bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om USB-adaptrar

  • Was är USB-adapter?

  • Vilka USB-typer finns det?

  • Vad har sagts?

  • Vilka typer av anslutningar kan du köpa USB-adapter?

  • Kort och gott:

Was är USB-adapter?

 

USB står för Universal Serial Bus och betecknar en standardiserad datoranslutning. Med hjälp av USB kan perifera enheter anslutas till datorer, servrar och bärbara datorer. Användningsmöjligheterna för USB-gränssnittet är nästan obegränsade. Smartphones använder en av de kompakta versionerna (beroende på modell: Mikro-USB, mini-USB eller USB-C) för laddning av batteriet och för dataöverföring med en dator. Oftast används USB-gränssnittet tillsammans med mobila lagringsmedier. Tillverkare av elektroniska underhållningsmedier använder gränssnittet för uppdateringar och tjänster i händelse av reparation. Det universella användningsområdet för gränssnittet kan kombineras med adaptrar och omvandlare. USB-adaptern använder anslutningen för direkt datautbyte mellan två enheter även utan dator. Adapter och omvandlare kan användas för att lösa anslutningsproblem. Nästan varje anslutning kan omvandlas till en enkel USB-anslutning. 

Vilka USB-typer finns det?

USB 1.0

USB 2.0

USB 1.0 är inbyggd i gamla datorer och med sin datahastighet på 1,5 MByte/s för långsamt för nyare enheter. Datahastigheten skulle i dag i bästa fall räcka för att ansluta en mus, ett tangentbord, en skanner eller en skrivare.

USB 2.0

USB 2.0 uppnår högre spänning och överföringshastighet på upp till 60 MByte/s. Trots den senare lanseringen av USB 3.0 och USB 3.1 är USB 2.0 fortfarande standard för elektroniska underhållningsmedier och datormaskinvara. Anslutningen är dock ibland kompatibel med USB 3.0-enheter. I praktiken kan det betyda att till exempel en extern hårddisk bara kan användas via en kortplats med USB 3.0. Det är inte regel, men det bör beaktas när man köper.

USB 3.0

USB 3.0 befinner sig i standardiseringsfasen och kommer om några år att helt ha ersatt USB 2.0. USB 3.0 kan överföra upp till 500 Mbit/s. På grund av den höga datahastigheten behöver denna anslutning tjockare kablar med fler ledare.

USB 3.1

Detta gränssnitt har en datahastighet på upp till 10 Gbit/s och gäller som för närvarande snabbaste USB-anslutning. För närvarande finns det knappt några enheter som kan utnyttja USB 3.1 i full hastighet.

Mikro-USB / mini-USBUSB-C

De minsta versionerna av USB-anslutningen är mini-USB och micro-USB. De används vanligen för mobil elektronik, till exempel smarttelefoner och digitalkameror. Viktigt att veta: Det finns både mikro-USB- och mini-USB-anslutningar i tre versioner, enligt USB 2.0-standarden: Som USB 2.0 Micro-A, som används på hostsidan, som USB 2.0 micro, som används för PC-lös kommunikation, och USB 2.0 micro-B.

USB-C

Den USB-standard typ C som infördes 2014 är mycket lättare att ansluta (kan inte sättas in ”fel”) och kan i annat fall göra allt som was de nuvarande varianterna kan. Eftersom den stöder USB Power Delivery, kan enheter med upp till 100 W strömförbrukning drivas utan extra strömkälla, till exempel bärbara datorer. 

Vårt praxistipp: Se till att det är kompatibelt

För full effekt måste alla tre komponenter (host, kabel och terminal) vara kompatibla för USB 3.0. Annars sker en Downgrad till USB 2.0. 

  

Vad har sagts?

Vad har sagts?

USB-adapter och -omvandlare finns i många varianter med Centronics-uttag, D-SUB-uttag, telepluggar och kontakt med 9 eller 25 Polen. Till de vanligaste typerna för anslutning A räknas uttag och kontakter med USB 2.0 och 3.0 kontakter och USB 3.0. De här USB-adaptrarna finns delvis som Micro-utförande. Alla inlägg erbjuds både som ”mor” och som ”far”. Kontakter finns i vridbar och statisk form med och utan kabel.

Vilka typer av anslutningar kan du köpa USB-adapter?Vilka typer av anslutningar kan du köpa USB-adapter?

  • FireWire: Den används för ren dataöverföring och hör inte längre till de vanliga gränssnitten.
  • SATA: För att ansluta externa hårddiskar till en USB-kortplats behövs en adapter från SATA till USB. För en SSD-hårddisk lönar det sig att ansluta till en USB 3.0-anslutning för att få ut högre datahastighet.
  • USB 2.0 till USB 3.0: Om man har en enhet för USB 3.0, men inte den nödvändiga anslutningen, kan en uppgradering ske via adapter. I anslutning kan USB 3.0-enheten användas med en anslutning för USB 2.0.
  • Teleplugg till USB 3.0: Överföring från telepluggar till USB är populär i spel: Många headset-tillverkare satsar på teleplugg för anslutning till hörlurar. För att få den nödvändiga strömstyrkan till headsetet, används en USB-kontakt för anslutning till datorn.

Kort och gott:

Som universellt användbart gränssnitt används USB som standard för laddnings- och dataöverföringsanslutningar och kan användas praktiskt taget överallt. På grund av den ständiga tekniska utvecklingen är det inte möjligt att garantera hållbara standarder för anslutningar. Adapter och omvandlare ger därför användbara tjänster. Innan man byter ut utrustning eller tillbehör på grund av olämpliga anslutningar är det värt att överväga att köpa en adapter eller omvandlare - i regel kan man hitta en lämplig lösning för att förlänga livslängden för maskinvaran i fråga.