SSD - Framtidens hårddisk

Vad exakt är en SSD?

SSD står för Solid-State Drive och används som en hårddisk i datorer, bärbara datorer och surfplattor. På utsidan är en SSD inte mycket annorlunda än en vanlig hårddisk, förutom att den är betydligt tunnare. Monteringsskruvens hål är av samma standard som vid HDD-skivor. Det gäller även SATA-anslutningen och den kan därför användas som ersättare av din gamla hårddisk. Den stora skillnaden mellan en SSD och HDD är tekniken. En hårddisk består utav ett antal diskar där ett läs- och skrivhuvud läser/beskriver data från skivan genom att snabbt läsa av den. En SSD, å andra sidan, har inga diskar, men är uppbyggd av, till exempel, flashminne. Flashminne används ibland också i SD-kort. Flashminne läser och skriver data genom att läsa och skriva på flera ställen. SSD är mycket snabbare än en HDD.

Fördelarna med SSD

Den största fördelen med SSD är hastigheten. Tack vare SSDs teknik är det möjligt att uppnå en åtkomsttid på 0,1 ms! Som jämförelse: en av de snabbaste SATA HDD är Western Digital Raptor. Den har en åtkomsttid på 4,2 ms. Förutom åtkomsttiden kan även läs- och skrivhastigheter på mer än 500 MB/s uppnås. Och den förbrukar inte mer ström även om SSD är flera gånger snabbare än den traditionella hårddisken. Faktum är att en SSD är mycket mer ekonomisk än den normala hårddisken. På en dator kommer du inte märka stor skillnad, men med en bärbar dator kommer du se att du kan köra längre med batteriet, eftersom skivan inte behövs hållas i gång. Och eftersom det inte finns några rörliga delar i SSD-enheten, är enheten extremt tyst, vilket givetvis också är perfekt för en bärbar dator eller  HTPC. Dessutom är SSD rätt tålig, något som den traditionella hårddisken absolut inte är. Detta gör den även lämplig för extern användning.

Extern SSD - En shockproof extern HDD

Även om en SSD inte riktigt kan matcha HDD när det gäller lagringskapacitet, kan den i alla fall användas som ett externt lagringsmedium. Speciellt i kombination med ett USB 3.0-hölje  kan hastigheten användas bra. En SSD är mycket snabbare än en hårddisk, så kopiering av stora filer går betydligt snabbare. Dessutom är den resistent mot stötar, så den är perfekt för att ta med sig i en ryggsäck - något som kan orsaka problem med en traditionell hårddisk.

Olika typer av SSD

De vanligaste SSD enheter är 2,5” SATA SSD’s, enheter, och det finns även några 2,5” IDE SSD enheter tillgängliga. När det gäller storlek är dessa jämförbara med  2,5” HDD’s enheter som finns som standard i bärbara datorer. Tack vara samma specifikationer passar de också i en bärbar dator. Men om du har en dator med endast 3,5" HDD-kortläsare, är inte det heller något problem. Ofta levereras SSD-enheter med en konsol så att den får plats i 3,5 "HDD-bay på din dator. Dessa konsoler finns även att köpas separat. Om du verkligen vill ha den ultimata hastighetsupplevelsen, finns det även PCI SSD-enheter. Det är SSD-enheter som till exempel liknar ljudkort och de passar även in i din PCI-port. Med denna anslutning är SATA inte nödvändig, och läshastigheterna över 1000 MB/s och skrivhastigheterna över 900 MB/s är möjliga. Detta skulle innebära att du kan kopiera en Blu-ray-film på cirka 5 till 6 sekunder.