bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Backkameror: God sikt bakåt vid parkering och manövrering

Parkera i trånga parkeringsfickor och exakt rangering kräver en hel del skicklighet. Man har snabbt förbisett ett hinder. Backning med en lastbil, byggfordon eller husvagnsbil kan även erfarna förare svettas. Enklare går det med en backkamera. Kameran med vidvinkelperspektiv underlättar sikt i bilen, kombi, van, husbilen, husvagnen, släpvagnen, lastbilen, terrängbilen och bussen bakåt och ger en högre säkerhet i trafiken.

Videobilden i kameran baktill visar som ett komplement till den akustiska parkeringshjälpen, om hinder finns bakom eller omkring fordonet. Det innebär mer komfort och bättre orientering för föraren. Med den här centimeterexakta parkeringsmanövrar är det enkelt att utföra.

Integrerade färgade hjälplinjer på bildskärmen hjälper till att uppskatta avståndet till hinder. Hjälplinjerna gör det enkelt att rangera även i svåra situationer. På så sätt skonar du dina nerver med videobackningshjälp, skyddar fotgängare och hjälper dig att undvika dyra skador på bilen. De blir mer avslappnade, utan döda vinklar och minskar risken för olyckor.

I industribilar som är lastade med verktyg och material från hantverkare och tekniker är kameran vid sidan av inomhus- och utomhusspeglarna ofta det enda sättet att se scenerna bakom bilen.

Många nya fordon är fabriksutrustade eller som specialutrustning utrustade med ett backkamerasystem. På fordon utan kamera och begagnade bilar kan den praktiska backroboten enkelt och kostnadseffektivt kompletteras. Efterbyggnadssats med bra pris och prestanda passar för lastbilar, nyttofordon, utryckningsfordon och lastbilar.

  • Hur fungerar en backkamera?

  • Vilka skiljer sig backkameror?

  • Vilken utrustning är viktig för backkameror?

  • Hur säkra är backkameror?

  • Hur fästs en backkamera?

  • Vilka fördelar har en kamera med inspelningsfunktion?

Hur fungerar en backkamera?

Backningskamerorna för automatisk eftermontering fungerar på liknande sätt som fabriksmonterade kamerasystem. En eller flera videokameror registrerar omgivningen baktill på fordonet och överför rörelsebilden via en kabel eller trådlöst till en bildskärm som föraren bekvämt kan se och på så sätt använda som orienteringshjälp. På displayen visas en bild som speglad i backspegeln.

Kameror för inbyggnad i efterhand har i regel en egen skärm och erbjuds ofta som backningskameraset bestående av kamera och display. Backningskamerasetet innehåller allt was du behöver för att komma igång. Beroende på modell ansluts kabel-backkameror separat till DVD-spelaren i bilen eller en befintlig bildskärm.

Vilka skiljer sig backkameror? 

Det viktigaste särskiljningskriteriet för backkameror är dataöverföring från kamera till display. Du kan välja mellan modeller med eller utan anslutningskabel.

Kabelbundna backkameror

I ett kabelbundet backningssystem överförs videosignalerna från en eller flera kameror till skärmen med hjälp av en fast installerad kabel. Tack vare kabelanslutning är dessa modeller mycket störningsfria. Kabeln förs fram på instrumentbrädan under baksidan av bilens inre. På grund av kabeln är monteringen mer påkostad än en trådlös backkamera med trådlös.

Trådlös backkamera för smartphone

Vissa trådlösa kameramodeller använder skärmen på en kopplad smarttelefon för bildåtergivning. Dessa enheter kommer utan extra bildskärm, was förenklar installationen och sparar plats i cockpitområdet. De förutsätter att föraren har sin mobiltelefon klar när han eller hon kör. Oumbärlig är en mobil bilhållare, som väl fixerar smarttelefonen för föraren. För företagsfordon med ofta växlande förare är smartphone-backkameror mindre lämpade.

Trådlösa backkameror

Trådlösa backkameror skickar din signal trådlöst till displayen. Trådlösa backkameror kommer ut utan signalledning genom fordonet. Praktiskt är att du inte behöver dra några kablar. Trådlösa modeller är därför också mycket väl lämpade som parkeringshjälp för släpvagnar. Beroende på modell används som överföringstyp analog trådlös överföring eller digital trådlös överföring via WLAN eller Bluetooth, vilket garanterar en säker dataöverföring. Räckvidden för WLAN-kameror är tekniskt sett större än för modeller med Bluetooth.

Den trådlösa sändaren är beroende på modell platssparande inbyggd i kamerahuset eller i en extra sändarbox. När det gäller montering är bakkamerorna med inbyggd trådlös modul was i din fördel. De kan enkelt monteras i bilen, men kan vara lite mer störningskänsliga.

Fordonsspecifika backkameror

Fordonets backkameror är anpassade till de fordonstyper som anges i produktbeskrivningen. De är perfekta för komplettering på fabriksmonterade navigationssystem och kommer ut utan extra monitor.

Backkameror för navigeringsenheten

Kameror kompatibla med GPS kan även visa bilden på navigationssystemets skärm om så önskas. I produktbeskrivningen anges vilka modeller som stöds.

Vilken utrustning är viktig för backkameror?

Följande punkter hjälper dig att välja ett Backnings-videosystem som är lämpligt för dig:

Synvinkel

Ju större blickvinkeln är täckt av kameran, desto mer information får föraren på bildskärmen. Se till den horisontella och vertikala synvinkel som anges i produktbeskrivningen.

En stor blickvinkel med autentisk och så lite distorsion som möjligt av omgivningen underlättar orienteringen. Kamerans position och avstånd beror huvudsakligen på kameralinsen och kamerans live-bild anpassas. Backkameror använder ett vidvinkelobjektiv med speciallinser för att fånga så mycket av omgivningen som möjligt. Bilden och avstånden på skärmen avviker till förmån för ett större registreringsområde något från den faktiska bilden och det faktiska avståndet.

Automatisk bildaktivering

Backningskameran bör vara så intuitiv att använda, särskilt när flera förare använder ett fordon. En fördel är backkameror som slås på automatiskt när backväxeln läggs i. Detta möjliggör kamerasystem som är anslutna till ett backljus som strömförsörjning. När du lägger i backen på bilen aktiveras parkeringshjälpen och displayen visar videobilden på backningskameran. Efter byte till framåtgång sker en automatisk bildavstängning.

Om kameran är ansluten till en konstant strömkälla, aktivera och avaktivera baksidan med en knapp på displayen eller i kameraappen.

Monitor

Bildskärmen har en storlek och en bra bildkvalitet. De minsta skärmarna visar videobilden på 3 tums bildstorlek, medan de större modellerna har upp till 9-tums bildskärmar och mer. Ju större LCD-skärmen och ju högre upplösning, desto fler detaljer kan du upptäcka och desto lättare kan du uppskatta avstånd. Ta hänsyn till platsbehovet för respektive skärmstorlek i cockpiten.

Enheter som är utrustade med automatisk dimning avskärmar skärmbilden automatiskt vid skymning och natt, så att föraren inte bländas. Vissa monitorer har extra videoingångar.

Uppvärmning

Backkameror för utvändig montering på fordon är generellt väderbeständiga och känsliga för fukt och kyla. Vattentäta kameror med inbyggd Uppvärmning garanterar bättre sikt även vid frost. Bättre utrustade modeller är inte bara vattentäta, utan har även en värmefunktion som klarar is och snö.

Mikrofon

Om flera personer rangerar, hjälper på vissa modeller en inbyggd mikrofon på kameran vid kommunikation med föraren.

Mörkerseende

I mörker tänds automatiskt LED-lampor för ett bra mörkerseende. Led-belysningen lyser upp området bakom fordonet under dåliga ljusförhållanden.

Anslut flera kameror

Multikamera-backsystem arbetar vid behov med flera kameror. Beroende på utförande kan du koppla ihop upp till fyra videokameror med kabeln eller den trådlösa bildskärmen. De extra minikamerorna förbättrar sikten bakåt och åt sidan på stora fordon, lastbilar och husbilar. Ytterligare kameror kan även vara användbara i fronten. Vid körning med släpvagn kan en kamera fästas baktill på dragfordonet och ytterligare en på släpvagnen.

Hur säkra är backkameror?

Backningsvideosystem bidrar avsevärt till trafiksäkerheten, eftersom de förbättrar sikten bakåt vid parkering, vändning och rangering. De är ytterligare ett hjälpmedel och hjälper föraren att fullgöra sina skyldigheter som vägtrafikanter. På displayen kan man se was som spelas bakom bilen. Företag kan överlåta åt nästan alla anställda att utrusta tjänstebilar och transportbilar med en bakre kamera. Parkering fungerar tack vare Live-videobilden även utan hänvisning.

Kamerabilden hjälper dig att se avståndet till nästa objekt och eventuella personer eller djur i körområdet. Justera vid behov enkelt bildens ljusstyrka och kontrast. Backningskamerasystemets bildfält beror på fordonet och vägförhållandena. Mörker, regndroppar, direkt solljus, smuts, snö, is och lutning kan skada bilden av kameran, men kan lätt tas bort.

Titta inte bara på skärmen när du går tillbaka. Användningen bör alltid ske tillsammans med ytterbackspeglar, backspeglar och visuell kontroll genom en direkt siktlinje från skivan.

Hur fästs en backkamera?

Trådlösa backkameror och modeller med kabel utmärker sig genom en enkel installation. Monteringen av backningskamerasystemet sker enligt medföljande anvisningar, beroende på fordonstyp med skruvmontage, magnet, Clip-fäste eller nummerskyltshållare. Backkameran strömförsörjs oftast med ström.

En annan fördel är en skyddad monteringsplats, så att linsen vid körning inte blir så lätt förorenad av uppvirande smuts, regn och snö. Vissa tillverkare rekommenderar att kameran används i stället för nummerskyltsbelysningen. Kameran tar då dessutom över funktionen hos den tidigare belysningen. Dessutom har en fästning i väskutrymmets grepplist samt en fastsättning ovanför eller under nummerskyltshållaren visat sig vara beprövad.

En lätt nedåt i riktning mot körbana lutad kameraposition förbättrar orienteringen. Kamerabilden visar på så sätt en del av stötfångaren. Den fungerar som referenspunkt för att bättre uppskatta avstånd till angränsande fordon, murar eller garage.

Tips: Ta kameran i drift provisoriskt innan den slutgiltiga monteringen. Med hjälp av provtagningsåtgärderna kan du prova bildsnitt i olika kamerapositioner.

Vilka fördelar har en kamera med inspelningsfunktion?

Backkameror med videoinspelning kan inte bara överföra live-bilder från området bakom bilen via display till föraren, utan kan dessutom spela in live-bilden när du har tillbaka den. Som minnesmedium används ett SD-kort, microSD-kort eller ett USB-minne. Till skillnad från en dashcam raderas normalt inte inspelningarna automatiskt. De samlade videoinspelningarna kan utvärderas och används i företag t.ex. vid en repor på fordonet som bevis på att den som förorenar betalar. Beroende på modell kan bilder spelas upp på skärmen i bilen eller på en dator.