Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

 

 

Med många ljudkablar kan du njuta av musik

Vilken audiokabel som passar bäst till dig hittar du i lexikon. Mer information om olika typer och anslutningar som teleplugg, SCART eller RCA får du här.

 • was är en ljudkabel

 • Vilken ljudkabel finns det?

 • Kriterier för audiokabel

 • Olika anslutningar för audiokabel: RCA, teleplugg och co.

 • FAQs: De vanligaste frågorna om ljudkablar

 • Sammanfattning: Så köper du rätt audiokabel

was är en ljudkabel

Audiokabel

Ljudkabel används för att överföra ljudsignaler mellan enheter. För vissa apparater är några anslutningstyper standard, till exempel hörlurs-uttag för mobila enheter som musikspelare, smarttelefoner och RCA för stereosignaler till högtalare. Många olika adaptrar för flera anslutningstyper finns tillgängliga. Det skiljer sig inte bara åt kontakterna, utan även kabelkonstruktionen

Vilken ljudkabel finns det?

Anslutningskabel för audioAudioanslutningskablar finns i många olika varianter. Kabellängd och kontakter är variabla och erbjuder av teleplugg via RCA och diodkontakt många möjligheter. Även kombinationstyper är möjliga och används gärna.
Audio-Y-adapterEn audioadapter gör det möjligt att ansluta mer än en enhet till en ljudutgång. Till exempel två högtalare till ett uttag på datorn eller två hörlurar på en Smarphone.
 
Audio-Y-kabelSärskilt musiker använder sig till exempel för anslutning av förstärkare och subwoofer till Y-kablar, huvudsakligen med RCA-kontakter. De här kablarna ger på ena sidan en RCA-kontakt och på andra sidan två separata RCA-kontakter.

Kriterier för audiokabel

Lämplig för användning

 • Lämpliga kontakter och uttag för önskade enheter: Teleplugg, RCA etc.
 • Kabellängd: Bäst inte längre än nödvändigt för att undvika störande kablar i höljet
 • Anslutningar A och B: Adapter eller likformiga kontakter/anslutningar
   

Passande utrustning
 

 • Kontaktform: Rak, ensidigt vinklad, vinklad på båda sidor
 • Skärmning: Folie, flätning, folie och flätning, utan skärmning
 • För stor komfort: Spiralkabel, högflexibel, kabelvinda
 • Mantling: Tyg, läder, snöre, supersoft
 • För casemods och snygga datorer: Seega kablar
 • Guldpläterade kontakter för extra hög överföringskvalitet
   
Audiokabel

Vårt praktiska tips

I färgen på ljudkablar finns förutom svart särskilt för casemods ytterligare varianter. Vissa tillverkare har kabelförsedda kablar med speciell manlig ommantling i olika färger. Stifttilldelning är dock oftast enhetlig, så att tilldelningen förblir entydig.

  

Olika anslutningar för audiokabel: RCA, teleplugg och co.

 • RCA: Klassisk RCA-kabel används för anslutning av två separata ljudsignaler (vänster och höger) till högtalare, TV-apparater och många andra enheter. Uttag och kontakter är möjliga.
 • Diodkontakt 5-polig: Trots att den nästan överallt nu har ersatts av RCA, är diodkontakt (din-kontakt) med 5 enskilda kontaktstift fortfarande i användning. De för samman både jord och båda ljudkanalerna för stereo i en kontakt.
 • Teleplugg: För mp3-spelare, som kontakt för anslutning av små högtalare och många andra enheter är kablar med telepluggsanslutning etablerade. Tele-uttag och stickpropp finns i storlekarna 3,5 mm (används oftast), 2,5 mm och 6,35 mm för mono- och stereosignaler.
 • SCART: SCART används som anslutning för video- och ljudsignaler och finns på TV-apparater och inspelare. Som ljudkabel finns oftast kontaktkombinationer av SCART-ingång och RCA-kontakter.

FAQs: De vanligaste frågorna om ljudkablar

Med vilken audiokabel kan man spela in på bästa sätt?

När det gäller inspelningar är kvalitet särskilt viktigt. Därför erbjuder sig kablar som är lämpliga för stereoinspelning. Passande kablar är stereoanslutningskabel eller RCA-kabel när de är lämpliga. För mikrofoner används ofta även XLR-kabel.

Hur kopplas ljudkablar in?

Ljudkablar ansluts som alla kablar med passande kontakt till uttaget. Stereokablar med två ljudsignaler måste tas med i lämplig tilldelning (vänster, höger), så att ljudkvaliteten charmar öronen. På kontakterna är identifieringen märkt med färger eller etiketter.

Hur undviker man kabeltrassel?

I princip bör inte ljudkablar vara längre än nödvändigt. Överflödiga kabellängder kan ändå lindas upp med buntband eller kardborreband och fästas permanent. För kabeldragning av ljudsystem (t. ex. 5.1) i bostäder bör kablarna fästas bakom möbler eller väggar. När kabeln lindas upp bör ingen spänning finnas och extra lång livslängd bör man se till att kabeln inte vrider sig internt. Även supersoft-kabel förhindrar kabelhärvor.

Sammanfattning: Så köper du rätt audiokabel

Vid val av ljudkabel bör alltid de enheter som används användas tas bort. På så sätt kan du snabbt identifiera vilka kablar som behövs. Högtalare, headset och många andra apparater har redan en fast inbyggd ljudkabel som sätts i motsvarande uttag på datorn eller mixerbordet. Om adapter behövs, är det kort för att undvika större kabelförningar.

Den som söker efter en PC smakfull ljudkabel kan få tag i sina eleganta färger. Du sätter casemods i fokus med färg. I princip gäller: Direkt kabeldragning med en enda kabel ger den bästa ljudkvaliteten.
För korta skarvar kan även spiralkablar rekommenderas, eftersom de är särskilt flexibla och inte tar mer plats än nödvändigt.