Bil: när använder du en nödhammare?

Din värsta mardröm som förare eller passagerare i ett fordon: att det händer en olycka. Om du råkar hamna med bilen i vatten eller om du inte kan komma ut från ett fordon efter en olycka kan en nödhammare rädda livet på dig och dina passagerare.

Efter att ha varit med om en olycka där han inte kunde lämna bilen, uppfann en tysk 1983 en hammare att krossa rutor med. Resten är historia. Den välkända nödhammare med starka färger har en vass egg som man använder för att krossa glaset med. I de flesta fall har den också en kniv som man kan använda till att skära loss bältet med. Nödhammare finns i olika sorter och storlekar.

 

Olika sorters nödhammare

Den klassiska nödhammaren är den mest kända. Den är ofta orangefärgad och du behöver själv krossa rutan med den. Det som många människor inte vet är att denna typ av nödhammare ofta inte kan användas under vatten.

Vill du vara säker på att du skaffar en bra hammare, som du även kan använda under vatten, ska du välja en modell med en fjäder. Denna gör det mer besvärliga jobbet åt dig, genom att skjuta på hammarens vassa egg mot rutan. Du aktiverar denna genom att trycka på en knapp. På så vis behöver du inte använda så mycket kraft, vilket är bra, särskilt om man behöver använda hammaren under vatten.

Det finns även hammare som du kan använda som nyckelring på din nyckelknippa.

Vad ska man göra om man hamnar i vatten

Många människor tror att man behöver vänta tills fordonet har sjunkit till botten helt och hållet. Elektriska system i bilen - och därmed även de automatiska fönsterhissarna - slutar oftast fungera på grund av kortslutning när man hamnar i vatten. Därför är det viktigt att du lämnar fordonet så fort som möjligt.

Se till att du lägger din hammare på en bra plats, eller väljer en hammare som du kan ha i din nyckelknippa. Det är nämligen inte lätt att behålla lugnet när man är i en nödsituation. Om man har en hammare i nyckelknippan har du den alltid inom räckhåll, och på så vis kan du nå den omedelbart när du behöver den. Den klassiska nödhammaren levereras ofta med en hållare som du kan montera i bilen. Då har du alltid hammaren inom räckhåll och den kommer att sitta kvar i hållaren vid hårda inbromsningar eller vid en krock.