Förklaring: Lödstationer för olika målgrupper

Vill du lära elever eller praktikanter hur man använder en lödstation? Behöver du leda bort skadliga ångor i samband med komplext mjuklödningsarbete? Planerar du för att lödningen inom industrin ska kunna ske så effektivt och resurssnålt som möjligt? Eller ska du bara löda ihop kontakter och kablar på den nya modellbilen? Oavsett om du arbetar som lärare, hantverkare, inom tillverkande industri eller om du använder lödning i hobbyverksamhet, kan du enkelt och snabbt hitta vad du behöver på Conrad Sourcing Platform. Allt finns där, även om användningsområdena för lödstationer knappast kunde vara mer olika. 

Volker Kunz, försäljningschef för privatkundsområdet på Conrad Electronic, har stor erfarenhet av olika målgrupper och deras behov. Han säger ”När du ska köpa en lödstation är det mycket viktigt att du först går igenom hur du kommer att använda den, vilka krav som användningsområdet medför, och baserat på detta noga kontrollerar vilken modell som har de funktioner du behöver.” För att göra det lättare för kunderna att få en överblick och kunna göra ett bra val, har produktexperter definierat fyra typiska målgrupper och detaljerat beskrivit lämpliga lödstationer för varje målgrupp. Alla modeller finns tillgängliga på Conrad Sourcing Platform.

  • Målgrupp 1: Gör-det-själv-verksamhet, modellbygge, hobbyelektronik och tillverkning

  • Målgrupp 2: Skola och utbildning

  • Målgrupp 3: Hantverk och verkstad

  • Målgrupp 4: Industri och industriell tillverkning

Målgrupp 1: Gör-det-själv-verksamhet, modellbygge, hobbyelektronik och tillverkning

Enkel att använda, högpresterande och med olika spetstyper för olika lödapplikationer: ST-80A erbjuder allt som hobbyanvändare med professionella krav kan önska. Inom gör-det-själv-verksamhet, modellbygge och hobbyelektronik är det viktigt med utrustning som har pålitlig funktionalitet och stödjer flexibel användning. Det är precis det du får med Toolcraft lödstation. Om du håller på med modellbygge och till exempel ska byta kontakt på ett fordonsbatteri, behöver du en bred lödspets och hög effekt. Om du ägnar dig åt hobbyelektronik och till exempel ska bygga ihop en elektronikbyggsats, är en fin lödspets och kontrollerbar temperatur oumbärlig. Den här lödstationen är flexibel på så sätt att du snabbt och enkelt kan byta lödspetsar för olika användningsområden. 

För att skydda känslig elektronik har denna basmodell potentialutjämning via ett 4 mm ESD-uttag. Under det robusta pulverlackerade höljet på ST-80A döljer sig ett högkvalitativt keramiskt värmeelement som möjliggör lödning med hög effekt (80 W) i området mellan 150 och 450 °C. Temperaturen ställs in exakt och enkelt via det analoga vridreglaget och en LED-signal visar lödstationens driftstatus och kontroller. Lödkolven är försedd med en mycket flexibel silikonkabel och sitter säkert i sin hållare, som levereras med en lödspetsrengörare och en integrerad rengöringssvamp. 

Målgrupp 2: Skola och utbildning

Lödning på ett enkelt sätt och med allt under kontroll: Lödstationen ST-100-FH från Toolcraft är idealisk för användning på STEM-lektioner eller i utbildningssituationer. Tack vare högfrekvenstekniken blir det lättare för oerfarna användare att lyckas med de första lödningsförsöken, vilket leder till att de snabbt får uppleva framgång i inlärningsprocessen. Lödstationen är tilltalande att använda redan när du slår på den. Enhetens HF-induktionsvärmeelement möjliggör extremt snabb uppvärmning och därmed kan du genast komma igång med lektionen eller utbildningsinsatsen. Ett vridreglage ger snabb åtkomst till temperaturinställningen. Som ett alternativ är det också möjligt för läraren att lagra ofta använda temperaturvärden digitalt, så att dessa kan hämtas via ett enkelt knapptryck. Vid behov av ökad säkerhet och för att undvika skador på komponenter, kan såväl temperaturinställningen som åtkomst till de förinställda värdena skyddas med hjälp av lösenord. En lättavläst LCD-skärm med hög kontrast, där de förvalda inställningarna för målvärde och verkligt värde visas, underlättar för läraren att kontrollera temperaturen.

För att ytterligare öka säkerheten och energieffektiviteten i undervisningssituationen har lödstationen en lutningssensor, som känner av om lödkolven används. Om så inte är fallet försätts enheten i standbyläge efter 20 minuter och i energisparläge efter 40 minuter. ST-100 är både flexibel och robust: lödkolven ligger bra i handen och är utrustad med en högkvalitativ silikonkabel som gör hanteringen enkel. För att enheten ska kunna fungera för olika användningsområden är det enkelt att, utan verktyg, byta mellan olika lödspetsar. Två praktiska förvaringsutrymmen för dem finns tillgängliga på enhetens sidor. Lödspetsarna kräver inget underhåll. Det räcker att rengöra dem ibland med hjälp av den integrerade kemiska metallrengöraren och svampen. ST-100 har ett värmeelement på 100 W, som möjliggör temperaturer från 50 till 480 °C och säkerställer snabb effekt under hela arbetsprocessen, även vid höga temperaturer. En LED-indikator ovanför temperaturinställningen visar när uppvärmningsfunktionen är aktiv. Känsliga IC-komponenter skyddas på ESD-arbetsstationen av ett 4 mm potentialutjämningsuttag och den digitala lödstationen har ett högkvalitativt robust aluminiumhölje som skydd.

Målgrupp 3: Hantverk och verkstad

Lödkolvar, lödröksutsug och arbetsbelysning: den kompakta lödstationen LSL-951 från Toolcraft erbjuder alla dessa funktioner i en enhet och fungerar därför perfekt för professionella hantverkare, både för användning i verkstaden och vid mobil användning. Den passar för elektriker såväl som för servicetekniker och medarbetare inom systemunderhåll. Med en effekt på 80 W kan denna lödstation användas även för arbeten med större kabeldiameter och tack vare det kompakta formatet är den praktisk att ha med vid servicebesök hos kunder, då den lätt får plats i verktygsväskor och verktygsskåp. Lödstationen är imponerande kompakt, trots att den har en integrerad lödröksutsug. Denna kan enkelt fällas ihop bakåt och snabbt tas i drift. Eftersom LSL-951 är lämplig för alla slags lödningsarbeten, inklusive lödning med blyfritt såväl som blyhaltigt lödtenn, är det ofta inte möjligt att undvika att skadliga ångor bildas. När du behöver skydda din hälsa under lödprocessen kan du snabbt och enkelt sätta igång lödröksutsugen. På så sätt kan skadliga ångor sugas ut direkt vid källan och renas i det aktiva kolfiltret. En LED-belysning för lödområdet kan enkelt kopplas in för att underlätta arbetet. 

LSL-951 ser till att ingen tid går till spillo. Lödstationens PTC-värmeelement når redan efter 48 sekunder en temperatur på 400 °C. Med hjälp av ett vridreglage kan temperaturen ställas in mellan 160 och 480 °C. Smart funktion: den senast inställda temperaturen sparas när enheten stängs av och aktiveras åter när enheten slås på igen. LCD-skärmen visar bland annat den inställda och den aktuella temperaturen i Celsius eller Fahrenheit samt ändas från gult till vitt sken när den inställda temperaturen uppnåtts. För att uppfylla krav inom olika användningsområden går det att montera många olika sorters lödspetsar. Dessa är, praktiskt nog, kompatibla med andra lödstationer från Toolcraft. 

Målgrupp 4: Industri och industriell tillverkning

ST-200 från Toolcraft erbjuder två kraftfulla lödkolvar i en station. Tack vare denna specialfunktion är lödstationen särskilt lämplig för användning i industriell tillverkning, eftersom två arbetsplatser kan utrustas med bara en station på ett platssparande och kostnadseffektivt sätt. Smart funktion: den kompakta designen gör att ST-200 tar liten plats på arbetsbänken. För användning i produktionsmiljöer kan lösenordsskydd aktiveras, så att endast auktoriserad personal kan göra temperaturinställningar. Detta kan förhindra oönskad ändring av parametrar och skydda komponenter i tillverkningsprocessen. Denna lödstation är också idealisk för användning vid kabelmontering. Genom att en lödkolv utrustas med en liten lödspets och den andra med en större lödspets kan arbetet med montering av kablar med olika dimensioner göras effektivt. 

ST-200 Pro styrs enkelt tack vare menynavigering på en TFT-skärm och erbjuder, förutom möjlighet till individuell temperaturinställning, även integrerade funktioner som mål- och faktiska värden per kanal, programmerbara min-/maxvärden, automatisk sänkning i standby, effekt per kanal, snabb uppvärmning och fasta värden för lödningstemperatur. Dessutom kan tiderna för automatisk sänkning och avstängning programmeras för varje kanal. Lödverktygen (kolvarna) känns automatiskt igen av stationen. En sensor i kolven känner av användningen och styr på så sätt den energibesparande standby-inställningen. ST-200 levereras med två lödkolvar med olika lödspetsar samt två universallödkolvstativ med svamp och rengöringstrassel samt en hållare för utbyteslödspetsar. 

Har du inte hittat det du letar efter ännu?
Här finns det fler lödstationer från Toolcraft och passande tillbehör