NAS, USB och skrivarservrar

Eran med endast en dator per hushåll är verkligen över. Barnen har ofta egna dator på sina rum och om du sitter i soffan på kvällen har du förmodligen en bärbar dator i knäet. Men att köpa en skrivare eller en extern hårddisk för varje dator är naturligtvis onödigt, här finns servrar för just det ändamålet. Och dessa är inte längre stora mastodonter som de brukade vara förr, ofta är de ännu mindre än den externa hårddisken. Nu finns det flera servrar på marknaden som gör att enheten är tillgänglig för alla dina nätverksanvändare, vi har listat de vanligaste för dig.


Skrivarserver

Om du bara vill dela en skrivare i ditt nätverk kommer det gå enkelt med en skrivarserver. Den här praktiska enheten ansluts till ditt nätverk med en nätverkskabel. Den andra sidan har en USB-port som du ansluter din skrivare till. Med en enkel programvara kan du komma åt skrivaren och skriva ut. Ibland behövs ingen programvara och istället har skrivarservern själv ett gränssnitt (ofta webbaserat). Har du ett trådlöst nätverk? Inga problem! Det finns också trådlösa skrivarservrar på marknaden som fungerar enligt samma princip, skillnaden är att de har en antenn istället för en Ethernet-port.


USB-server

Samma princip som skrivarservern men bara mer omfattande. Den här enheten har en eller flera USB-portar och kan till exempel styra externa hårddiskar utöver en skrivare. Perfekt om du också delar filer i ditt nätverk och du inte har en filserver. Trådlösa varianter är också tillgängliga från USB-nätverksservern. Var uppmärksam på hastigheten som USB-servern har stöd för. Med en skrivarserver spelar det inte någon stor roll, men om du vill kopiera stora filer kan hastigheten på din trådlösa USB-server göra en stor skillnad.


NAS-server

En nätverksansluten lagringsserver eller en NAS-server är faktiskt en filserver. En NAS-server kan göra mycket med sitt eget operativsystem:

Allt från säkerhetskopiering till nedladdning. Vissa NAS-servrar kan till och med vara värd för en hårddisk och sedan köra den via RAID. Idealisk för "tyngre arbete", men vad är skillnaden mot en "normal server"? NAS-servrar är betydligt mindre och ofta mer energieffektiva än en traditionell server. För hemanvändare är det smidigt med en NAS-server. Filmälskare kan använda en Bit Torrent-klient och om du vill dela filer är FTP-serverns funktion oumbärlig. Förutom utrymme för att bygga hårddiskar har dessa allround modeller ofta USB-portar/eSATA-anslutningar, som du kan använda för att ansluta dina externa hårddiskar för att enkelt dela eller komma åt dina filer.