Smart och strukturerat kabelsystem för fastigheter från Digitus

 Juni 2020. Conrad Elektronik utökar sitt omfattande sortiment av produkter för professionell byggteknik med en portfölj av kabelsystem från leverantören Digitus.

”Den tid av digitalisering vi lever i nu innebär en kraftig ökning av datamängder vilket leder till utmaningar vad gäller behovet av att kontinuerligt vidareutveckla infrastrukturen i fastighter. Ett strukturerat kabelsystem möjliggör överföring av stora mängder data samtidigt som det erbjuder bästa möjliga energieffektivitet”, säger Sven Prang, produktchef på Conrad Electronic. ”Med de flexibelt skalbara och hållbara lösningarna från Digitus erbjuder Conrad Electronic sina kunder ett framtidssäkert paket.“ Kabelsystemen i Digitus sortiment använder sig av den senaste tekniken och är kompatibla med de nya industristandarderna IEEE802.3at och 3bt för PoE-applikationer (Power over Ethernet). 

Strukturerade kabelsystem, som ibland omnämns som universella byggnadskabelsystem eller universella kommunikationskabelsystem, är koncept för användningsneutrala kabelsystem i och mellan byggnader. Hela vägen  – från serverrummet, via kabelnätet till subdistributionen och fram till slutenheterna – erbjuder Digitus en komplett lösning med en bred portfölj av funktioner för en kraftfull och samtidigt ren infrastruktur. En grundläggande fördel med strukturerade byggnadskabelsystem är PoE-strömförsörjningen för slutenheterna. Energiförsörjningen säkerställs via Ethernet-datakabeln, vilket gör extra strömförsörjning onödig. När det gäller strömförsörjning görs en åtskillnad mellan koncept för end-span och mid-span. Med end-span fungerar switchen som en PSE (Power Sourcing Equipment) och förser därmed de anslutna slutenheterna med elektricitet. Midspan-lösningar finns tillgängliga för applikationer med switchar som inte stöder PoE. Här är en PoE-injektor ansluten som en PSE mellan switchen och slutenheten för att förse den med energi via Ethernetkabeln

Ryggraden i varje IT-infrastruktur och därmed även i det strukturerade byggnadskabelsystemet är serverrummet - eller i mindre skala nätverksskåpet. Conrad erbjuder nu i sitt nätverkssortiment alla relevanta Digitus-komponenter som en 24-port patch-panel, Mini GBIC (SFP) -modul, fläktar, OM4-patchkablar och LC OM4-splitbox.

Kabellinjen måste uppfylla olika krav, möjliggöra snabbt utbyte av stora datamängder och erbjuda hög tillförlitlighet. En kombination av fiberoptisk kabel och kopparkabel rekommenderas särskilt inom området vertikal kabelhantering. Medan fiber är särskilt lämpligt som medium mellan serverrummet och våningsfördelarna är kopparkabel fortfarande det bästa valet när du ansluter till slutenheterna. Conrad erbjuder till exempel PoE-kompatibla CAT.7 S / FTP Simplex installationskablar med AWG / 23/1 koppartrådsledare från Digitus-portföljen. 

Subdistributionen handlar om att fördela det centrala kabelsystemet decentraliserat till slutenheterna. Nätverksförsörjningen till de enskilda arbetsplatserna tillhandahålls via de så kallade konsolideringspunkterna. Dessa består av GHMT-certifierade Keystone-moduler i lämpliga höljen, som kan installeras på skrivbord, i undertak, under golv eller i upphöjda golv och ansluts direkt till signalswitcharna. Den klassiska våningsfördelaren krävs inte längre.

Digitus fokuserar sin produktportfölj helt på strukturerade kabelsystem för fastigheter – allt ifrån serverrummet till arbetsplatsen och ut till slutenheterna. Komponenterna kan användas flexibelt, så att förändringar enkelt kan göras inom byggnader och system och hela infrastrukturen kan anpassas efter behov.