Allt du behöver veta om metalldetektorer

Med en metalldetektor kan du spåra metallobjekt. En metalldetektor använder den fysiska principen för elektromagnetisk induktion och bildandet av virvelströmmar.

Metalldetektorn uppfinns

Metalldetektorn uppfanns 1881 av Alexander Graham Bell, uppfinnaren av bland annat telefonen. Metalldetektorer används ofta vid flygplatser och större evenemang av säkerhetsskäl. Att gå omkring och leta föremål i marken med hjälp av en metalldetektor är även en hobby som sysselsätter många personer. Metalldetektorerna används på stranden, fält och även under vatten av dykare.

 

Typer av metalldetektorer

Tre typer av metalldetektorer som finns världen över:

1. Den enkla modellen som kan upptäcka metall.
2. Den mer lyxiga modellen som kan känna igen olika typer av metall.
3. Avancerade modeller som visar en grafisk representation av objektet under jord.

Du hittar olika modeller i olika prisklasser.
Vilken modell som passar dig beror på om du är nybörjare eller en erfaren upptäckare.

Regler för hobbyutövare

Ett antal regler har upprättats för personer som vill undersöka marken med en metalldetektor på hobbynivå.

Du skall alltid söka tillstånd hos Länsstyrelsen i det län du bor, för t ex Skåne kan du göra det via denna länk:
Lämna alltid terrängen i det skick som den var i när du började. Leta aldrig efter arkeologiska föremål (förbjudet i Sverige).
Leta aldrig i mörker. Detta är för att förhindra misstankar om brott uppstår.
Om du har gjort viktiga fynd måste du rapportera dem till ansvariga personer eller myndigheter.

Vad finns i marken?

Spännen, knappar, fingerborgar, mynt, vikter, pärlor, sigillstamp, medaljer, smycken, leksaker osv. Alla föremål av metall, som guld, silver, brons, tenn, bly och järn från alla perioder från bronsåldern till nutid, är delar av samlingar som är väl värda att leta efter. Gamla mynt och smycken är populära objekt som står högt i kurs hos ”skattletarna”.

Vart ska man söka med en metalldetektor?

Med en metalldetektor kan du utforska och upptäcka föremål i nästan vilken terräng som helst. På stränder hittar man främst smycken och mynt. Fält och ängar brukar kunna gömma gamla rariteter från gamla kungar och drottningar.

Medeltida mynt och föremål finns ofta runt kyrkor, kloster, gamla platser, gamla byar och städer. Utgrävningar i stadens centrum är ofta ett paradis för sökaren. Även sökningar i och kring vattendrag är mycket intressant. Mycket har försvunnit eller kastats bort där genom åren.

Lämplig utrustning

Det absolut viktigaste; metalldetektorn och en rejäl spade, hörlurar och gummistövlar/vadarstövlar brukar vara den perfekta utrustningen för en lyckad upptäcktsfärd.

I Conrads sortiment av metalldetektorer hittar du något för alla. Speciellt varumärket Garrett har många olika modeller; från billiga ”nybörjar” metalldetektorer till de "professionella" GTI-modellerna. Som till exempel GTI 2500 PRO:

En riktig skattjägare behöver en professionell metalldetektor. GTI 2500 PRO är en av de snabbaste, mest exakta och kraftfulla detektorerna i världen! Storleken och djupet på det funna objektet beräknas och visas som en grafisk oval på displayen. LC-displayen visar också all information om filter och programinställningar, modell, storlek och djup på objektet som är under granskning, LowBat-skärm och mycket mer. Automatiskt markkompensationsfilter: Snabbjustering vid maximal effekt med hjälp av sensorknappen. Rent ut sagt: kungen bland metalldetektorerna!

Bästsäljaren i vårt sortiment är Garret ACE 250. Den här metaldetektorn är den ideala nybörjarmodellen med en manuell justerbar diskriminator, grafisk visning av objekt i 12 segment, djupskala, 8 känslighetsnivåer (justerbar) och många fler alternativ.