DVB-C-mottagare kan du ta emot alla program som gör din kabelnätsoperatör tillgänglig. Sedan 2019 har standardprogrammen för den offentliga kanalen ARD & Co i Tyskland, kanalerna för ProSieben-Sat1-Mediagroup och RTL-gruppens program sänts via DVB-C.

Tips: BETAL-TV-program kan tas emot via avgiftsbelagda Smart-Cards med Common Interface (CI). Dessa sätts in i DVB-C-mottagaren. Vill du frikoppla sådana krypterade program, se till att din mottagare har motsvarande gränssnitt för CI eller CI+.

Kombinationsenheter

DVB-T/T2/C mottagare

Kombo-mottagare för DVB-T/T2 och DVB-C kan ta emot både kabel-TV och markbundna TV-signaler. Eftersom kabelmottagningen ger en högre kvalitet på bild och ljud, är detta i regel att föredra.
Tips: Att köpa en komboenhet av DVB-C och DVB-T2 är bara meningsfullt om du inom kort flyttar och inte har kabel-TV i den nya bostaden eller om du ibland vill använda mottagaren i trädgården eller på campingplatser med en marksändningsantenn (inomhus).
För övrigt: DVB-T var den första sändningsstandarden för marksänd TV i Tyskland. Det anses nu vara föråldrat. Sedan 2018 har tv-program i Tyskland bara överförts via DVB-T2. Endast de offentliga och vissa nischkanaler kan tas emot gratis via DVB-T2, medan de flesta privata TV-kanaler är avgiftsbelagda med DVB-T2-mottagning.

IP mottagare

IP-mottagare kan konvertera TV-signaler så att du kan titta på innehållet via flera uppspelningsenheter som tv, dator, surfplatta etc. Mottagaren ansluts till routern med en Ethernet-kabel. Routern delar sedan upp innehållet via LAN och WLAN med andra enheter.

Funktioner – det bör vara möjligt med en digital mottagare

Det är viktigt att inte bara avkoda de digitala TV-programmen, utan en bra kabelmottagare bör också ha följande egenskaper:

 • En elektronisk programguide (EPG)
 • Möjligheter att spela in och senare spela upp TV-innehåll (inspelning)
 • En inbyggd smartcardläsare (för mottagning av betal-TV-program)

De viktigaste anslutningarna i kabelmottagaren

Anslutning till TV:n.

Som standard har kabelmottagare en HDMI- och en SCART-kabelanslutning för anslutning till TV:n.
Tips: Om möjligt bör du alltid föredra anslutningen via en HDMI-kabel jämfört med en alternativ anslutning via SCART-kabel. HDMI ger bättre bild- och ljudöverföring än SCART. Med den äldre SCART-anslutning kommer du onödiga förluster vad gäller HD-kvalitet för TV-uppspelning.
Om TV:n inte har någon HDMI- eller SCART-anslutning, was när det kommer till gamla enheter, måste kabelmottagaren anslutas med en så kallad HF-modulator. Korrekt anslutning sker genom en anslutning av antennkabeln med mottagarens HF-utgång (så kallad slingning av signalen).

Anslutning till ljudsystem

Välutrustad kabelmottagare har en separat ljudutgång (Line off), till vilken en stereoanläggning (AUX-ingång) kan anslutas för ljudet.

Anslutning till externa lagringsmedier

Många kabelmottagare har en USB-anslutning för sina inspelningsfunktioner på framsidan. Till dessa kan lagringsenheter, som USB-minnen eller externa hårddiskar, som lagrar TV-klipp för senare uppspelning.
Tips: Så kallad twin-tuner kan till och med spela in två program samtidigt.

Anslutning till hemnätverket via Ethernet

IP-mottagare har en LAN-anslutning. Här ansluts en Ethernet-kabel och i den andra änden förbinds den med routern. Via den mellanliggande routern kan du även spara och titta på programinnehåll på andra enheter i nätverket via LAN eller WLAN.

Anslutning för strömförsörjning

Naturligtvis behöver en digital kabelmottagare en strömförsörjning, alltså även en nätkabel. På anslutningskabeln för strömförsörjning finns i regel en nätenhet för produktion av 12 V driftspänning för DVB-C-mottagaren.

Frågor och svar

Varför behöver ICH över huvud taget digital-tv?

Analoga TV-program är nu avstängda och kan inte längre tas emot. Det finns lite anledning att tro på dem: Jämfört med analog TV har den digitala överföringen utvecklats något till det bättre. Medan brus, snö eller bilfläckar har fått många TV-upplevelser under analoga tider, kommer dagens digitala signaler med perfekt bildkvalitet (HD). En annan fördel med den digitala tekniken är den stora mångfalden av program. När det gäller analog television var antalet kanaler som skulle tas emot relativt begränsat, och digital överföring gör det möjligt att ta emot otroligt många TV-kanaler med regional, nationell och internationell anknytning genom att utnyttja tillgängliga sändningsfrekvenser på ett bättre sätt.

Was är DVB-C2?

DVB-C2 är en efterföljare till DVB-C med högre överföringshastighet och bättre felkorrigering. Denna standard utvecklades redan 2010. Den har ännu inte tagits i drift. DVB-C2 är inte kompatibel med DVB-C.