bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Touchscreen-monitor: Ändamålsenlig utrustning i drift

I hemmet används förutom klassiska datorer samt monitor framför allt surfplattor och smartphones, medan många företag och offentliga områden satsar på kraftfulla datorer samt pekskärm. Skärmarna integreras till exempel i kassasystem eller används för att interagera med uttagsautomater. Inom hälso- och sjukvården använder läkare och vårdpersonal särskilda skärmar både för att övervaka patienterna och för att diagnosticera. I många industribranscher används de däremot för att styra CNC-maskiner och för att övervaka förlopp i realtid och kvalitetssäkring. I offentliga byggnader och på utbildningsområdet är bildskärmarna avsedda för vuxna och elever att ge information och fortbildning.

 • Hur fungerar en pekskärm?

 • Vilken panelteknik används?

 •  Was är de viktigaste egenskaperna som en bra pekskärm har? 

 • Vilka är skillnaderna i praxis?

 • Kort och knappt: FAQ

Tangentbord och datormus som inläsningsenheter visar sig i många professionella användningsområden vara mer än felkällor och är inte längre tidsenligt. Pekskärmar ersätter därför musen med gester och externa keyboards med digitala tangentbordsinmatning. Denna guide visar de viktigaste fakta om pekskärmsteknik och berör aspekter som panelteknik och anslutningar. På så sätt kan företag fatta evidensbaserade köpbeslut.

 

Hur fungerar en pekskärm?


En pekskärm är till skillnad från gamla bildskärmar inte bara information, utan gör det möjligt att mata in data via fingerkommandon. För att detta ska fungera finns en pekskärm inbyggd. Denna funktion har redan bildrör-skärmar. En inbyggd sensor arbetade med infrarött ljus och kunde på så sätt identifiera positionen av ett finger. Monitorn har därför internt delats upp i små rutor, som liknar en schackbräde. Den exakta positionen kunde därmed inte fastställas, was touchfunktion gjorde i praktiken svår.

Men under årens lopp har tekniken utvecklats till was i dag. 21. I 2000-talet dominerar två former av rörelsedetektion den tekniska världen.

Ytor-kapacitiva pekskärmar

Majoriteten av bildskärmar med peksystem använder denna form. Panelerna består av två skikt, mellan vilka det finns ett elektrokoordinatnät. För detta ändamål bildas kolumner och rader som berör sig vid deras många korspunkter. En integrerad kopplingskrets mäter ständigt om spänningsförändringar sker vid korspoäng.

Nätet reagerar därför inte på tryckförändringar vid beröring, utan på förändringar i spänningen. Följaktligen fungerar den endast med en ledande pekpenna eller fingret. I hemmet är den yt-kapacitiva pekskärmen vanlig. Smartphones och surfplattor arbetar enligt denna princip. Även inom affärsområdet kan bildskärmar användas, t.ex. på kontorsvardagen, vid offentliga myndigheter och vid utbildningsinrättningar.

 

Resistiva pekskärmar

Om man sätter på detta system räcker det med mycket lite tryck för att registrera rörelsen. Därför består skärmen av två ledande skikt. Det övre skiktet som du vidrör är oftast tillverkat av en tunn polyesterfolie, medan det undre skiktet består av glas och står under likspänning. Tryckningen på folien kan mätas med hjälp av spänningen och kan föra över tryckeriets position.

Det resistiva systemet har den uppenbara fördelen att det inte behöver någon ledande beröring. Det handlar bara om påtryckningar. Därför spelar det ingen roll om handsken ligger över fingret eller om en pekpenna eller något annat föremål används.

I praktiken används resistiva pekskärmar exempelvis i navigationssystem och handhållna konsoler i hemmet, men även inom industrin, där handskar ofta är standardkläder för personalen. Även inom hälso- och sjukvården är resistiva pekskärmar av standardstandard för att läkare och vårdpersonal ska kunna bibehålla hygienstandarder.

 

Vilken panelteknik används?
 

Först och främst det viktigaste: Visning på en modern bildskärm sker som standard via en LCD-skärm. LCD-tekniken bygger på flytande kristaller som kan påverka ljusets polarisationsriktning. Flytande kristaller är placerade antingen vertikalt eller horisontellt. I detta sammanhang görs åtskillnad mellan den nationella testpanelen (TwistNematic Panel), VVA-panelen (Vertical Alignment Panel) och IPS-panelen (in-Plane Switching).

Varje pekskärm har en av de tre paneltyperna. De skiljer sig åt i detalj, och det är därför viktigt att ha en klar bild av underformerna och deras egenskaper innan de köps. Denna guide underlättar informationssökning genom att jämföra.

TN-panel

Denna panelteknik är det mest prisvärda och använder flytande kristaller som blir allt lodrätt positionera sig vid ökande spänning. Led-bakgrundsbelysningen kan stråla ännu sämre ju upprätt kristallerna står. Följaktligen ändras pixels ljusstyrka, was möjliggör visning i helbilden. TN-panelernas reaktionstid är mycket bra, men blickvinkelstabiliteten lämnar mycket övrigt att önska. Vid sidan av en frontvy är skärmen felaktig. För privata användare är tekniken vardagkompatibel och därför vanlig.

 

VA-panel

Även dessa paneler använder spänningen för att ställa vätskekristallerna i en annan position. I detta fall är kristallerna dock först vertikala och tenderar att öka spänningen i horisontalplanet. Eftersom de med vertikal rätt genomför ljuset helt och hållet och helt blockerar ljusinformationen i fasljuset är kontrastvärdet mycket högt. På grund av de starka kontrasterna är det mycket bra att dessa paneler används av mediebranschen och av företag som arbetar med CAD-teknologi. Även dess synvinkelstabilitet är betydligt bättre, men fördröjer på så sätt responstiden.

 

IPS-panel

Kristallerna finns i horisontellt plan och är placerade parallellt med varandra. Om spänningen ändras vrider den sig. Placeringen ger en hög blickvinkelstabilitet och dessutom en mycket bra kontrast. Även färgåtergivningsstabilitet är mycket bra. Dessa paneler punkterna dessutom när omgivningstemperaturen stiger. En VA-panel bildas i praktiken från ca 57 grader Celsius svarta fläckar tills temperaturen sjunker igen. Det är inte troligt med IPS-panelen. En IPS-panel är därför det bästa valet, särskilt inom affärsområdet. Inköpskostnaderna är dock något dyrare.

 

Was är de viktigaste egenskaperna som en bra pekskärm har?
 

Andra faktorer spelar en roll när det gäller att fatta beslut om inköp. I följande tabell anges och beskrivs de viktigaste egenskaperna:

 

DisplaystorlekFrån platssparande modeller till stor bildskärmsdiagonal
HöjdinställningFör mer rörlighet på arbetsplatsen
UpplösningI idealfall i Full HD, motsvarar 1920 x 1080 pixlar
KontrastAnges i förhållanden, t.ex. 8.000.000:1
Single TouchEnkel kommandokoppling med ett finger
Multi touch.Mer komplex hantering med upp till tio fingrar
 

Vilka är skillnaderna i praxis?

En viktig sak är också anslutning av skärmar. Sex möjligheter sammanfattar rådgivaren:

 • HDMI - standarden och för HD-ready-upplösning

 • VGA - föråldrade gränssnitt för alla analoga signaler

 • DVI - möjliggör överföring av digital och analog data.

 • USB-gränssnitt för externa hårddiskar, surfplattor och smartphones

 • Micro-USB/MHL - ny standard för enheter med mikro-USB-uttag

 • DisplayPort - senaste anslutningsstandard som även tillåter 7K-upplösning

 

Kort och knappt: FAQ
 

Hur rengörs monitorn?

Eftersom moderna datorer och bildskärmar är kostnadsintensiva inköp är skötsel viktig. Rengöringen av skärmen är dock mycket enkel. Det räcker att använda en torr mikrofiberduk. För mer svårborttagna fläckar kan duken användas fuktig. Ett aggressivt rengöringsmedel bör inte användas. Ytan kan annars skadas och pekskärmen fungerar inte längre som den ska.

 

Finns det en pekskärm för Windows XP?

I tider av Win XP har man funderat över användarvänligheten med pekskärmar. Till exempel kör biljettautomater med detta operativsystem. Eftersom Windows XP i dag inte är relevant vare sig för privat bruk eller för företag, kommer du inte att hitta motsvarande modeller.

 

Kan man använda en pekskärm på en dator med Windows 7?

För Win 7 fanns det flera möjligheter med pekskärm. Eftersom säkerhetsutrustningen upphörde i januari 2020 bör dock inget företag längre satsa på Windows 7.