Praktiska tips för byte av bildäck

När det går från vinter till vår (eller höst till vinter) är det dags att byta däck. Det sparar bränsle och slitage och gör dig säker på vägen. Om du byter dina däck på en verkstad kan kostnaderna bli ganska höga, särskilt om du ska betala för förvaring också. Och det behövs inte, för det är enklare än vad tror att byta däck själv. Med tipsen nedan kan du byta däck på nolltid och förvara dem snyggt i ditt eget skjul eller garage.

Varför ska man byta däck?

Bildäck är den enda kontakten mellan bilen och asfalten. För att bilens motorkraft ska kunna omvandlas till fart måste däcken vara i gott skick. Tänk till exempel på grepp och rätt tryck. Med en däcktrycksmätare kan du enkelt hålla koll på trycket. Det i sin tur förhindrar resor till verkstaden.

Greppet går ofta hand i hand med däckprofilen; om du någonsin har upplevt en farlig sladd vet du hur viktigt detta är. Det är alltså inte för inte som det delas ut böter för otillräcklig profil på däcken. Däcken slits när man kör och bromsar. Du kan alltså köra runt med otillräcklig profil utan att märka det. Håll ett vakande öga på detta genom att kontrollera det varje månad, till exempel med en profilmätare. Vid 2,5 mm är det klokt att byta däck, medan 1,6 mm profildjup är det lagstadgade minimidjupet.

En bra lösning för att minska slitaget är att byta mellan sommar- och vinterdäck, eftersom dessa specifika däck är gjorda för säsonger och därför slits mindre snabbt än vanliga däck. Dessutom fördelas slitaget på två olika uppsättningar däck, vilket fördröjer bytet av däck.

Ett mycket viktigt skäl att byta däck är att du kan vara säkrare på vägen på vintern, eftersom vinterdäck har mer profil och är gjorda för vinterväder. Bytet från sommar- till vinterdäck är lätt att göra själv.

Varför ska man byta däck?

Det börjar förstås med att skruva loss hjulmuttrarna, de är ofta mycket hårda och att skruva loss dem med en skiftnyckel kan vara ett långvarigt arbete utan framgång. Denna brist är lätt att åtgärda med en slagskruvdragare. Det behöver naturligtvis inte vara en industriell apparat, hos Conrad hittar du kompakta 12 V slagskruvdragare. Dessa fungerar på din bils 12 V cigarettändaruttag. Så du kan lossa hjulmuttrar snabbt och enkelt när som helst på dygnet. Med ett justerbart vridmoment, olika adaptrar och en lång kabellängd är detta det perfekta verktyget för att byta däck själv.

Hur förvarar jag bildäck på ett smidigt sätt?

Efter att sommar- och vinterdäcken har bytts ut behövs de givetvis förvaras. Att bara stapla däcken någonstans är besvärligt och ofta dåligt för däcken också. De kan nämligen deformeras under trycket från de andra däcken på grund av vikten ju längre de ligger där. Detta problem löses med ett hjulträd, eftersom dessa har olika positioner med plattformar på vilka hjulen vilar och håller sitt avstånd från varandra. På så sätt förvaras dina däck på ett säkert och bekvämt sätt.

Conrad har till och med ett hjulstativ på hjul, så att dina däck kan flyttas utan ansträngning till lagringsplatsen. Kom bara ihåg att märka hjulen innan du förvarar dem. Detta kan göras med en markör men också enkelt med hjälp av en däckmarkeringsuppsättning eller en däcktätningsuppsättning. En trevlig bonus med ett däcktätningsset är att det skyddar dina däck från direkt solljus. Som ett resultat av detta är det mindre sannolikt att däcken blir porösa.

Om du inte har en extra uppsättning fälgar och överför däck till fälgar kan du hänga upp dina däck på speciella däckväggshållare.